Bazeni, kupanje i zdravlje

Uskoro ─çe po─Źeti sezona kupanja i ┼żeljeli bismo podsjetiti da uz veselje i velike zdravstvene koristi kupanja i plivanja, tu postoje i odre─Ĺeni zdravstveni rizici kao ┼íto su neke zarazne bolesti (infekcije), ┬áozljede te posljedice prekomjernog izlaganja suncu i velikim vru─çinama i neopreznog ronjenja. Osim prirodnih vodenih povr┼íina, kao ┼íto su more i jezera, ljudi ─Źesto koriste i bazene.

Zdravstvena ispravnost vode bazena u Hrvatskoj

Zdravstvena ispravnost vode u bazenima regulirana je na nacionalnoj razini od 2012. godine Pravilnikom o sanitarno ÔÇô tehni─Źkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupali┼íta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (prije lokalnim propisima, odlukama gradova). Pra─çenje bazenskih voda provode ┼żupanijski zavodi za javno zdravstvo.

Korisnici kupališta i bazena i rizici za zdravlje

Korisnike mo┼żemo podijeliti u nekoliko grupa, ovisno o dobi, zdravstvenom statusu i aktivnostima: djeca razli─Źite dobi koja sudjeluju u programima u─Źenja plivanja, sportskim aktivnostima i zabavnim programima (ro─Ĺendani, obljetnice…itd.), odrasle radno aktivne osoba koje se bave plivanjem kao tjelesnom aktivnosti radi odmora i unapre─Ĺenja zdravlja te starije i osobe sa zdravstvenim pote┼íko─çama koji bazene koriste da bi odr┼żali tjelesnu kondiciju, ili zbog terapijskih i rehabilitacijskih postupaka.

Neke grupe korisnika imaju ve─çi rizik za razli─Źita o┼íte─çenja zdravlja od fizikalnih, mikrobiolo┼íkih i kemijskih ─Źimbenika. To su djeca, koja obi─Źno provode u vodi vi┼íe vremena nego odrasli i sklonija, su slu─Źajno ili namjerno, gutati bazensku vodu. Zatim, starije osobe, koje imaju razli─Źita ograni─Źenja ┼íto se ti─Źe snage, izdr┼żljivosti, spretnosti te imunokompromitirane osobe (WHO 2006).

Posebna grupa su djelatnici koji u takvim centrima rade i koji su profesionalno izlo┼żeni rizicima. Specifi─Źnost za njih, kao i kod profesionalnih sporta┼ía, je da zbog zahtjeva radnog mjesta provode vi┼íe vremena izlo┼żeni ─Źimbenicima u i oko bazena nego rekreativni korisnici. Prvenstveno se to odnosi na svakodnevnu izlo┼żenost kemijskim ─Źimbenicima rizika, agensima koji djeluju preko ko┼że ili respiratornog sustava, u obliku aerosola. Ve─çina zaposlenika rekreacijskih i edukacijsko-rehabilitacijskih centara ipak ne ulazi u same bazene, ve─ç se bave pripremom, odr┼żavanjem i ─Źi┼í─çenjem, ┼íto zahtjeva boravak oko bazena te u pomo─çnim prostorijama. Zbog svega navedenoga, za zaposlenike u kupali┼ínim centrima, preporu─Źaju se redoviti lije─Źni─Źki pregledi tijekom zaposlenja.

Svaki odlazak na bazene, u rekreacijske, lje─Źili┼íne, rehabilitacijske i sve aktualnije wellness i spa centre povezan je i s odre─Ĺenim zdravstvenim rizicima. Radi toga se turizam ne mo┼że zamisliti bez zdravstvene za┼ítite korisnika. No, ve─çina ovih rizika mo┼że se izbje─çi ili zna─Źajno smanjiti odgovaraju─çom edukacijom, prevencijom bolesti i promicanjem zdravlja. Te aktivnosti zahtijevaju odgovornost svih pojedinaca, kako posjetitelja, tako i bazenskih djelatnika i zdravstvenih profesionalaca, kao i lokalnih vlasti. ─îimbenike rizika prisutne u rekreacijskim i rehabilitacijskim kupali┼ínim centrima, na bazenima i u bazenskom okoli┼íu mo┼żemo razvrstati u tri skupine: mikrobiolo┼íke, kemijske i fizikalne rizike.

Mikrobiolo┼íki ─Źimbenici rizika

Infekcije povezane s rekreacijskim kupanjem┬á su crijevne infekcije koje┬á uzrokuju ┼żelu─Źane i probavne tegobe, upale sluznice oka (tzv. kupali┼íni konjunktivitis), upale uha zbog zadr┼żavanja ne─Źiste vode u vanjskom zvukovodu, upale ko┼że, upale di┼ínog sustava, infekcija mokra─çnih putova , enteroviroze koje uzrokuju bolesti s temperaturom i osipom, bolest ┼íaka stopala i usta te me─Ĺu ostalim i serozni meningitis i dr.

┼áto se ti─Źe opasnosti od nekih infekcija koje se mogu dobiti prilikom kupanja, nad svim na┼íim javnim kupali┼ínim mjestima, morskim kupali┼ítima, jezerima, rijekama, a i bazenima postoji stalan zdravstveni i nadzor nad sigurno┼í─çu vode za kupanje s mikrobiolo┼íkom i kemijskom kontrolom vode te izvi─Ĺanjem na terenu radi uo─Źavanja i otklanjanja nekog spomenutog rizika. Taj nadzor s ciljem prevencije bolesti i za┼ítite zdravlja kupa─Źa provode kod nas zdravstvene ekolo┼íke i epidemiolo┼íke slu┼żbe zavoda za javno zdravstvo. ┬áU nekontroliranim mjestima ÔÇ×divljim pla┼żamaÔÇť, ili prilikom velikog broja kupa─Źa, u pli─çacima i kod velikih temperatura mo┼że one─Źi┼í─çenje biti pove─çano.

Generalno govore─çi, kad govorimo o prirodnim vodenim povr┼íinama, rizik od zaraze je utoliko ve─çi ukoliko je neka vodena povr┼íina manja i slabije proto─Źna, jer se lak┼íe one─Źisti ┼ítetnim tvarima i mikroorganizmima, koji poti─Źu iz ┼żive i ne┼żive┬á prirode ili od samih kupaca. Iz tih razloga od prirodnih vodenih povr┼íina za kupanje je najsigurnije more (tome doprinosi i prisutnost morske soli), a najnepovoljnije su male staja─çe vode, barice i sli─Źno. Bazeni potpuno ovise o ljudima i mogu biti savr┼íeno┬á ─Źisti i sigurni, a s druge strane biti i vrlo nesigurni ako se odr┼żavanje zapusti.

Infekcije nastaju ulaskom uzro─Źnika prisutnih u vodi u organizam kupa─Źa preko nekog od ulaza u tijelo: usta, sluznice (oko, nos, spolovilo), o┼íte─çenja na ko┼żi, katkad i di┼íni putovi. Kod kupanja ─Źovjek neizbje┼żno dodiruje vodu ko┼żom, sluznicom o─Źiju, nosa i usta, a ─Źesto se malo i proguta.

Sre─çom, uz sve nabrojene mogu─çnosti stvaran rizik odnosno vjerojatnost takve zaraze na kupanju je razmjerno malen zahvaljuju─çi ─Źinjenicama da se ne popije ve─ça koli─Źina vode, da je zdrava ko┼ża prepreka ulasku uzro─Źnika, a sami uzro─Źnici su u vodi naj─Źe┼í─çe razrije─Ĺeni. Takva povoljna situacija vrijedi za zdrave odrasle, djecu ┼íkolskog uzrasta u mlade, dok je rizik ve─çi┬á za trudnice, kroni─Źne bolesnike i djecu do tri godine, pogotovo mla─Ĺu od godinu dana, jer su mala djeca jo┼í neotporna, a i na─Źin njihovog kupanja pogoduje nastanku ve─çine infekcija (sjedenje u pli─çaku, zagrcavanje, gutanje vode i sl.).

Kod bazena na dvori┼ítima obiteljskih ku─ça (izgra─Ĺeni, ┬ámonta┼żni, bazeni s mjehuri─çima tipa jacuzzi┬á i oni mali na napuhavanje), va┼żno je da je voda ─Źista, zdravstveno ispravna za kupanje. Priprema za kupanje i odr┼żavanje vode trebaju biti adekvatni,┬á a uklju─Źuju mehani─Źko ─Źi┼í─çenje, uklanjanje ve─çih ne─Źisto─ça (li┼í─ça, bilja i dr.), redovitu izmjenu/filtraciju vode, dezinfekciju i provjeru opreme.

Kemijski ─Źimbenici rizika

Kemijski spojevi ┬ákoje se nalaze u bazenskoj vodi mogu do─çi iz razli─Źitih izvora, npr.ÔÇťulazna vodaÔÇť mo┼że biti zdravstveno neispravna, sredstava za dezinfekciju koja dovode do stvaranja mnogobrojnih nusprodukata, ili recimo zbog dodavanja kiseline ili lu┼żine za regulaciju pH vode. Izvor one─Źi┼í─çenja mogu biti i sami korisnici bazena koji doprinose unosu raznih kemijskih sredstava koja dospijevaju u bazensku vodu putem znoja, urina, kori┼ítenjem kozmeti─Źkih preparata, ostataka od sapuna ili ulja i krema za sun─Źanje. Kod malih dje─Źjih bazena, koja naj─Źe┼í─çe slu┼że za recimo proslave ro─Ĺendana, problem se stvara zbog dje─Źjih pelena koje mala djeca nose u vodi te pritom dolazi do organskog one─Źi┼í─çenja same vode. Ti spojevi mogu u ljudski organizam biti uneseni gutanjem (koli─Źina progutane vode ovisi o iskustvu, dobi, vje┼ítinama i tipu aktivnosti kupa─Źa), udisanjem para ili aerosola, kontaktom preko ko┼że i/ili sluznice.

Kemikalije koje se mogu na─çi u samom dotoku vode (a koje obuhva─çaju sve vode koje se koriste za opskrbu, punjenje i recirkulaciju bazena) uklju─Źuju kemikalije od kojih neke imaju zna─Źajan utjecaj na kvalitetu vode i mogu pridonijeti pove─çanom riziku za zdravlje (npr. vodovodna voda mo┼że sadr┼żavati organske tvari, fosfate i monokloramine, koji u dodiru s dezinficijensima mogu stvarati ┼ítetne nusproizvode)

Fizikalni ─Źimbenici rizika

Prilikom neopreznog kupanja postoji i opasnost od ozljeda – od ogrebotina i posjekotina, te┼íkih i po ┼żivot opasnih ozljeda, nerijetko pra─çenih i trajnim invaliditetom, pa do najte┼żih – utapanja. Preporuke za sigurnije kupanje: ne ulaziti vru─ç u vodu, ne plivati najmanje jedan sat nakon obroka, ne plivati nakon konzumacije alkohola, ne skakati u vodu nepoznate dubine, nikad ne plivati sam, plivati u blizini spasioca.

Preporuke za ─Źuvanje zdravlja prilikom kupanja

  • Izbjegavajte ulazak vode u usta i gutanje vode
  • Izbjegavajte gledanje u vodi
  • Izbjegavajte skakanje, prskanje, gnjurenje i sli─Źno
  • Ne zadr┼żavajte se u vodi predugo
  • Tu┼íirajte se ─Źistom vodom nakon kupanja (izuzetak mo┼że biti ─Źisto more), a potom i kod ku─çe
  • Posebno pazite na malu djecu
  • Po┼ítujte higijenska pravila tijekom kupanja u bazenima (tu┼íiranje prije ulaska u bazen, kori┼ítenje sanitarnih prostorija i dr.)
  • Pazite na ─Źisto─çu okoline, ambala┼żu, otpadke hrane i sl. po─Źistite za sobom
  • Ne zaboravite na opasnost od prekomjernog izlaganja suncu (izbjegavanje izlaganja najja─Źem suncu, uporaba za┼ítite)
  • Dr┼żite se preporuka za sigurno kupanje

Navedene preporuke vrijede za kupanje u svim, prirodnim i umjetnim vodenim povr┼íinama (more, jezero, rijeka, rje─Źica, ┼íljun─Źare…). Stoga, kako bi nam plivanje i kupanje pru┼żilo odmor, zabavu i zdravstvenu korist, podsje─çamo na oprez i savjesno pona┼íanje.

Bazeni i zdravlje