1.12. Svjetski dan AIDS-a – dan važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja

Svjetski dan AIDS-a 2016Već dvadeset i osam godina, 1. prosinca se svake godine u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima obilježava Svjetski dan AIDS-a. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl.  red ribbon).

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadij HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om, omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravodobno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društvo u cjelini i zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je, osim u zdravstvenim institucijama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“), anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV dostupno i u zajednici kao nadogradnja zdravstvenom sustavu (CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih, LGBT centar Zagreb, HELP u Splitu, Hepatos Rijeka i dr.). Ova sinergija zdravstvenog sustava i društvene zajednice u Hrvatskoj značajno pridonosi prevenciji, prepoznavanju rizika, smanjenju stigme i diskriminacije, edukaciji građana i pravovremenom uključivanjhttp://www.iskorak.hr/tjedantestiranja/u u skrb. Popis centara nalazi se na mrežnim stranicama www.huhiv.hr, www.javno-zdravlje i www.spolnozdravlje.hr.

Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera, provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati posebice mlade, ali i sve ostale, o rizicima i načinima zaštite, te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.

Također, HZJZ i HUHIV u partnerstvu su izradili prvu u Hrvatskoj, inovativnu platformu i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na Google Play i App Store-u ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.

Epidemija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj i Svijetu 

U svijetu je, prema procjenama SZO-a i UNAIDS-a, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi. Godišnje se prema podacima ECDC-a u zemljama članicama EU/EEA zabilježi oko 30 000 novih dijagnoza HIV infekcije, što čini stopu od 6.4 na 100 000 stanovnika. HIV infekcija i AIDS i dalje su od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

U 2016. godini (do listopada) u Hrvatskoj je zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a (preliminarni podaci), što je na razini prošle godine, te se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti. Prema podacima HZJZ-a, od 1985. do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj HIV infekcije. Od toga je 458 oboljelih od AIDS-a, a u istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba. Posljednjih godina prosječno se godišnje u Hrvatskoj bilježi 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što je stopa od 21 na milijun stanovnika i Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (64/1 milijun je prosjek za zemlje EU/EEA u 2014.).

Većina svih slučajeva HIV/AIDS-a u razdoblju od 1985. do 2015. godine zarazila se spolnim putem prijenosa virusa. Posljednjih se godina bilježi porast novodijagnosticiranih slučajeva među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola i njihov udio je sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU (porast od 33% u odnosu na 2004.).

Koje aktivnosti ćemo poduzeti?

Pozivamo sve građane diljem Hrvatske i medije da nam se 1. prosinca 2016. pridruže i zajedno s nama obilježe Svjetski dan AIDS-a informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine! Pridružite se svojom podrškom, doprinesite zdravlju mladih i građana, promovirajte zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja i stvaranje AIDS free generacije.

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a obuhvaćaju brojne preventivne aktivnosti koje promiču odgovornost prema vlastitom zdravlju u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva diljem Hrvatske poput:

  • Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis od 18. – 25.11.2016. – u CheckPoint centru Zagreb, LGBT centru Zagreb, te u sklopu aktivnosti raznih institucija i organizacija diljem RH.
  • Javnozdravstvena edukativna kampanja promocije edukativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje, od 20.11. – 31.12.2016. – oglašavanjem na plakatima i letcima u vozilima javnog prijevoza, ljekarnama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, udrugama, visokoškolskim ustanovama i studentskim domovima diljem Hrvatske, kampanja putem mrežnih stranica i društvenih mreža, te emitiranje spotova na TV-u, u kinima, LCD ekranima u gradu, te distribucijom edukativnih i promotivnih materijala partnerima diljem RH.
  • Promocija zdravlja i svjesnosti te inovativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje uz prigodno druženje s građanima, posebice mladima, 1.12.2016. u HUHIV šatoru na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, gdje će se građanima besplatno dijeliti edukativno informativni letci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju i gdje će se zainteresirani moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja uključujući interaktivne edukacije putem kvizova znanja koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.
  • Javno predstavljanje aktivnosti i rezultata aktivnosti na stručnom simpoziju povodom dana AIDS-a 12.2016. u Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.
  • Edukativno-informativni Pozitivan koncert 12.2016. u Domu sportova u Zagrebu.

 

Više o Svjetskom danu AIDS-a i kampanji, uključujući edukativno – informativne materijale (plakat, letak, video spot) možete pronaći u člancima Svjetski dan AIDS-a1.12. Svjetski dan AIDS-a.

Detaljnije o obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a u članku Obilježen Svjetski dan AIDS-a 2016.

 

Više o samom programu aktivnosti možete saznati na:

HUHIV- Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

www.huhiv.hr; pr@huhiv.hr; 0913377120

ili

HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo

www.hzjz.hr; www.javno-zdravlje.hr; info@hzjz.hr

wad2016


Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na:

Google Play

App Store-u ili

posjetite www.spolnozdravlje.hr i

doznajte više o spolnom i reproduktivnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti zdravlja, rizičnom spolnom ponašanju, testiranju i liječenju.

banner_320x480


Detaljnije o aplikaciji možete pročitati na slijedećem linku:
http://huhiv.hr/mobilna-aplikacija-spolno-zdravlje/