Depresija

Depresija je jedan od najstarijih poznatih mentalnih poremećaja. Ona je bolest koja utječe na raspoloženje, misli, tijelo, bolest koja utječe na način kako osoba jede i spava, bolest koja utječe na način kako osoba doživljava sebe i kako razmišlja o stvarima i osobama koji je okružuju.

U današnje doba depresija, zbog svoje raširenosti i dizabiliteta koje izaziva te česte povezanosti s mnogim somatskim bolestima, predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u mnogim zemljama Europe i svijeta. Prema istraživanu Globalnog opterećenja bolestima, depresija predstavlja vodeći uzrok uzimajući u obzir pokazatelj godine života s dizabilitetom (YLDs).

Pojavnost depresije u populaciji kreće se od 5-10%, a procjenjuje se da je rizik obolijevanja tijekom života 20-30%.

Žene obolijevaju dvostruko češće od muškaraca.

Depresija je bolest koja može dovesti do samoubojstva; 15% osoba koje su neliječene ili neadekvatno liječene počini samoubojstvo, a znatno veći broj njih pokuša samoubojstvo.

Depresija može pogoditi svakoga, ona nije znak slabosti ili kazna već bolest koja se može pobijediti ranim prepoznavanjem i primjerenim liječenjem.

Znakovi ili simptomi koji upućuju na depresiju:

• Osjećaj goleme tuge koji može biti popraćen osjećajem krivice, beznađa ili manje vrijednosti. Mogu biti prisutni osjećaji napetosti, uznemirenosti, iracionalne zabrinutosti i razdražljivosti.

• Gubitak interesa i zadovoljstva u uobičajenim aktivnostima koji se mogu očitovati bezvoljnošću, težom koncentracijom, lošijim pamćenjem i težim donošenjem odluka.

• Poteškoće sa spavanjem; nesanica, učestalo buđenje ili pak pretjerana potreba za snom, uz stalni osjećaj umora i nedostatak energije.

• Smanjena briga za samog sebe; zanemarivanje osobne higijene i urednosti.

• Smanjeni ili povećani apetit uz promjene tjelesne težine.

• Osjećaj bezvrijednosti života, od razmišljanja osobe da predstavlja teret svojoj okolini, čestih misli o smrti do planova o izvršenju samoubojstva.

Depresivne osobe mogu imati neki ili sve od navedenih simptoma. Ukoliko poteškoće uporno traju najmanje dva tjedna potrebna je konzultacija s liječnikom.