Adolescenti i ljetni praznici

Velik broj djece i mladih ljeti svoje stalno prebivalište zamijene morskim ili sličnim odredištima. Promjenom mjesta boravka mijenja se i način života. Vodeći javnozdravstveni problemi mladih povezani su upravo s određenim ponašanjem i navikama. Pri tome se treba sjetiti osnovnih preporuka.

Pravilna je prehrana jedan od preduvjeta zdravlja. Temelji se na raznovrsnosti namirnica koje čine integralne žitarice, voće i povrće, bijelo meso i riba. One osiguravaju dovoljno hranjivih tvari, vitamina i minerala. Svakodnevna količina kalcija osigurat će se iz mliječnih proizvoda, najbolje fermentiranih. Treba izbjegavati brze visokokalorične obroke, bez biološki vrijednih tvari (tzv. “mrtva hrana”), a koje mladi rado jedu. Vrlo je važno ne preskakati doručak kojim treba unijeti 40% dnevne kalorijske vrijednosti hrane i znati da doručak ne deblja, što je posebno dobro napomenuti djevojkama koje su “stalno” na dijeti.
Za zdravlje je također potrebno dnevno popiti najmanje jednu i pol litru vode. To je ljeti naročito važno. Gazirana pića i alkohol treba izbjegavati. Na plesnjacima i u disko-klubovima treba naručiti piće u originalnoj zatvorenoj boci. Najbolje je da pijete iz boce zbog sve češće pojave tzv. “droge u čaši”, bezbojne, lako topive tvari bez mirisa i okusa, s vrlo brzim djelovanjem u obliku omamljenosti i nekritičnosti. Ta se droga u žargonu naziva i “droga silovatelja”.
Školski praznici trebaju biti aktivni. Iako se odmor često zamišlja kao izležavanje, dobro ga je iskoristiti za tjelesnu aktivnost, plivanje, trčanje, vožnju bicikla.
U adolescentnoj dobi odlučujemo kakvo ćemo lice i kožu imati u zreloj dobi. Zato je neophodno koristiti sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i sunčati se samo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Ljeto i opuštena atmosfera pogodni su za sklapanje novih poznanstava, veza, ljubavi. Pri tome treba imati na umu da rizično spolno ponašanje, veći broj spolnih partnera, nekorištenje kondoma pri spolnom odnosu povećavaju broj obolijevanja od spolno prenosivih bolesti, infekcija spolnih organa i njihovih posljedica te neplanirane trudnoće i pobačaja. Korištenje alkoholnih sredstava i sredstava ovisnosti pridonosi rizičnom spolnom ponašanju.

Stoga: koristite zaštitna sredstva pri svakom spolnom odnosu i recite alkoholu i drogama NE! Nemojte dopustiti da vam nezdravo i rizično ponašanje pokvari školske praznike. Budite slobodni i uživajte u životu bez rizika.

 

adolescenti i ljeto