• Promijenite boje

  • Promijenite veličinu

Zaštita od crijevnih zaraza

Crijevne zaraze prenose se sve na isti način i to tako da se uzročnici bolesti zagađenim predmetima, hranom, pićem ili rukama unesu u usta i progutaju. Kako biste smanjili rizik od zaraze, pridržavajte se općih higijenskih mjera zaštite.

Za neke od crijevnih zaraza (npr. hepatitia A, trbušni tifus, kolera) postoji mogućnost zašštite cijepljenjem, pa ako ste primili potrebna cijepiva, to je točno naznačeno u Vaššoj „narančastoj“ knjižici cijepljenja. No, ova cjepiva, iako pružaju zaštitu, ne šštite potpuno (100%), stoga je veoma važžno, bez obzira na obavljeno cijepljenje pridržžavati se određenih općih mjera zašštite. Razlog višše je i činjenica da postoje jošš i druge crijevne zaraze (npr.zaraze uzorkovane različitim bakterijama, virusima, crijevnim nametnicima) protiv kojih ne postoji cjepivo već samo spomenute opće mjere zaštite.

U svrhu zašštite zdravlja treba se stoga pridržžavati određenih mjera zašštite koje ovdje sažžeto navodimo.

  • • Uzimajte samo provjerenu vodu (zdravstveno ispravnu) za piće i pranje. Najbolje je običnu vodu uopće ne piti, već konzumirati druga u pravilu “flašširana” pića, ili čaj (voda je prohuhana). Običnu vodu pijte iz originalno zapakiranih boca (kod otvaranja se mora čuti da čep „”pukne”“). U zemljama s nižžim higijenskim standardom čak niti u najboljim hotelima nemojte piti vodu izravno iz slavine!
  • • Oprez: budite oprezni kod kockica leda –čak i ako su napitci pripremljeni s „flašširanim“ pićima, kockice leda često su napravljene od onečišćene (zdravstveno, higijensko neispravne) vode!

 

Savjeti za prehranu i zaštitu od crijevnih zaraza na putovanju :

  • jedite onu hrane koja je dobro termički obrađena (kuhana i pečena) i svježže pripravljena
  • • izbjegavajte salate, voće i povrće i bilo koju sirovu hranu
  • ako ipak jedete voće, povrće ili neku sirovu hranu, temeljito je operite u čistoj, zdravstveno (higijensko) ispravnoj, tekućoj vodi
  • svježže voće najbolje je konzumirati oguljeno (učinite to sami!), a povrće svježže kuhano
  • •izbjegavajte sladoled, slastice i mliječne proizvode, osim industrijskih
  • • izbjegavajte jela u neprovjerenim, ili izgledom sumnjivim restoranima (pogotovo nemojte jesti hranu koja se prodaje na ulici)
  • • oprez i prilikom konzumiranja hrane koja je stajala nekoliko sati na sobnoj temperaturi (npr. ššvedski stolovi u hotelima)
  • • pojačajte mjere osobne higijene (često perite ruke sa sapunom  u čistoj tekućoj vodi, ili koristite vlažne maramice)
  • • izbjegavajte kupanje u vodama stajačicama, i ostalim izgledom sumnjivim vodama
  • • pri pojavi jednog ili više simptoma (znakova) crijevnih zaraznih bolesti (proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, poviššena tjelesna temperatura…) svakako se odmah javite liječniku, kako bi se u slučaju potrebe pravovremeno započelo s liječenjem, a i kako bi se spriječilo širenje zaraze na druge.
Recenzirano:
Označava kada je članak pregledan u potpunosti od strane stručne osobe. Ova dva datuma se ne moraju uvijek poklapati

Promjenjeno: 29. svibnja 2015.
Promjenjeno označava kada je članak zadnji put izmjenjen. Promjenjen je dio člnaka ili cijeli članak
O autoru
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., spec. epidemiologije, prim. dr.sc. Bernard Kaić, dr.med. spec.epidemiologije, Vesna Višekruna Vučina, dr.med., spec.epidemiologije, Martina Zajec, san. ing.