Zaštita kralježnice školske djece

Prevencija bolova i deformiteta kralježnice započinje još od malih nogu. Školsko je razdoblje posebno podložno promjenama kralježnice, jer se smanjuje tjelesna aktivnost, više se vremena provodi u sjedećem položaju, a ne smijemo zanemariti i opterećenje školskom torbom, pogotovo ako se ona nosi nepravilno. Loše držanje kralježnice utječe na fizičko i psihičko zdravlje djeteta. Šteti disanju, krvnom optoku, probavi, uzrokuje bolove i smanjuje pokretljivost mišića leđa i ramena. Takva su djeca apatična, bezvoljna i boležljiva. Važno je reći da se deformiteti kralježnice nakon završenog razdoblja rasta všie ne mogu ispraviti, a brže se razvijaju i pogoršavaju u pubertetu.

Za sprečavanje deformacije kralježnice potrebno je što više kretanja na svježem zraku. Tjelesna aktivnost važna je za cijelu porodicu, stoga zajedničkih trenutaka bavljenja sportom i rekreacijom treba biti što više. Kretanjem se stimulira prehrana hrskavične pločice između kralježaka koja ima funkciju amortizera kralježnice. Dugotrajno sjedenje pred televizorom ili računalom pogubno je za kralježnicu i treba ga svesti na najmanju moguću mjeru. Preporuča se televiziju gledati ležeći na podu.

Bavljenje sportom idealan je način prevencije promjena kralježnice. Ako su promjene već nastupile, o odabiru sporta treba se savjetovati s liječnikom ortopedom koji će preporučiti onaj sport koji će pomoći u otklanjanju određenih deformiteta.

Školska se torba preporuča u obliku ruksaka, i to onog planinarskog tipa: dovoljno visokog, s donjim rubom u visini stražnjice i pojasom oko struka. Ruksak se nosi na oba ramena, nikako samo na jednome. Najbolje je, ako je to moguće, dio knjiga i pribora ostaviti u školi, a nositi samo neophodno.

Idealan je položaj za učenje na stolici čija se visina može podesiti prema potrebi, a naslon daje oslonac za donji dio leđa. Kada se radi za stolom, kutovi između nadlaktice i podlaktice, potkoljenice i natkoljenice te natkoljenice i trupa trebaju iznositi 90o. Stol ne smije biti previsok niti prenizak, da se glava naginje previše unaprijed. Dobro je svaki sat ustati i protegnuti noge.

Krevet u kojem dijete spava ne smije biti premekan da se kralježnica ulegne, niti pretvrd kao da dijete leži na podu. Važan je i odabir anatomskog jastuka koji treba pratiti zakrivljenost vratne kralježnice i popuniti prazninu kada dijete leži na boku ili na leđima.

Tjelesna aktivnost, kretanje, bavljenje sportom i izbjegavanje nepravilnog sjedenja osnovni su preduvjeti za odražnje zdravlja kralježnice školskoga djeteta.

 

zastita kralježnice-skolska djeca