“Celijakija – bolest s tisuću lica” – priopćenje za medije

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka, dana 18.5. 2016. u 18 sati, u Hrvatskoj čitaonici Trsat (Šet. Joakima Rakovca 33, Rijeka) održat će se premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!” i prezentacija trećeg edukativnog naslova “Celijakija – bolest s tisuću lica”.

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri- teatrom (Kulturni centar Kalvarija) prema slikovnici “Bez glutena, molim!” autorice Marine Milinović koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva. Predstava ima za cilj na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave te ih upoznati s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako različitost nije mana!

Treći edukativan naslov “Celijakija- bolest s tisuću lica” dio je četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Udruga u cilju edukacije i podizanja svijesti o celijakiji kao posebnoj potrebi. Ova je knjižica nastala u suradnji s našim vrsnim stručnjacima iz područja zdravstva (prof. dr.sc. Brankica Mijandrušić- Sinčić, gastroenterologica KBC Rijeka; Maja Obrovac, nutricionistica i voditeljica prehrane KBC Rijeka, Ivana Frančula, psihologica Dječje bolnice Kantrida, Vedrana Podobnik, epidemiolog NZZJZ PGŽ) koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti. Njezina je posebnost u tome jer ćemo po prvi puta na jednom mjestu naći objedinjene, vrlo važne informacije o celijakiji. Knjižica je namijenjena općoj odrasloj populaciji, zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hoteljerima i ugostiteljima koji bi trebali razumijeti termin bezglutenska prehrana kao lijek za osobe oboljele od celijakije.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Rijeke-Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te sponzorskim sredstvima.

Rijeka, 19. 4. 2016.

Marina Milinović, predsjednica Udruge