Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV

CENTRI ZA DOBROVOLJNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE NA HIV

HIV SAVJETOVALIŠTA

CroAids-znanje pobjeđuje

Koje usluge pružaju?

  • •Individualno savjetovanje o zarazi HIV-om (procjena osobnog rizika korisnika, načinima prijenosa, postupku testiranja, preporuke za prevenciju), savjetovanje o drugim spolno prenosivim bolestima, dijeljenje brošura, letaka i kondoma
  • Testiranje na HIV, hepatitis B i C (i sifilis u nekim savjetovalištima)
  • Pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku

 

Kome su namijenjena savjetovališta?

Svim osobama koje su bile u situaciji u kojoj su se mogle zaraziti virusom HIV-a (spolni odnosi bez zaštite – kondoma, uporaba tuđe igle za intravensko ubrizgavanje droga…) ili koje trebaju savjet u vezi HIV/AIDS-a ili drugih spolno i krvlju prenosivih infekcija.

Tko su djelatnici?

U savjetovalištima radi stručno medicinsko osoblje educirano za rad u savjetovalištu (tim liječnik, sanitarni inžinjer ili laboratorijski tehničar ili medicinska sestra)

Koja su osnovna načela rada?

  • •DOBROVOLJNOST: svaka osoba koja posjeti savjetovalište, tu je zato jer je tako željela, tj. dobrovoljno. Načelo dobrovoljnosti temelji se na INFORMIRANOM PRISTANKU, tj. korisnik nakon što je dobio potrebne informacije o savjetovanju i testiranju, samostalno i bez prisile odlučuje želi li pristupiti savjetovanju i testiranju.
  • •ANONIMNOST: znači da nitko u savjetovalištu ne pita za identitet korisnika, tj. ne traži se njegovo ime, adresu, uputnicu i sl. Sve se vodi pod posebnom šifrom. Ono što bi željeli doznati su njegovi rizici za HIV infekciju i mogućnosti smanjivanja tih rizika u cilju savjetovanja o smanjenju rizika. Rezultati testa priopćavaju se osobno osobi koja se testirala, a ako netko želi pismeni nalaz testiranja na ime i prezime, takav nalaz može dobiti jedino uz predočenje valjanog dokumenta.
  • •POVJERLJIVOST: sve što korisnik kaže savjetniku, uključujući rezultat testiranja ostaje profesionalna tajna.

Sve usluge Centara su BESPLATNE za korisnike (nije potrebna uputnica niti plaćanje)

Kako se provodi savjetovanje i testiranje?

Savjetovanje je povjerljiv razgovor sa savjetnikom u kojem ćete saznati o rizicima, dobiti savjet o zaštiti; moći postavljati pitanja, podijeliti svoje probleme i zabrinutosti. Testiranje na HIV provodi se testom kojim se testira prisutnost protutijela na HIV i virusnog proteina u uzorku krvi. U ranoj fazi zaraze HIV-om još nema protutijela, pa ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om, potrebno je ponoviti test za 3 mjeseca od trenutka mogućeg zaražavanja. Rezultati su gotovi tjedan dana od dana vađenja krvi i priopćavaju se osobno kod savjetnika u radno vrijeme savjetovališta. Prije i poslije testiranja provodi se savjetovanje.

Zašto je važno testiranje?

Svaka osoba koja je imala rizičan (nezaštićen) spolni odnos mogla se zaraziti HIV-om ili nekom drugom spolno prenosivom bolesti (infekcijom), ako je njezin partner/ica bio zaražen. Je li netko HIV pozitivan ili nije može se otkriti samo testiranjem. Testiranje omogućava rano otkrivanje HIV infekcije i pravovremeno liječenje kojim se sprečava ili smanjuje razvoj komplikacija bolesti i zaraženoj osobi poboljšava životna prognoza. Ujedno se sprečava prijenos infekcije na druge ljude.

 

TESTIRAJTE SE…

…ako niste koristili zaštitu (kondom) prilikom spolnog odnosa s nepoznatom ili s osobom rizičnog ponašanja
…ako ste ikada intravenski uzimali droge
…ako ste imali ili sumnjate da imate neku spolno prenosivu bolest
…ako ste se tetovirali ili stavljali piercing, bili na akupunkturi u neadekvatnim (nesterilnim) uvjetima
…ako želite zaštititi vašeg sadašnjeg ili budućeg spolnog partnera/partnericu od mogućih posljedica Vaše prošlosti

 

SAVJETOVANJE I TESTIRANJE ĆE VAM POMOĆI…

…da se oslobodite strahova vezanih uz rizike kojima ste možda bili izloženi u prošlošti
…da nehotično ne proširite infekciju na druge
…kako biste dijete zaštitili od moguće infekcije u slučaju trudnoće
…da se šranije i uspješnije možete liječiti u slučaju pozitivnog nalaza

 

 

Popis centara za HIV savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovališta):

http://javno-zdravlje.hr/gdje-se-u-hrvatskoj-moze-savjetovati-i-testirati-na-hiv-2/

 

Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovališta) u Hrvatskoj osnivala su se od 2003-2006. godine, u zavodima za javno zdravstvo, Klinici za infektivne bolesti “Dr.F.Mihaljević”, te u zatvorskoj bolnici.  Savjetovalište u HZJZ u Zagrebu djeluje od prosinca 2004. godine.

Centri su u Hrvatskoj uspostavljeni programom “Poboljšanje dostupnosti službe za dobrovoljno testiranje i savjetovanje i testiranje”u okviru projekta Ministarstva zdravlja „Unapređivanje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj“, uz financijsku potporu Globalnog fonda za prevenciju AIDS-a, TB i malarije (GFATM). Za vrijeme trajanja projekta (2003-2006) u Hrvatskoj je otvoreno 10 centara koji su integrirani u postojeći zdravstveni sustav, čime je poboljšana dostupnost HIV savjetovanju i testiranju. U županijskim zavodima za javno zdravstvo otvoreno je 7 centara, 1 u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 1 u Klinici za infektivne bolesti “Dr. F. Mihaljević” i 1 u zatvorskom sustavu. Rad centara dio je aktivnosti Nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a. Centri su nakon završetka GFATM projekta djelovali u okviru posebnog preventivnog programa Ministarstvo zdravlja “Rad centara za anonimno, dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV”, a od polovine 2014. djeluju u okviru redovne javnozdravstvene djelatnosti  .