Briga o oralnom zdravlju djece

600px-First_visit_to_the_dentistBriga o oralnom zdravlju djece je na prvom mjestu povjerena roditeljima od najranije životne dobi. Osobito je važno ponašanje i djelovanje roditelja u razvijanju korisnih i pozitivnih navika u djece, koji će edukacijom djece i svojim primjerom sačuvati i unaprijediti svoje oralno zdravlje i zdravlje svoje djece.

Pravilna prehrana, redovito i pravilno četkanje zubi te redoviti kontrolni pregledi kod zubara su preduvjet za očuvanje oralnog zdravlja.

Za održavanje zdravih usta je iznimno važan dobar odnos između zubara i djeteta, koji se mora temeljiti na međusobnom povjerenju, a koji se najbolje stječe upoznavanjem s radom u ordinaciji kroz igru i zabavu, primjereno dobi djeteta.

Kada odvesti dijete zubaru na prvi pregled?

Prvi pregled bi se trebao obaviti najkasnije do navršene prve godine života. Međutim, roditelji obično brinu o kontrolama kod pedijatra i zaboravljaju na sustavnu brigu o oralnom zdravlju i koliko je prvi pregled kod zubara važan za cjelokupno zdravlje djeteta. Roditeljima je možda neobično da dijete s tek  nekoliko izniknulih mliječnih zubi vode u zubarsku ordinaciju, ali treba naglasiti da upravo roditelji na tom pregledu mogu dobiti dragocjene informacije o prehrani i higijeni koje mogu uvelike koristiti u održavanju zdravih zubi i sprečavanju nastanka ranog dječjeg karijesa.

Poznato je da su najznačajniji čimbenici koji utječu na pojavu karijesa mikroorganizmi koji ga izazivaju (najopasniji je Streptococcus mutans), obrambene sposobnosti sline, kao i način ishrane.

  1. mutans se pojavljuje u usnoj šupljini tek s nicanjem prvog zuba, jer mu tvrda površina zuba omogućava da se na nju zalijepi i razvija. Smatra se da ga prenose osobe koje su u najbližem kontaktu s djetetom, a to je najčešće majka, na način da svojim ustima „očisti“ žlicu, dudicu ili varalicu koju dijete stavlja u usta. Po suvremenom poimanju, karijes je infektivna, tj. zarazna bolest. Od stupnja izloženosti ovisi i kolonizacija te sama virulencija mikroorganizama, zbog čega je i izuzetno značajno da roditelj što je više moguće smanji prisustvo S. mutansa u svojim ustima.

Kako pripremiti dijete za pregled?

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za pregled. Djetetu treba objasniti svrhu i razlog pregleda. Savjete kako pripremiti dijete, roditelj može potražiti i od zubara kojem vodi dijete na pregled. Jutro i rano poslijepodne je najprikladnije doba dana za posjet jer su u popodnevnim i večernjim satima djeca umorna i postaju razdražljiva, što uvelike otežava uspostavljanje dobre komunikacije.

Djeca se u dobi od 4-5 godina identificiraju s roditeljima te je roditeljski stav prema oralnoj higijeni i redovitim pregledima od presudne važnosti. Osnovni uzor ili nagovor od strane roditelja je hvalevrijedna metoda za postizanje željenog cilja u zdravstvenom odgoju. O roditeljskoj brizi ovisi hoće li dijete imati zdrave zube.

Upis u prvi razred osnovne škole je vrlo često povezan s prvim odlaskom djeteta na pregled zubi, a bol koja se javlja zbog karijesa zuba za dijete, ali i za roditelja, predstavlja stresan trenutak. Stoga je od osobite važnosti da posjet zubaru dijete ne doživi kao negativno iskustvo i da ne razvije strah, a to se može izbjeći pravovremenim i redovitim odlascima na pregled kako bi dijete i roditelj stekli povjerenje i razvili svijest o važnosti oralnog zdravlja.