Edukativno-nagradni kviz “VOLI I BUDI ZDRAV – ZNANJE POBJEĐUJE”

Sretno, zdravo Valentinovo!

 

Ruže su crvene,

Ljubičice plave,

Sve tvoje aktivnosti,

Neka su ti sigurne i zdrave!

 

Povodom obilježavanja Valentinova, dana koji je posvećen ljubavi i zaljubljenima, želimo podsjetiti kako su edukacija o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja i odgovorno spolno ponašanje vrlo važni.

Bilo da Valentinovo planirate proslaviti sami ili s nekim posebnim, darujte zdravlje sebi i svojim voljenima. U ovim člancima su savjeti koji mogu pomoći u očuvanju Vašeg zdravlja i zdravlje onih koje volite, te da ostanete zdravi na Valentinovo i sve ostale dane u godini:

Spolnost i mladi 

Sprečavanje spolno prenosivih bolesti – više znanja, mogućnost zaraze je manja

Sretno, zdravo Valentinovo! “VOLI I BUDI ZDRAV – ZNANJE POBJEĐUJE"
Sretno, zdravo Valentinovo! “VOLI I BUDI ZDRAV – ZNANJE POBJEĐUJE”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira nagradni kviz znanja “VOLI I BUDI ZDRAV – ZNANJE POBJEĐUJE“. Sudjelovanjem možete provjeriti svoje znanje, i osvojiti nagrade –  karte za koncerte u sklopu Zagreb Guitar Festivala koje osigurava Glazbena škola BONAR. Rezultate kviza i dobitnike objavit ćemo 09.02.2016. iza 12 sati.

Pitanja su iz područja spolnosti, prevencije HIV-a i spolno prenosivih infekcija, te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Nagradni kviz znanja traje od 04.02.2015. do 09.02.2016. u 12 sati.
Kviz se sastoji od 12 pitanja s ponuđenim odgovorima, od kojih je jedan točan. Točne odgovore treba napisati u komentar ispod objave nagradnog kviza na Facebook stranici CroAids (a poželjno je i označiti osobu kojoj biste darovali drugu kartu za koncert).

U izbor za dobitnike po dvije ulaznice za svaki koncert ulaze oni koji točno odgovore na sva pitanja, a dobitnike ćemo izabrati nasumičnim odabirom od ukupnog broja ostavljenih komentara koristeći stranicu random.org.

Nagrade: karte za koncert u sklopu Zagreb Guitar Festivala na kojem još nastupaju Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Nagrade osigurava Glazbena škola BONAR: 2 karte za Zagrebački gitarski trio, Hrvatski glazbeni zavod 11.02.2016. u 20.00 sati, Hrvatski glazbeni zavod; 4 karte za Darka Jurkovića Charlia, 14.02.2016. u 19.00 sati Muzička akademija, Dvorana Blagoje Bersa, Trg Maršala Tita 12; 2 karte Lukasz Kuropaczewski, svjetski poznati gitarist iz Poljske 12.02.2016. u 19.00 sati Muzička akademija, Dvorana Blagoje Bersa, Trg Maršala Tita 12. Napomena: Dobitnici koji zbog udaljenosti ili drugih razloga ne mogu doći na koncert, svoje osvojene karte mogu nekome pokloniti.

Nagradni kviz objavljen je na Facebook stranici CroAids facebook.com/CroAids/

Pitanja:

1. Koji kemijski spoj se još zove i „hormon ljubavi“?
A pitocin
B testosteron
C oksitocin
D estrogen

2. Kada govorimo o ‘kemiji’ ljubavi i seksualnoj privlačnosti, spominje se skupina gena poznata kao glavni kompleks gena tkivne podudarnosti (MHC geni, major histocompatibility complex). Uloga tih MHC gena u seksualnoj privlačnosti je:
A izazivati osjećaj „leptirića u trbuhu“ kod zaljubljenosti
B izazivati privlačnost osoba koji imaju različite prirodne mirise tijela
C stvarati dopamin u mozgu koji kontrolira emocije
D ništa od gore navedenog

3. Ljubav i pronalazak „pravog“ partnera uključuje aktivaciju tri osnovna moždana sustava, odnosno tri faze. Označite što od navedenog NIJE jedna od tih faza.
A seksualni nagon, koji nas motivira da tražimo partnera
B romantična ljubav, osjećaj „u oblacima“, zaljubljenost
C privrženost, „faza ugode i sigurnosti, ali s manje iskri“
D posesivnost, faza “ti pripadaš samo meni”

4. Osobe zaražene nekom spolno prenosivom infekcijom obično osjećaju ili primijete neke znakove infekcije.
A točno
B netočno

5. Spolno prenosive infekcije mogu se prenositi sa zaražene na nezaraženu osobu čak i kada znakovi ili simptomi nisu prisutni.
A točno
B netočno

6. Infekcije Humanim papiloma virusom (HPV) uzrokuju samo spolne bradavice (kondilome) koje se mogu vidjeti u području spolnih organa ili anusa (čmara)
A točno
B netočno

7. Apstinencija znači ne imati spolni odnos. Može biti privremena ili trajna, a u praksi znači odgoditi spolni odnos dok osoba nije spremna.
A točno
B netočno

8. Rizici za moguće neželjene posljedice (zaraza sa spolno prenosivim infekcijama – SPI, neželjena trudnoća) se povećavaju:
A ranim spolnim odnosom (15 godina i ranije)
B brojem spolnih partnera
C „iskustvom samo za jednu noć“
D spolnim odnosom pod utjecajem alkohola i/ili droga
E prisutnošću već jedne SPI
F svim gore navedenim

9. Hormonske kontracepcijske pilule štite od zaraze spolno prenosivim infekcijama uključujući HIV-infekciju?
A točno
B netočno

10. Iako ne pruža 100% sigurnost (jedino apstinencija pruža apsolutnu zaštitu), pravilna i dosljedna uporaba kondoma značajno smanjuje rizik od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima.
A točno
B netočno

11. Koja od slijedećih tvrdnji vezanih za HIV infekciju u Hrvatskoj NIJE točna?
A Hrvatska je jedna od zemalja s najnižim rizikom za HIV infekciju u Europi
B u Hrvatskoj je najčešći put prijenosa HIV-a s majke na dijete
C u Hrvatskoj je antiretroviralna terapija dostupna oboljelima
D najčešći put prijenosa HIV-a u Hrvatskoj je spolnim odnosom
E u Hrvatskoj postoji mogućnost anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV

12. Neplodnost, prijevremeni porod, anomalije djeteta, kronična bol, zdjelična upalna bolest rak vrata maternice, zatajenje i rak jetre, i smrt mogu biti uzrokovanim neliječenim spolno prenosivim infekcijama.
A točno
B netočno

Nagrade: karte za koncert u sklopu Zagreb Guitar Festivala
Nagrade: karte za koncert u sklopu Zagreb Guitar Festivala