Djelatnik u sredi┼ítu radnog sustava – tvrtka prijatelj zdravlja

Radno mjesto kao va┼żna odrednica zdravlja

Radno mjesto je, uz obitelj i ┼íkolu, jedna od tri primarne dru┼ítvene zajednice te time i jedna je od najva┼żnijih socijalnih odrednica zdravlja. Zdravo radno okru┼żenje preduvjet je socijalnog, mentalnog i fizi─Źkog zdravlja, a zdrav radno aktivan ─Źovjek je preduvjet dru┼ítvenog opstanka. Investicija u zdravlje, investicija je u produktivnost i razvoj zajednice te u ekonomski i socijalni napredak i blagostanje. Unaprje─Ĺenjem zdravlja na radnom mjestu djelatnici su produktivniji, smanjuje se stopa bolovanja, smanjuje se broj odlazaka u prijevremenu mirovinu te se pove─çava ekonomska dobit. Promicanje primjene zdravijih tehnologija i procesa rada te proizvoda koji su zdraviji, ┼ítiti se ne samo zdravlje radnika, ve─ç i potro┼ía─Źa i okoli┼ía.

Imaju─çi u vidu potrebu promicanja zdravlja na radnome mjestu Ministarstva zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru Nacionalnog programa ÔÇ×┼Żivjeti zdravoÔÇť osmislili su modul pod nazivom ÔÇ×Tvrtka prijatelj zdravljaÔÇť, vezan uz gospodarstvo i o─Źuvanje i promicanje zdravlja na radnom mjestu.

Što je tvrtka prijatelj zdravlja?

Modul ÔÇ×Tvrtka prijatelj zdravljaÔÇť usmjeren je zaposlenicima i klijentima te poti─Źe uvo─Ĺenje posebnih oznaka za radna okru┼żenja koja zaposlenicima omogu─çuju usvajanje zdravih ┼żivotnih navika, promi─Źu zdravlje na radnom mjestu te iskazuju pozitivnu brigu o zdravlju djelatnika, zdravlju potro┼ía─Źa i klijenata te o─Źuvanju okoli┼ía.

┼áto ─Źini tvrtku prijatelj zdravlja?

  • zdrava radna okru┼żenja
  • usvajanje zdravih ┼żivotnih navika
  • promicanje zdravlja na radnom mjestu
  • unapre─Ĺenje zdravlja na radnom mjestu
  • pozitivna briga o zdravlju djelatnika
  • proizvodi koji povoljno djeluju na zdravlje potro┼ía─Źa

Tko mo┼że biti tvrtka prijatelj zdravlja?

Kako bi odre─Ĺena tvrtka dobila naslov ÔÇ×Tvrtka prijatelj zdravljaÔÇť potrebno je zadovoljiti odre─Ĺene kriterije. Tim stru─Źnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dolazi u nadzorni posjet tvrtki gdje provodi ocjenjivanje radnog okru┼żenja tvrtke koja se kandidira za stjecanje naziva ÔÇ×Tvrtka prijatelj zdravljaÔÇť. Kroz procjenu se promatraju sedam podru─Źja:

  1. Prehrana:
    • dostupnost obroka sukladno principima zdrave prehrane
    • promocija vo─ça i povr─ça
    • dostupnost vode za pi─çe
    • informacije o energetskoj vrijednosti pojedinih obroka
  1. Promicanje tjelesne aktivnosti
    • vje┼żbe na radnom mjestu
    • sufinanciranje tjelesne aktivnosti za djelatnike
    • stimuliranje dolaska na posao pje┼íice ili biciklom (osigurano parkiranje bicikla)
    • organiziranje zajedni─Źkih dru┼żenja uz tjelesnu aktivnost
  1. Zaštita zdravlja djelatnika na radnom mjestu
    • preventivni pregledi djelatnika
    • promicanje zdravlja i prevencija bolesti s obzirom na specifi─Źnosti radnog mjesta
  1. Zabrana pušenja
    • postavljanje tiskanih oznaka i ograni─Źavanje podru─Źja
  1. Zabrana konzumacije alkohola
    • postavljanje tiskanih oznaka i ograni─Źavanje podru─Źja
  1. Ure─Ĺenje okoli┼ía
    • postavljanje klupica u dvori┼ítu i/ili na zelenoj povr┼íini i sl.
  1. Za┼ítita zdravlja potro┼ía─Źa i klijenata

Oznaka ÔÇ×Tvrtka prijatelj zdravljaÔÇť dodjeljuje se na vremenski period od dvije godine.

U tom periodu┬á predvi─Ĺeno je odr┼żavanje edukacijskih modula koji sadr┼że predavanja za djelatnike tvrtke, najmanje jednom godi┼ínje, prema definiranim temama:

  • pravilna prehrana
  • tjelesna aktivnost
  • mentalno zdravlje na radnom mjestu
  • alkohol
  • kockanje i kla─Ĺenje
  • pu┼íenje
  • prevencija kroni─Źnih bolesti
  • zdravstvena ispravnost hrane
  • okoli┼í i zdravlje

Edukacijski moduli

Cilj edukacijskih modula je unaprijediti zdravlje djelatnika, poticati usvajanje zdravih ┼żivotnih navika te sprije─Źiti razvoj kroni─Źnih, nezaraznih bolesti.┬á Edukaciju djelatnika provodio bi tim stru─Źnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Trajanje pojedinih edukacijskih modula razra─Ĺeno je u skladu s potrebama tvrtke.

Intenzitet i sadr┼żaj svakog edukacijskog modula uskla─Ĺuje se prema potrebama tvrtke.

Edukacijski moduli po temama:

1. ÔÇ×PRAVILNA PREHRANAÔÇť

Cilj: educirati polaznike o temeljnim principima pravilne prehrane i njenoj ulozi u za┼ítiti i unapre─Ĺenju zdravlja, osposobiti ih za kriti─Źno razmi┼íljanje o svojoj prehrani (ali i o onoj njihovih najbli┼żih) i potaknuti ih na usvajanje pravilnijih prehrambenih navika.

Tematske cjeline:

  1. Osnovni principi pravilne prehrane
  2. Obilje┼żja suvremene prehrane
  3. Vo─çe i povr─çe ÔÇô┬á snaga ┼íarenila
  4. Prehrambene masno─çe i zdravlje
  5. Sol u prehrani i njezin utjecaj na zdravlje
  6. Ugljikohidrati i prehrambena vlakna u prehrani i njihov utjecaj na zdravlje
  7. Mediteranska prehrana
  8. Deklaracija na prehrambenim proizvodima

2. ÔÇ×TJELESNA AKTIVNOSTÔÇť

Cilj: upoznavanje polaznika s va┼żnosti tjelovje┼żbe u o─Źuvanju i unaprje─Ĺenju zdravlja, kao i u prevenciji bolesti.

Tematske cjeline:

  1. Utjecaj tjelesne aktivnosti na zdravlje i funkcioniranje organizma
  2. Aerobno vje┼żbanje kao oblik rekreativnog vje┼żbanja
  3. Radionica 1: ÔÇ×Prikaz preporu─Źenih preventivnih vje┼żbi i vje┼żbi za svakodnevno 10′ vje┼żbanje na radnom mjestuÔÇť
  4. Radionica 2: ÔÇ×Samoprocjena i odre─Ĺivanje primjerene tjelesne aktivnosti prema osobnom afinitetu i vrsti radnog mjestaÔÇť

3. ÔÇ×MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTUÔÇť

Cilj: upoznavanje s┬á ─Źimbenicima rizika radnog okoli┼ía koji naj─Źe┼í─çe ugro┼żavaju mentalno zdravlje, mehanizmom djelovanja te s prevencijom i na─Źinom sprje─Źavanja ┼ítetnih utjecaja na zdravlje.

Tematske cjeline :

  1. Stres na radnom mjestu
  2. Izgaranje na poslu (burn out)
  3. Zlostavljanje na radnom mjestu (mobbing)

4. ÔÇ×ALKOHOLÔÇť

Cilj: podizanje svijesti o djelovanju ┼ítetne uporabe alkohola na zdravlje i zdravstvene posljedice, alkoholu kao javnozdravstvenom problemu i dru┼ítvenim posljedicama ┼ítetne uporabe alkohola te samoprocjena mogu─çeg problemati─Źnog pijenja s ciljem osvje┼ítavanja mogu─çeg problema te podr┼íka za tra┼żenje savjeta i pomo─çi.

Tematske cjeline :

  1. Djelovanje štetne uporabe alkohola na zdravlje i zdravstvene posljedice
  2. Alkohol kao javnozdravstveni problem i društvene posljedice štetne uporabe alkohola
  3. Samoprocjena mogu─çeg problemati─Źnog pijenja

5. ÔÇ×KOCKANJE I KLA─ÉENJE┬áÔÇť

Cilj: podizanje svijesti o razvoju ovisnosti o kockanju i kla─Ĺenju, kockanju i kla─Ĺenju kao javnozdravstvenom problemu i dru┼ítvenim posljedicama patolo┼íkog kockanja i kla─Ĺenja te samoprocjena mogu─çeg problemati─Źnog kockanja i kla─Ĺenja s ciljem osvje┼ítavanja mogu─çeg problema te podr┼íka za tra┼żenje savjeta i pomo─çi.

Tematske cjeline:

  1. Razvoj ovisnosti o kockanju i kla─Ĺenju
  2. Kockanje i kla─Ĺenje kao javnozdravstveni problem i dru┼ítvene posljedice patolo┼íkog kockanja i kla─Ĺenja
  3. Samoprocjena mogu─çeg problemati─Źnog kockanja i kla─Ĺenja

┬á6. ÔÇ×PU┼áENJEÔÇť

Cilj: podizanje svijesti o ┼ítetnom djelovanju uporabe duhana na zdravlje i zdravstvene posljedice ÔÇ×Pu┼íenje ÔÇô─Źimbenik rizika za zdravljeÔÇť, pu┼íenju kao javnozdravstvenom problemu te mogu─çnostima odvikavanja uz podr┼íku za tra┼żenje savjeta i pomo─çi.

Tematske cjeline :

  1. Štetno djelovanje uporabe duhana na zdravlje i zdravstvene posljedice
  2. Pušenje kao javnozdravstveni problem
  3. Mogu─çnosti odvikavanja

7. ÔÇ×PREVENCIJA KRONI─îNIH BOLESTIÔÇť

Cilj: educirati polaznike o naj─Źe┼í─çim kroni─Źnim bolestima, ─Źimbenicima rizika,┬á mogu─çnostima prevencije kroni─Źnih nezaraznih bolesti, potrebi ranog otkrivanja bolesti┬á te va┼żnosti usvajanja zdravih ┼żivotnih navika u cilju sprje─Źavanja bolesti. Poticanje na usvajanje zdravih ┼żivotnih navika provodi se kroz module: pravilna prehrana, alkohol, pu┼íenje, tjelesna aktivnost, stres.

Tematske cjeline:

  1. Kardiovaskularne bolesti
  2. Zlo─çudne bolesti

8. ÔÇ×ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANEÔÇť

Cilj: upoznati polaznike s pojmom zdravstvena ispravnosti, propisima koji to reguliraju,┬á na─Źinu utvr─Ĺivanja MDK kao i na─Źinu i rezultatima kontrole. U drugom dijelu upoznavanje s mehanizmima interne kontrole u procesu proizvodnje (HACCP) i procjeni rizika.

Tematske cjeline:

  1. Zdravstvena ispravnost
  2. Upravljanje postupcima pri proizvodnji hrane

9. ÔÇ×OKOLI┼á I ZDRAVLJEÔÇť

Cilj:┬á upoznavanje s┬á ─Źimbenicima okoli┼ía i njihovim utjecajem na zdravlje, podizanje svijesti o va┼żnosti┬á okoli┼ía za zdravlje i kvalitetu ┼żivota, te upoznavanje s┬á mjerama za sprje─Źavanje┬á ┼ítetnih utjecaja ─Źimbenika okoli┼ía na zdravlje ljudi.

Tematske cjeline:

  1. Priroda ─Źimbenika okoli┼ía i njihov utjecaj na zdravlje
  2. Sastavnice okoliša i njihov utjecaj na zdravlje ljudi
  3. Za┼ítita zdravlja od ┼ítetnih ─Źimbenika okoli┼ía

 

Kome se mo┼żete obratiti za vi┼íe informacija?

┼Żivjeti zdravoHrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Slu┼żba za promicanje zdravlja

Rockefellerova 12

10000 Zagreb

Telefon: +385 1 4863 267

http://www.hzjz.hr

http://hzjz.hr/zivjeti-zdravo/

tvrtka prijatelj zdravlja