• Promijenite boje

  • Promijenite veličinu

Spolnost i mladi

24. srpnja 2014.
Off

Mlade osobe u sve ranijoj dobi se upuštaju u spolne odnose iako su brojne studije potvrdile kako nedovoljno znaju o načinima djelotvorne zaštite reproduktivnog i spolnog zdravlja. Spolna edukacija mora započeti prije nego mladi steknu prvo seksualno iskustvo, pri čemu se usvaja navika odgovornog seksualnog ponašanja.

Osnovno pitanje je kako se djelotvorno zaštititi od mogućih posljedica spolnog odnosa, a to su u prvom redu spolno prenosive bolesti i neželjena trudnoća. Postoje brojne kontracepcijske metode kao što su „antibejbi pilula“, prekinuti snošaj, metoda računanja plodnih dana ili spirala. Sve nabrojene metode s većim ili manjim uspjehom sprječavaju trudnoću, ali ne štite od spolnih bolesti, među kojima je najvažnija HIV/AIDS bolest. Jedino pravilna i redovita uporaba kondoma (prezervativa) štiti od prijenosa uzročnika spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Važno je da mlada osoba spozna koje sve mogućnosti ima kako bi što spremnije i sigurnije započela spolni život. U tome može pomoći spolna edukacija koja koristi tzv. ABC strategiju (od eng. Abstinence ili suzdržavanje od spolnih odnosa, Be faithful ili biti vjeran, Condom ili kondom).

Trenutak prvog spolnog odnosa za mladu osobu je od ključne važnosti u životu. Osnovni preduvjet je psihička zrelost i spremnost na spolni odnos koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova oba partnera. Do tog trenutka, suzdržavanje od spolnih odnosa je najbolji mogući izbor. Ukoliko se osoba odluči na spolne odnose, uzajamno vjerna veza između dvije zdrave osobe osnova je zaštite od HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti. Osobe koje nisu spremne na uzajamno vjerne veze, a sklone su češćem mijenjanju spolnih partnera, jedini način da se zaštite od prijenosa uzročnika spolnih bolesti je redovita i ispravna uporaba kondoma. Ako ste vi jedna od tih osoba ili sumnjate u vjernost partnera/ice, jedini način da otklonite sumnju je testiranje na spolne bolesti. HIV savjetovališta u zavodima za javno zdravstvo omogućuju anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV te hepatitis B i C (i sifilis u Dubrovniku i Zagrebu). Rano otkrivanje zaraženosti HIV-om i započinjanje odgovarajuće terapije pruža oboljeloj osobi veliku šansu za dug život.

Preuzeto s: www.zzjzdnz

Recenzirano:
Označava kada je članak pregledan u potpunosti od strane stručne osobe. Ova dva datuma se ne moraju uvijek poklapati

Promjenjeno: 12. studenoga 2016.
Promjenjeno označava kada je članak zadnji put izmjenjen. Promjenjen je dio člnaka ili cijeli članak
O autoru
Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije mr. Marija Mašanović, dr. med. spec. javnog zdravstva