• Promijenite boje

  • Promijenite veličinu

Zaštita od bolesti koje prenose životinje i insekti

23. srpnja 2014.
Off
Izravan ili posredan dodir s životinjama ili insektima može prouzročiti više raznih zaraznih bolesti. Do toga može doći ubodom insekta, ugrizom ili ogrebom životinje, ili pak posredno, dodirom s njihovim izlučevinama, na primjer preko zagađene vode. K tome treba dodati da su na primjer ujed zmije, ubod škorpiona i dr. sami po sebi opasni.

U svrhu zašštite zdravlja treba se stoga pridržžavati određenih mjera opreza i zašštite koje u nastavku ovog članka sažžeto navodimo.

Zašštita od bolesti nastalih dodirom s žživotinjama i insektima

• Za smanjenje svih opasnosti i rizika zajedno, potrebno je općenito u svim krajevima izbjegavati neposredne kontakte s divljim, a i domaćim žživotinjama i tako smanjiti mogućnost ugriza i ogreba, nadalje izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, koje su sigurno zagađene žživotinjskim izlučevinama i stoga su opasne.

• Protiv insekata se možže zašštititi prikladnom odjećom i obućom, zašštitnim mrežžama za vrijeme spavanja, preparatima koji tjeraju komarce i ostale insekte (repelenti), ili primjenom otrova (insekticidi).

• Općenito vrijedi i preporuka da se u slučaju zmijskog ujeda, ugriza ili ogreba bilo koje žživotinje, kao i kod pojave bolesti s visokom temperaturom svakako ššto prije javite liječniku.

• Osim ovih općih mjera za neke bolesti iz ove skupine postoje i posebni oblici medicinske zašštite. To mogu biti zašštitna cijepljenja ili pak uzimanje određenih lijekova unaprijed (kemoprofilaksa). To se za svakog putnika posebno propisuje prema području u koje odlazi.

• Uz ove općenite opasnosti, u pojedinim područjima svijeta mogu se javiti i drugi povećani zdravstveni rizici na primjer vezani uz neke epidemije među ljudima  ili među životinjama o čemu se putnici uvijek dopunski obaviješšćuju i savjetuju.

Malarija
Malarija je opasna, a možže biti i fatalna bolest koju prenose komarci. Prošširena u mnogim tropskim i suptropskim zemljama.

Ako putujete u područja u kojima prijeti zaraza malarijom, morat ćete se pridržžavati nekoliko preventivnih zašštitinih mjera. Prije svega prijenosnicima bolesti, žženkama anofelesa (Anopheles) ne treba dati nikakve ššanse da vas ubodu. Kožžu namazati sredstvima koja ih odbijaju (repelentima), a čitavo tijelo, pogotovo u sumrak, zašštititi prikladnom odjećom, odnosno mrežžom protiv komaraca! Također, oni putnici koji odlaze u rizična područja, trebaju profilaktički uzimati lijekove protiv malarije, prema uputama epidemiologa.

Nekoliko savjeta za izbjegavanje uboda komaraca

Komarci, osim što nam smetaju i dosađuju, mogu uzrokovati lokalne reakcije na mjestu uboda, te biti prijenosnici nekih zaraznih bolesti (npr. malarija, žžuta groznica).

Komarci mogu napasti svoju žžrtvu u bilo koje doba dana, no najvišše ubadaju u sumrak i poslije zalaska sunca.

1. Prikladno se odjenite – nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom).

2. Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim
sredstvom i obnavljati ga nakon 4 –do 6 sati – pažžljivo pročitajte upute proizvođača, i nikako ga nemojte nanositi na lice te pazite da ne dođe u dodir sa sluznicama!

3. Poššpricajte sobu u kojoj ćete spavati sa insekticidnim sredstvom, te uključite aparatić sa tabletama impregniranim insekticidom; ako je po noći otvoren prozor, treba imati zašštitnu mrežžicu. U slučaju da spavate u hotelu sa klimatizacijom, ne trebate sobu tretirati insekticidom, pod uvjetom da su preko noći zatvoreni prozor i vrata.
4. Ako spavate u prirodi, ššatoru ili sobi koja nema zašštitnih mrežžica na prozorima i vratima, najbolja zašštita je, uz upotrebu repelenata, zašštitna mrežžica protiv komaraca impregnirana insekticidom. Na trižžišštu su dostupne takve mrežžice, malih dimenzija, prikladne za putovanja – različitih oblika, boja i veličina.

Recenzirano:
Označava kada je članak pregledan u potpunosti od strane stručne osobe. Ova dva datuma se ne moraju uvijek poklapati

Promjenjeno: 29. svibnja 2015.
Promjenjeno označava kada je članak zadnji put izmjenjen. Promjenjen je dio člnaka ili cijeli članak
O autoru
Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za epidemiologiju