Hitna kontracepcija / pilula za dan poslije

U ovom ─Źlanku mo┼żete pro─Źitati ─Źinjenice i savjete ginekologinje prim. dr. sc. Ulle ┬áo hitnoj kontracepciji (piluli za dan poslije).

Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije, engl. the morning-after pill) kao metoda medicinske intervencije s ciljem za┼ítite od neplanirane trudno─çe primjenjuje se ve─ç niz godina u oblicima koji su manje poznati ┼íiroj javnosti. Posljednjih nekoliko godina primjena novijih molekula u jednostavnijim formama znatno je olak┼íala njezinu primjenu i u─Źinkovitost.

Sve metode temelje se na spoznajama da je ┼żivot jajne stanice mjerljiv nekoliko sati i ne traje dulje od 24 sata, dok je ┼żivot spermija znatno dugoro─Źniji i traje do 120 sati.┬á Danas je u primjeni nekoliko metoda ovisno o zdravstvenim mogu─çnostima i┬á legislativi pojedine sredine, ali i zdravstvenom stanju i ┼żelji pacijentice, o ─Źemu donosimo osnovne informacije u ovom ─Źlanku.

Metode hitne kontracepcije

  1. Yuzpeova metoda je najstarija metoda hitne kontracepcije, koristi pilule oralne hormonske kontracepcije u velikoj koncentraciji (monofazne, kombinacija estrogena i progestagena) ovisno o dozi estrogena daju se 2 ili 4 pilule dvokratno u razmaku od 12 sati. U─Źinkovitost je visoka, 90-95%, ali se bilje┼żi visoki postotak mu─Źnina (u 50% korisnica), povra─çanje (u 20% korisnica), te glavobolja. Zbog visoke doze estrogena vi┼íi je i rizik venskih tromboza.
  2. progestagenske pilule / levonorgestrel (LNG) poznate su u anglosaksonskom podneblju kao plan B, kod nas poznati kao tablete Vikela odnosno Escapelle, a mogu se koristiti dvokratno, svakih dvanaest sati ili jednokratno. Ako se primijeni pravodobno (┼íto ranije), daje pouzdanost od 95%. Od nuspojava naj─Źe┼í─çe se bilje┼że mu─Źnine u 20% i povra─çanje kod 5% korisnica.
  3. postavljanje materni─Źnog ulo┼íka (spirale IUD) iznimno je u─Źinkovita metoda, a vrlo je popularna u Velikoj Britaniji. Primjenjuju se spirale/ulo┼íci s bakrom (IUD-Cu) ili hormonske spirale s progestagenima levonorgestrelom (Mirena IUD LNG). Savjetuje se jednokratna za┼ítita antibioticima kako bi se sprije─Źile eventualne spolno prenosive bolesti odnosno zdjeli─Źne upale kao mogu─ça posljedica aplikacije ulo┼íka.
  4. Primjena moderne molekule za hitnu kontracepciju, ullipristal acetata poznate kao Ella One, odga─Ĺa ili sprje─Źava ovulaciju sprje─Źavaju─çi porast luteiniziraju─çeg hormona (LH). Odga─Ĺanjem ovulacije┬ádo 72 sata onemogu─çuje se ostvarivanje trudno─çe na na─Źin da spermiji koji su kod odnosa zaostali u stra┼żnjem svodu rodnice nemaju mogu─çnost oplodnje jajne stanice te odumru. Pilula svojim mehanizmima djelovanja onemogu─çuje samu oplodnju, te stoga nije abortivno sredstvo.

Je li potrebna hitna kontracepcija ako nije bilo ejakulacije?

Uvijek ostaje otvorena nedoumica u o─Źima pacijenta da li primijeniti hitnu kontracepciju ukoliko nije do┼ílo do ejakulacije. Moramo imati na umu da prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije jer i u predejakulatu nalazimo spermije i mogu─çnost za─Źe─ça u tom slu─Źaju iznosi 10%. Stoga uvijek moramo imati na umu da i relativno za┼íti─çeni odnos (prekinuti odnos) u vrijeme ovulacije svakako predstavlja razlog za uzimanje hitne kontracepcije u slu─Źaju rizika od neplanirane trudno─çe.

Hitna kontracepcija neovisno o menstruacijskom ciklusu ako je odnos bio nezaštićen

Prema dana┼ínjim suvremenim znanstvenim spoznajama, primjena hitne kontracepcije je potrebna neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa ukoliko ┼żena nema spoznaju u kojoj je fazi ciklusa. Procjena ovulacije (plodnog razdoblja) vrlo je nepouzdana, pogotovo kod mladih djevojaka. Ultrazvu─Źnom dijagnostikom relativno je lako ocijeniti u kojoj se fazi ciklusa nalazi pacijentica ovisno o debljini i izgledu sluznice, kao i izgledu jajnika. Menstruacijski ciklus se ra─Źuna od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. U ┼żena koje bilje┼że redovne cikluse od 28 dana, ovulacija nastupa 14. dan ciklusa prije nastupa sljede─çeg krvarenja, jer je druga faza ciklusa stabilna i nepromjenjiva u trajanju od 14 dana.

Kada se koristi hitna kontracepcija?

  1. ┼Żene koje nemaju redovne menstruacije i nisu u mogu─çnosti procijeniti dan/fazu ciklusa i nisu spremne na trudno─çu, a imale su odnos bez za┼ítite ili je zakazala metoda barijere kontracepcije (puknu─çe, skliznu─çe kondoma).
  2. ┼Żene koje su koristile nepouzdanu metodu kontracepcije (djelomi─Źno za┼íti─çeni, odnosno prekinuti odnos), a nisu spremne na trudno─çu.
  3. ┼Żene koje neredovito koriste oralnu hormonsku kontracepciju (zaboravile uzeti pilulu).

Ukoliko je pravilno kori┼ítena neka od pouzdanih metoda (intrauterini ulo┼żak/spirala, oralne kontracepcijske pilule, pravilno kori┼ítenje kondoma), hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti.

Hitnu kontracepciju ne smiju uzimati ┼żene koje su trudne, s poznatim alergijama na sastojak, boluju od porfirije, povra─çaju ili imaju akutnu bolest jetre.

Hitnu hormonsku kontracepciju ili oralne hormonske kontraceptive (progestageni, levonorgestrel) treba primijeniti ┼íto ranije od rizi─Źnog (neza┼íti─çenog) spolnog odnosa, unutar 120 sata. ┼áto se ranije primijeni, u─Źinkovitost raste: primjena unutar prvih 12-24 sata dovodi u─Źinkovitost do 95%, kasnijom primjenom sigurnost pada na 85%, a nakon 72 sata bilje┼żi se pad u─Źinkovitosti od 65-70%. Ukoliko do─Ĺe do trudno─çe, nije ju neophodno prekidati jer nije dokazana teratogenost navedenih preparata. Uspjeh primjene hitne kontracepcije pada ukoliko se ne zna vrijeme rizi─Źnog spolnog odnosa, ukoliko se primjenjuje nakon 120 sata od odnosa ili ukoliko do─Ĺe do povra─çanja u prva dva sata po kori┼ítenju pilula.

Nakon uzimanja hitne oralne kontracepcije normalno je osje─çati nuspojave ÔÇô nadutost, mu─Źninu, napetost i bolove u grudima, a menstrualno krvarenje mo┼że biti druga─Źije od uobi─Źajenog menstruacijskog ciklusa.

Zaštita je potrebna i nakon primjene hitne kontracepcije

S obzirom da hitna kontracepcija odga─Ĺa ovulaciju, ponovni neza┼íti─çeni spolni odnos u razdoblju nakon primjene hitne kontracepcije stvara 7-10 % rizika za trudno─çu. U takvim slu─Źajevima metoda oralne hitne kontracepcije mo┼że se ponoviti, no u─Źestalo kori┼ítenje mo┼że dovesti do poreme─çaja ritma menstruacijskog ciklusa.

Primjena hitne kontracepcije u pravim uvjetima s dobrom procjenom mo┼że biti sigurna metoda u ┼żivotu ┼żene, ali svakako uz savjetovanje i nadzor zdravstvenog osoblja.