Hitna kontracepcija / pilula za dan poslije

U ovom članku možete pročitati činjenice i savjete ginekologinje prim. dr. sc. Ulle  o hitnoj kontracepciji (piluli za dan poslije).

Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije, engl. the morning-after pill) kao metoda medicinske intervencije s ciljem zaštite od neplanirane trudnoće primjenjuje se već niz godina u oblicima koji su manje poznati široj javnosti. Posljednjih nekoliko godina primjena novijih molekula u jednostavnijim formama znatno je olakšala njezinu primjenu i učinkovitost.

Sve metode temelje se na spoznajama da je život jajne stanice mjerljiv nekoliko sati i ne traje dulje od 24 sata, dok je život spermija znatno dugoročniji i traje do 120 sati.  Danas je u primjeni nekoliko metoda ovisno o zdravstvenim mogućnostima i  legislativi pojedine sredine, ali i zdravstvenom stanju i želji pacijentice, o čemu donosimo osnovne informacije u ovom članku.

Metode hitne kontracepcije

  1. Yuzpeova metoda je najstarija metoda hitne kontracepcije, koristi pilule oralne hormonske kontracepcije u velikoj koncentraciji (monofazne, kombinacija estrogena i progestagena) ovisno o dozi estrogena daju se 2 ili 4 pilule dvokratno u razmaku od 12 sati. Učinkovitost je visoka, 90-95%, ali se bilježi visoki postotak mučnina (u 50% korisnica), povraćanje (u 20% korisnica), te glavobolja. Zbog visoke doze estrogena viši je i rizik venskih tromboza.
  2. progestagenske pilule / levonorgestrel (LNG) poznate su u anglosaksonskom podneblju kao plan B, kod nas poznati kao tablete Vikela odnosno Escapelle, a mogu se koristiti dvokratno, svakih dvanaest sati ili jednokratno. Ako se primijeni pravodobno (što ranije), daje pouzdanost od 95%. Od nuspojava najčešće se bilježe mučnine u 20% i povraćanje kod 5% korisnica.
  3. postavljanje materničnog uloška (spirale IUD) iznimno je učinkovita metoda, a vrlo je popularna u Velikoj Britaniji. Primjenjuju se spirale/ulošci s bakrom (IUD-Cu) ili hormonske spirale s progestagenima levonorgestrelom (Mirena IUD LNG). Savjetuje se jednokratna zaštita antibioticima kako bi se spriječile eventualne spolno prenosive bolesti odnosno zdjelične upale kao moguća posljedica aplikacije uloška.
  4. Primjena moderne molekule za hitnu kontracepciju, ullipristal acetata poznate kao Ella One, odgađa ili sprječava ovulaciju sprječavajući porast luteinizirajućeg hormona (LH). Odgađanjem ovulacije do 72 sata onemogućuje se ostvarivanje trudnoće na način da spermiji koji su kod odnosa zaostali u stražnjem svodu rodnice nemaju mogućnost oplodnje jajne stanice te odumru. Pilula svojim mehanizmima djelovanja onemogućuje samu oplodnju, te stoga nije abortivno sredstvo.

Je li potrebna hitna kontracepcija ako nije bilo ejakulacije?

Uvijek ostaje otvorena nedoumica u očima pacijenta da li primijeniti hitnu kontracepciju ukoliko nije došlo do ejakulacije. Moramo imati na umu da prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije jer i u predejakulatu nalazimo spermije i mogućnost začeća u tom slučaju iznosi 10%. Stoga uvijek moramo imati na umu da i relativno zaštićeni odnos (prekinuti odnos) u vrijeme ovulacije svakako predstavlja razlog za uzimanje hitne kontracepcije u slučaju rizika od neplanirane trudnoće.

Hitna kontracepcija neovisno o menstruacijskom ciklusu ako je odnos bio nezaštićen

Prema današnjim suvremenim znanstvenim spoznajama, primjena hitne kontracepcije je potrebna neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa ukoliko žena nema spoznaju u kojoj je fazi ciklusa. Procjena ovulacije (plodnog razdoblja) vrlo je nepouzdana, pogotovo kod mladih djevojaka. Ultrazvučnom dijagnostikom relativno je lako ocijeniti u kojoj se fazi ciklusa nalazi pacijentica ovisno o debljini i izgledu sluznice, kao i izgledu jajnika. Menstruacijski ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. U žena koje bilježe redovne cikluse od 28 dana, ovulacija nastupa 14. dan ciklusa prije nastupa sljedećeg krvarenja, jer je druga faza ciklusa stabilna i nepromjenjiva u trajanju od 14 dana.

Kada se koristi hitna kontracepcija?

  1. Žene koje nemaju redovne menstruacije i nisu u mogućnosti procijeniti dan/fazu ciklusa i nisu spremne na trudnoću, a imale su odnos bez zaštite ili je zakazala metoda barijere kontracepcije (puknuće, skliznuće kondoma).
  2. Žene koje su koristile nepouzdanu metodu kontracepcije (djelomično zaštićeni, odnosno prekinuti odnos), a nisu spremne na trudnoću.
  3. Žene koje neredovito koriste oralnu hormonsku kontracepciju (zaboravile uzeti pilulu).

Ukoliko je pravilno korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak/spirala, oralne kontracepcijske pilule, pravilno korištenje kondoma), hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti.

Hitnu kontracepciju ne smiju uzimati žene koje su trudne, s poznatim alergijama na sastojak, boluju od porfirije, povraćaju ili imaju akutnu bolest jetre.

Hitnu hormonsku kontracepciju ili oralne hormonske kontraceptive (progestageni, levonorgestrel) treba primijeniti što ranije od rizičnog (nezaštićenog) spolnog odnosa, unutar 120 sata. Što se ranije primijeni, učinkovitost raste: primjena unutar prvih 12-24 sata dovodi učinkovitost do 95%, kasnijom primjenom sigurnost pada na 85%, a nakon 72 sata bilježi se pad učinkovitosti od 65-70%. Ukoliko dođe do trudnoće, nije ju neophodno prekidati jer nije dokazana teratogenost navedenih preparata. Uspjeh primjene hitne kontracepcije pada ukoliko se ne zna vrijeme rizičnog spolnog odnosa, ukoliko se primjenjuje nakon 120 sata od odnosa ili ukoliko dođe do povraćanja u prva dva sata po korištenju pilula.

Nakon uzimanja hitne oralne kontracepcije normalno je osjećati nuspojave – nadutost, mučninu, napetost i bolove u grudima, a menstrualno krvarenje može biti drugačije od uobičajenog menstruacijskog ciklusa.

Zaštita je potrebna i nakon primjene hitne kontracepcije

S obzirom da hitna kontracepcija odgađa ovulaciju, ponovni nezaštićeni spolni odnos u razdoblju nakon primjene hitne kontracepcije stvara 7-10 % rizika za trudnoću. U takvim slučajevima metoda oralne hitne kontracepcije može se ponoviti, no učestalo korištenje može dovesti do poremećaja ritma menstruacijskog ciklusa.

Primjena hitne kontracepcije u pravim uvjetima s dobrom procjenom može biti sigurna metoda u životu žene, ali svakako uz savjetovanje i nadzor zdravstvenog osoblja.