Higijena očiju

Prvo je pravilo u higijeni očiju – da ih ne dodirujemo nečistim predmetima. Ako u oko padne trunčica prašine, suze je uglavnom isperu u unutarnji očni kut gdje ne uzrokuje poteškoće. Ako smo nestrpljivi i oko trljamo, možemo uzrokovati oštećenje rožnice i upalu spojnice (konjunktive) koju treba liječiti. Ako je strano tijelo zabodeno u rožnicu ili unutarnju stranu kapka, neophodna je liječnička pomoć.

Drugo je pravilo: oči ne trljamo rukama! Nadalje, očima je škodljiv utjecaj dima cigarete ili dim koji se stvara izgaranjem raznih tvari. Isto je tako škodljiva i prašina. Iritirano oko pocrveni i reagira upalom.
Zdravo oko ne treba posebnu njegu. U umivanje obraza spada i umivanje očiju. Oči imaju razvijen obrambeni mehanizam i tvari koje štite od nečistoća. Ako se upala razvije, to znači da je tih nečistoća bilo previše i oko ih nije moglo samo svladati.

Kod dojenčadi je higijena očiju nešto drukčija. Mekanom krpicom ili vatom namočenom u kamilični čaj speremo zatvoreno oko od vanjskog prema unutarnjem očnom kutu.

Posebne preporuke za zaštitu očiju odnose se na ljude koji nose naočale. Neodržavanje njihove higijene (povremeno pranje u mlakoj vodi, s neutralnim sapunom) može biti razlogom upale oka jer se s nečistih naočala prljavština prenese u oko.
I šminka može biti izvor infekcije: zbog češćeg diranja oka tijekom mazanja i zbog onečišćenja kozmetičkog sredstva koje je odlično hranilište za bakterije. Stoga se preporuča redovito prati spužvice, štapiće i četkice za kozmetiku, redovito šiljiti olovke i kad nisu tupe (tako skidamo površinski sloj), pincetu za čupanje obrva dezinficirati alkoholom, uvijek koristiti samo vlastitu kozmetiku, a ako je došlo do upale s jakom sekrecijom, potrebno je zamijeniti kompletnu kozmetiku jer je i ona vjerojatno zagađena.

Posebnu pažnju o higijeni kozmetike trebaju voditi žene koje nose leće. Svaka osoba koja koristi leće zna kako s njima pravilno postupati. Prije stavljanja ili skidanja treba oprati ruke, leće prati, dezinficirati i čuvati u kontejneru s tekućinom za leće. Pogrešno je zaspati s lećama, jer se tijekom noći namnože bakterije u oku i izazovu upalu. Isto se tako ne smije zaboraviti navečer dezinficirati leće, jer ćemo ujutro sve bakterije vratiti u oko. Leće kojima je “istekao rok trajanja” treba zamijeniti novima jer stare lakše na sebe vežu nečistoću i teže se čiste.

Stariji ljudi često ispiru oči čajem od kamilice. On uvijek treba biti svježe skuhan i ohlađen. Komadić vate ili papirnatu maramicu treba preliti, a ne umočiti, zajedno s prstima, u čaj. Jednim potezom treba zapljusnuti jedno oko od nosa prema sljepoočnici, a zatim postupak ponoviti za drugo oko, s novom maramicom. Samo takav pravilan postupak jamči blagotvoran učinak kamilice.

 

hgijena ociju