HPV infekcija i prevencija raka vrata maternice

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak vrata maternice kod ┼żena u svijetu je me─Ĺu svim dijagnosticiranim slu─Źajevima raka kod ┼żena po u─Źestalosti oboljevanja na 4. mjestu (GLOBOCAN 2012). Oko 500.000 ┼żena oboli od tog raka (80% u zemljama u razvoju) godi┼ínje, a vi┼íe od polovine, 270.000, oboljelih ┼żena umire od karcinom vrata maternice. Prema podacima Registra za rak (HZJZ), u Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu po u─Źestalosti oboljevanja i smrtnosti od svih slu─Źajeva karcinoma me─Ĺu ┼żenama, a godi┼ínje oboljeva oko 350, i umre oko 100 ┼żena od karcinoma vrata maternice.

U sije─Źnju 25-31.1.2015. se obilje┼żava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (cerviksa), a Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u Hrvatskoj se obilje┼żava tre─çe subote u mjesecu sije─Źnju. Cilj je pove─çanje informiranosti i svijesti o zna─Źenju spre─Źavanja, ranog otkrivanja i lije─Źenja raka vrata maternice i podr┼íci oboljelima te za┼ítite od spolno prenosivih infekcija i njihovih dugoro─Źnih posljedica kao zlo─çudnih tumora spolnih organa. Rak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promijene i po─Źnu nekontrolirano rasti. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako su dostupni i vidljivi jednostavnim pregledom i testom (PAPA test, teku─çinska citilogija), te se mogu uspje┼íno i lako izlije─Źiti.

Rizi─Źni ─Źimbenici
Najvi┼íe novootkrivenih karcinoma vrata maternice je u dobi od 35 do 54 godine, ali mo┼że se javiti i u mla─Ĺih ┼żena. Humani papiloma virus (HPV) je nu┼żan rizi─Źni ─Źimbenik za razvoj raka vrata maternice (cerviksa), a to je naj─Źe┼í─ça spolno prenosiva infekcija me─Ĺu spolno aktivnim osobama, posebice mladima. Postoji vi┼íe od 100 HPV tipova, 30-ak uzrokuje infekcije genitalnih organa. HPV dovodi do premalignih promjena cerviksa (CIN1,2,3), raka cerviksa i anogenitalnih bradavica ili kondiloma (osim toga, poznato je da uzrokuje rak usne ┼íupljine i grla, rak stidnice, rodnice, penisa, anusa, rekurentnu papilomatozu grla, te mo┼żda jo┼í neke zlo─çudne bolesti). Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a uklju─Źuju─çi tzv. visokorizi─Źne i niskorizi─Źne, a rak cerviksa uzrokovan je visokorizi─Źnim tipovima HPV-a (naj─Źe┼í─çe 16 i 18).

Prevencija HPV infekcije i raka vrata maternice
Najdjelotvornije mjere u spre─Źavanju HPV infekcije i njenih dugoro─Źnih posljedica kao zlo─çudnih tumora spolnih organa su informiranost, znanje o rizicima i za┼ítiti, odgovorno spolno pona┼íanje (┼íto zna─Źi odga─Ĺanje spolnih odnosa jer rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje, kori┼ítenje za┼ítite od spolno prenosivih infekcija i ne┼żeljene trudno─çe, izbjegavanje ─Źestog mijenjanja i velikog broja spolnih partnera, ne kori┼ítenje alkohola i droga) te odlasci na redovite preventivne lije─Źni─Źke preglede kod ginekologa (za ┼żene) ili dermatovenerologa ili urologa (za mu┼íkarce). U prosincu 2012. godine u Hrvatskoj je zapo─Źeo s provo─Ĺenjem Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kako tre─çi preventivni program na nacionalnoj razini, namijenjen svim ┼żenama u dobi od 25 do 64 godina, a kao metoda probira koristi se Papa test svake tri godine. Kada govorimo o za┼ítiti kondomom, valja podsjetiti, da iako je kondom vrlo dobro sredstvo za za┼ítitu od spolno prenosivih infekcija, od HPV-infekcije ne ┼ítiti u potpunosti, jer HPV se mo┼że nalaziti i na podru─Źjima ko┼że (prepone, me─ĹicaÔÇŽ) koja kondom ne prekriva. Ipak, redovita i pravilna upotreba kondoma smanjuje vjerojatnost zaraze HPV-om.

Cjepivo protiv HPV infekcije
Protiv dva naj─Źe┼í─ça visokorizi─Źna tipa HPV-a (16 i 18) i dva naj─Źe┼í─ça uzro─Źnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji za┼ítita cijepljenjem. U Hrvatskoj, kao i u Europskoj Uniji, registrirana su dva cjepiva protiv HPV infekcije. Oba cjepiva su djelotvorna u za┼ítiti od HPV 16 i 18 koji uzrokuju 70% svih invazivnih rakova cerviksa u Europi te oko 50% premalignih promjena visokog stupnja, koje prethode invazivnom raku cerviksa. ─îetverovalentno cjepivo ┼ítiti i od HPV 6 i 11 koji uzrokuju ve─çinu, oko 90% anogenitalnih bradavica oba spola.

  • Cijepljenje protiv HPV infekcija preporu─Źljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja raka vrata maternice, kao i premalignih promjena. Naju─Źinkovitije je kad se primijeni kod djevojaka i ┼żena koje nisu spolno aktivne. Cijepiti se mogu i mu┼íkarci.
  • Nuspojave cjepiva se mogu javiti, no one su uobi─Źajene, i javljaju se jednakom u─Źestalo┼í─çu kao i kod ve─çine drugih inaktiviranih cjepiva (cjepiva koja ne sadr┼że ┼żive uzro─Źnike). Stoga korist od cijepljenja prema┼íuje rizik od mogu─çih nuspojava.
  • Cijepljenje ne spre─Źava rak cerviksa, ve─ç smanjuje rizik od raka cerviksa. Stoga je va┼żno da se ┼żene ( i mu┼íkarci) i dalje pridr┼żavaju preporuka za prevenciju – odgovorno spolno pona┼íanje, redoviti preventivni ginekolo┼íki (i dermatovenerolo┼íki i urolo┼íki) pregledi i testovi jednako vrijede za cijepljenje i necijepljenje djevojke i ┼żene ( i mu┼íkarce).

 

Gdje se obratiti za preventivni pregled,pomo─ç, savjet, cijepljenje
ÔÇó Ginekolo┼íke ambulante primarne zdravstvene za┼ítite ÔÇô ┼żene i ambulante dermatovenerologije i urologije ÔÇô mu┼íkarci
ÔÇó Slu┼żbe ┼íkolske medicine (centri za mlade ÔÇôsavjetovali┼íta za reproduktivno zdravlje mladih) pri zavodima za javno zdravstvo ÔÇô u─Źenici/ce i stutenti/ce
ÔÇó Slu┼żbe za epidemiologiju u zavodima za javno zdravstvo
ÔÇó Hrvatski zavod za javno zdravstvo
o Ambulanta za epidemiologiju s cijepnom stanicom, Slu┼żba za epidemiologiju, Rockefellerova 2, Zagreb, ponedjeljkom-petkom od 8.30-15.30 sati, tel 01 46 83 004 (005)
o Savjetovali┼íte za HIV/spolno zdravlje, S lu┼żba za promicanje zdravlja, Rockefellerova 12, Zagreb, utorkom 11-15 sati i ─Źetvrtkom 15-18 sati.