Ebola – informacije za putnike

Što je ebola?

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.
Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.
Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.
Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.
Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.
Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestane raditi.
Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.
Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Komarci ne prenose virus ebole.
Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Epidemija ebole u 2014.

U veljači 2014. godine izbila je epidemija ebole u Gvineji i proširila se na Liberiju i Sijera Leone, a jedan putnik iz Liberije je obolio na službenom putu u Nigeriji.
Do 24. srpnja 2014. oboljelo je preko 1200 ljudi, a 672 je umrlo. Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih:
Savjeti osobama koje putuju u Gvineju, Liberiju ili Sijera Leone.

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:
• izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani,
• izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama i nemojte jesti meso divljih životinja,
• izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje, Liberije ili Sijera Leonea

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim:
Ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole, morate:
• odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze nekom drugom tropskom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

• zabranjeno je unositi u zemlje Europske Unije svježe meso iz Afrike, a pogotovo iz Gvineje, Liberije i Sijera Leone, a pri ulasku u EU se osobito pregledava prtljaga putnika radi sprečavanja unosa mesa divljači iz tih zemalja.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koji su se oporavili od bolesti, morate:
• odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali,
• prije posjeta kontaktirati zdravstvenu ustanovu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno pripremilo za Vaš prijem.
Zagreb, 30. srpanj 2014.