Adolescenti i ljetni praznici

Velik broj djece i mladih ljeti svoje stalno prebivali┼íte zamijene morskim ili sli─Źnim odredi┼ítima. Promjenom mjesta boravka mijenja se i na─Źin ┼żivota. Vode─çi javnozdravstveni problemi mladih povezani su upravo s odre─Ĺenim pona┼íanjem i navikama. Pri tome se treba sjetiti osnovnih preporuka.

Pravilna je prehrana jedan od preduvjeta zdravlja. Temelji se na raznovrsnosti namirnica koje ─Źine integralne ┼żitarice, vo─çe i povr─çe, bijelo meso i riba. One osiguravaju dovoljno hranjivih tvari, vitamina i minerala. Svakodnevna koli─Źina kalcija osigurat ─çe se iz mlije─Źnih proizvoda, najbolje fermentiranih. Treba izbjegavati brze visokokalori─Źne obroke, bez biolo┼íki vrijednih tvari (tzv. “mrtva hrana”), a koje mladi rado jedu. Vrlo je va┼żno ne preskakati doru─Źak kojim treba unijeti 40% dnevne kalorijske vrijednosti hrane i znati da doru─Źak ne deblja, ┼íto je posebno dobro napomenuti djevojkama koje su “stalno” na dijeti.
Za zdravlje je tako─Ĺer potrebno dnevno popiti najmanje jednu i pol litru vode. To je ljeti naro─Źito va┼żno. Gazirana pi─ça i alkohol treba izbjegavati. Na plesnjacima i u disko-klubovima treba naru─Źiti pi─çe u originalnoj zatvorenoj boci. Najbolje je da pijete iz boce zbog sve ─Źe┼í─çe pojave tzv. “droge u ─Źa┼íi”, bezbojne, lako topive tvari bez mirisa i okusa, s vrlo brzim djelovanjem u obliku omamljenosti i nekriti─Źnosti. Ta se droga u ┼żargonu naziva i “droga silovatelja”.
┼ákolski praznici trebaju biti aktivni. Iako se odmor ─Źesto zami┼ílja kao izle┼żavanje, dobro ga je iskoristiti za tjelesnu aktivnost, plivanje, tr─Źanje, vo┼żnju bicikla.
U adolescentnoj dobi odlu─Źujemo kakvo ─çemo lice i ko┼żu imati u zreloj dobi. Zato je neophodno koristiti sredstva za sun─Źanje s visokim za┼ítitnim faktorom i sun─Źati se samo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Ljeto i opu┼ítena atmosfera pogodni su za sklapanje novih poznanstava, veza, ljubavi. Pri tome treba imati na umu da rizi─Źno spolno pona┼íanje, ve─çi broj spolnih partnera, nekori┼ítenje kondoma pri spolnom odnosu pove─çavaju broj obolijevanja od spolno prenosivih bolesti, infekcija spolnih organa i njihovih posljedica te neplanirane trudno─çe i poba─Źaja. Kori┼ítenje alkoholnih sredstava i sredstava ovisnosti pridonosi rizi─Źnom spolnom pona┼íanju.

Stoga: koristite za┼ítitna sredstva pri svakom spolnom odnosu i recite alkoholu i drogama NE! Nemojte dopustiti da vam nezdravo i rizi─Źno pona┼íanje pokvari ┼íkolske praznike. Budite slobodni i u┼żivajte u ┼żivotu bez rizika.

 

adolescenti i ljeto