Čuvaj svoju kožu! – edukativna izložba fotografija na temu prevencije melanoma

U svrhu podsjećanja javnosti o važnosti prevencije melanoma, od 15. do 24. travnja u Gradskoj i Sveučilišnoj knjižnici Osijek održana je edukativna izložba fotografija Krume Ivanovskog “Čuvaj svoju kožu. Tom izložbom, koja je zanimljiv spoj javnozdravstvene aktivnosti i umjetnosti želi se naglasiti potreba za osvještavanjem prevencije melanoma i njezinoj velikoj učinkovitosti kako na individualnoj tako i na društvenoj razini.

Pokrenula ju je udruga Melanom iz Zadra sa suradnicima, a u organizaciji su sudjelovali dermatolozi, epidemiolozi, studenti medicine i drugi volonteri koji na ovaj način žele ukazati na važnost zaštite od melanoma. Naime, posljednjih je desetljeća  incidencija melanoma u stalnom porastu u cijelom svijetu. U novije se vrijeme u kliničkoj praksi zamjećuje povećana učestalost obolijevanja mlađih ljudi i prisustvo težih stadija bolesti. Takva dinamika promjena izravno i neizravno može utjecati na javnozdravstvenu politiku i preventivne aktivnosti utemeljene na pravovremenom prepoznavanju specifičnih kliničkih i dermatoskopskih obilježja melanoma, te nedostatno naglašavanoj činjenici da je više od 80 % njegove pojavnosti objašnjivo izloženošću UV zračenju.

Kako bi se istaknula važnost prevencije uz svaku fotografiju istaknute su i javnozdravstvene poruke, koje na razumljiv način objašnjavaju nasljedne i okolišne čimbenike rizika za nastanak melanoma. Premda je boja kože važan čimbenik povezan s rizikom za nastanak melanoma, kolorit fotografija namjerno je izostavljen kako bi se gledatelje uputilo na popratne javnozdravstvene poruke koje se nalaze uz svaku fotografiju. One na svima razumljiv način objašnjavaju nasljedne i okolišne čimbenike rizika za nastanak melanoma, te aktivnosti koje se preporuča provoditi od ranog djetinjstva do starije dobi u svrhu primarne i sekundarne prevencije bolesti. Primarnom prevencijom sprječava  se prekomjerno izlaganje UV zračenju, dok sekundarna prevencija uključuje pravovremene dermatološke preglede kože koji se, ovisno o indikaciji, provode jednom ili više puta godišnje što  povećava mogućnost rane dijagnoza melanoma i učinkovitost liječenja jedne od najmalignije bolesti kože. U sklopu izložbe organizirano je i virtualno čitanje slikovnice “Lobi ide na ljetovanje”autorskog dvojca spisateljice Romane Kutlače i ilustratorice Ivane Rod koja uči djecu kako zaštititi kožu od prekomjernog sunca.

 

Više o fotografu Krumi Ivanovskom i izložb

Izlozba_Prevencija_Melanoma

Fotografije možete pogledati na poveznici Čuvaj svoju kožu