Aktivan godišnji odmor

Godišnšji je odmor razdoblje različitoga trajanja, najčešće od 14 do 30 dana, koje bi trebalo služiti opuštanju, osvježiti, obnoviti fizičke, duhovne i emocionalne sposobnosti čovjeka, omogućiti odmak od radne svakodnevice i “napuniti baterije” za sljedeću radnu godinu.

Takav odmor ne smije biti pasivni nerad, nego aktivna psihofizička rekreacija.

Godišnji odmor potreban je svima jer razbija jednoličnost svakodnevnoga ponavljanja rituala. Težište je na tjelesnoj aktivnosti, iako mnogi pod pojmom “odmor” podrazumijevaju mirovanje, izležavanje i smanjeno kretanje. Bavljenje tjelesnom aktivnošću  treba provoditi s užitkom, druženjem s članovima obitelji i prijateljima.
Prehrana treba biti s puno povrća za pravilnu probavu (koja promjenom ambijenta može biti poremećena), voća za vitamine i antioksidanse, s malo masnoća i mesa, s maslinovim uljem, plavom ribom i dosta tekućine koja se, zbog gubitka znojenjem, treba nadoknaditi u količini od najmanje litre i pol na dan. Najbolje je piti vodu, prirodne, nezaslađene voćne sokove, a manja količina crnoga vina nije zabranjena.

Na godišnji se odmor ne smije zaboraviti uzeti i lijekove, ako ih redovno uzimamo. Oni se trebaju čuvati na prikladnom mjestu, da se ne pokvare. Visokotlakaši mogu uzeti i tlakomjer. Dobro je uzeti i malu priručnu ljekarnu, pogotovo ako se putuje s djecom. Osobe koje na vožnju reagiraju mučninom, prije puta trebaju uzeti lijek protiv mučnine.

U ljetnim mjesecima česte su crijevne infekcije od nehigijenski spravljene hrane, nezdrave vode ili nečistih ruku. Stoga treba nastojati konzumirati hranu provjerenoga podrijetla, svježe spravljenu.

 

Aktivan godišnji odmor i zdravlje