Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV

CENTRI ZA DOBROVOLJNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE NA HIV

HIV SAVJETOVALIŠTA

CroAids-znanje pobje─Ĺuje

Koje usluge pru┼żaju?

  • ÔÇóIndividualno savjetovanje o zarazi HIV-om (procjena osobnog rizika korisnika, na─Źinima prijenosa, postupku testiranja, preporuke za prevenciju), savjetovanje o drugim spolno prenosivim bolestima, dijeljenje bro┼íura, letaka i kondoma
  • Testiranje na HIV, hepatitis B i C (i sifilis u nekim savjetovali┼ítima)
  • Pomo─ç pri upu─çivanju na lije─Źenje i podr┼íku

 

Kome su namijenjena savjetovališta?

Svim osobama koje su bile u situaciji u kojoj su se mogle zaraziti virusom HIV-a (spolni odnosi bez za┼ítite – kondoma, uporaba tu─Ĺe igle za intravensko ubrizgavanje droga…) ili koje trebaju savjet u vezi HIV/AIDS-a ili drugih spolno i krvlju prenosivih infekcija.

Tko su djelatnici?

U savjetovali┼ítima radi stru─Źno medicinsko osoblje educirano za rad u savjetovali┼ítu (tim lije─Źnik, sanitarni in┼żinjer ili laboratorijski tehni─Źar ili medicinska sestra)

Koja su osnovna na─Źela rada?

  • ÔÇóDOBROVOLJNOST: svaka osoba koja posjeti savjetovali┼íte, tu je zato jer je tako ┼żeljela, tj. dobrovoljno. Na─Źelo dobrovoljnosti temelji se na INFORMIRANOM PRISTANKU, tj. korisnik nakon ┼íto je dobio potrebne informacije o savjetovanju i testiranju, samostalno i bez prisile odlu─Źuje ┼żeli li pristupiti savjetovanju i testiranju.
  • ÔÇóANONIMNOST: zna─Źi da nitko u savjetovali┼ítu ne pita za identitet korisnika, tj. ne tra┼żi se njegovo ime, adresu, uputnicu i sl. Sve se vodi pod posebnom ┼íifrom. Ono ┼íto bi ┼żeljeli doznati su njegovi rizici za HIV infekciju i mogu─çnosti smanjivanja tih rizika u cilju savjetovanja o smanjenju rizika. Rezultati testa priop─çavaju se osobno osobi koja se testirala, a ako netko ┼żeli pismeni nalaz testiranja na ime i prezime, takav nalaz mo┼że dobiti jedino uz predo─Źenje valjanog dokumenta.
  • ÔÇóPOVJERLJIVOST: sve ┼íto korisnik ka┼że savjetniku, uklju─Źuju─çi rezultat testiranja ostaje profesionalna tajna.

Sve usluge Centara su BESPLATNE za korisnike (nije potrebna uputnica niti pla─çanje)

Kako se provodi savjetovanje i testiranje?

Savjetovanje je povjerljiv razgovor sa savjetnikom u kojem ─çete saznati o rizicima, dobiti savjet o za┼ítiti; mo─çi postavljati pitanja, podijeliti svoje probleme i zabrinutosti. Testiranje na HIV provodi se testom kojim se testira prisutnost protutijela na HIV i virusnog proteina u uzorku krvi. U ranoj fazi zaraze HIV-om jo┼í nema protutijela, pa ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om, potrebno je ponoviti test za 3 mjeseca od trenutka mogu─çeg zara┼żavanja. Rezultati su gotovi tjedan dana od dana va─Ĺenja krvi i priop─çavaju se osobno kod savjetnika u radno vrijeme savjetovali┼íta. Prije i poslije testiranja provodi se savjetovanje.

Za┼íto je va┼żno testiranje?

Svaka osoba koja je imala rizi─Źan (neza┼íti─çen) spolni odnos mogla se zaraziti HIV-om ili nekom drugom spolno prenosivom bolesti (infekcijom), ako je njezin partner/ica bio zara┼żen. Je li netko HIV pozitivan ili nije mo┼że se otkriti samo testiranjem. Testiranje omogu─çava rano otkrivanje HIV infekcije i pravovremeno lije─Źenje kojim se spre─Źava ili smanjuje razvoj komplikacija bolesti i zara┼żenoj osobi pobolj┼íava ┼żivotna prognoza. Ujedno se spre─Źava prijenos infekcije na druge ljude.

 

TESTIRAJTE SE…

…ako niste koristili za┼ítitu (kondom) prilikom spolnog odnosa s nepoznatom ili s osobom rizi─Źnog pona┼íanja
…ako ste ikada intravenski uzimali droge
…ako ste imali ili sumnjate da imate neku spolno prenosivu bolest
…ako ste se tetovirali ili stavljali piercing, bili na akupunkturi u neadekvatnim (nesterilnim) uvjetima
…ako ┼żelite za┼ítititi va┼íeg sada┼ínjeg ili budu─çeg spolnog partnera/partnericu od mogu─çih posljedica Va┼íe pro┼ílosti

 

SAVJETOVANJE I TESTIRANJE ─ćE VAM POMO─ćI…

…da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste mo┼żda bili izlo┼żeni u pro┼ílo┼íti
…da nehoti─Źno ne pro┼íirite infekciju na druge
…kako biste dijete za┼ítitili od mogu─çe infekcije u slu─Źaju trudno─çe
…da se ┼íranije i uspje┼ínije mo┼żete lije─Źiti u slu─Źaju pozitivnog nalaza

 

 

Popis centara za HIV savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovališta):

http://javno-zdravlje.hr/gdje-se-u-hrvatskoj-moze-savjetovati-i-testirati-na-hiv-2/

 

Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovali┼íta) u Hrvatskoj osnivala su se od 2003-2006. godine, u zavodima za javno zdravstvo, Klinici za infektivne bolesti “Dr.F.Mihaljevi─ç”, te u zatvorskoj bolnici.┬á Savjetovali┼íte u HZJZ u Zagrebu djeluje od prosinca 2004. godine.

Centri su u Hrvatskoj uspostavljeni programom “Pobolj┼íanje dostupnosti slu┼żbe za dobrovoljno testiranje i savjetovanje i testiranje”u okviru projekta Ministarstva zdravlja ÔÇ×Unapre─Ĺivanje borbe protiv HIV/AIDS-a u HrvatskojÔÇť, uz financijsku potporu Globalnog fonda za prevenciju AIDS-a, TB i malarije (GFATM). Za vrijeme trajanja projekta (2003-2006) u Hrvatskoj je otvoreno 10 centara koji su integrirani u postoje─çi zdravstveni sustav, ─Źime je pobolj┼íana dostupnost HIV savjetovanju i testiranju. U ┼żupanijskim zavodima za javno zdravstvo otvoreno je 7 centara, 1 u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 1 u Klinici za infektivne bolesti “Dr. F. Mihaljevi─ç” i 1 u zatvorskom sustavu. Rad centara dio je aktivnosti Nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a. Centri su nakon zavr┼íetka GFATM projekta djelovali u okviru posebnog preventivnog programa Ministarstvo zdravlja “Rad centara za anonimno, dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV”, a od polovine 2014. djeluju u okviru redovne javnozdravstvene djelatnosti┬á .