Centar za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreće Centar za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“

Ciljevi Centra za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“ su zaustaviti trend rasta stope pobola i smrtnosti od danas vodećih uzroka, kroničnih nezaraznih bolesti promicanjem pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, uz očuvanje mentalnog i spolnog zdravlja.
Centar za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“ promicat će: pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost – mentalno zdravlje – spolno zdravlje
Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost otvoren je 3. lipnja 2014.g., a do kraja godine bit će otvorena i preostala dva centra. U iduće dvije godine željeli bismo osnovati 21 Centar za promicanje zdravlja, pri svakom županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost
U iduće četiri godine pokušat ćemo ostvariti zadane nam ciljeve: 1. da 33 % odraslog stanovništva bude tjelesno aktivno (povećanje 50% ) 2. u sve osnovne i srednje škole u RH – u prehranu uvrstiti preporučene proizvode (školske kuhinje, kantine, prodajni automati) – uvesti svakodnevno 10-minutno vježbanje i poligone za vježbanje gdje nema sportske dvorane 3. u većinu poduzeća u RH u prehranu uvrstiti preporučene proizvode (kuhinje, kantine, prodajni automati)
Za borbu protiv ovih socijalno uvjetovanih odrednica potrebni su specifični, socijalno prilagođeni programi, koji će se razvijati i provoditi u Centru za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.
U Centru će se provoditi individualna i grupna savjetovanja. Svi su programi besplatni i prilagođeni osobama oštećenog sluha i vida te gluhoslijepim osobama, kao i osobama s tjelesnim invaliditetom.
Stručni tim sastavljen je od liječnika, nutricionista, kineziologa i psihologa.
Individualna savjetovanja građanima će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 13-15 sati u prostorijama Centra za promicanje zdravlja “Živjeti zdravo”, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Zagreb, Rockefellerova 12.

INDIVIDUALNA SAVJETOVANJA ODVIJAT ĆE SE PREMA SLJEDEĆEM RASPOREDU:

Savjetovalište za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost

Radno vrijeme: ponedjeljak 9.00-12.00 h (potrebna prethodna najava telefonom na broj 01/4863 358)

Savjetovalište za HIV/spolno zdravlje

Radno vrijeme: utorak 11.00-15.00 h i četvrtak 15.00 – 18.00 h (nije potrebna najava

Savjetovalište za mentalno zdravlje

Radno vrijeme: srijeda 11.00 – 15.00 h

 

Detaljnije o savjetovalištima na  linku: http://www.hzjz.hr/sto-radimo/savjetovalista/