Jelovnik za proljetnu sezonu
Došlo je vrijeme da monotoni zimski jelovnik obogatimo svježim namirnicama koje su dostupne u proljeće. Raznolikošću vrsta namirnica i boja u tanjuru razveselimo sebe i svoju obitelj te ojačajmo naš imunološki sustav uravnoteženim i raznolikim sastavom proljetnog jelovnika.
Naravno, prepuštamo Vama i Vašoj mašti moguće kombinacije, ovisno o Vašim prehrambenim navikama, raspoloživosti namirnica, vremenskim i materijalnim mogućnostima.
Jelovnik je primjeren za cijelu obitelj, odnosno za sve članove obitelji (djeca starija od 2 godine, odrasli, starije osobe) koji ne boluju od neke bolesti zbog koje trebaju provoditi poseban način prehrane.
Pojedinu navedenu vrstu namirnice ili jela možete zamijeniti sličnom namirnicom iz iste skupine ili sličnom vrstom jela.
Na primjer:
- mlijeko možete zamijeniti kiselim mlijekom, jogurtima raznih vrsta, bioaktivom ili acidofilom (preporučuje se djelomično obrano mlijeko, odnosno mlijeko s manje masti, kao i manje masni sirevi);
- blitvu možete zamijeniti špinatom, mladim koprivama, mješavinom zelenja;
- zelenu salatu možete zamijeniti rikulom, matovilcem, listovima maslačka;
- kelj možete zamijeniti brokulom, kupusom, porilukom, mladim zelenim mahunama;
- koristite što više svježeg povrća i voća (prethodno opranog!);
- birajte manje masno meso i perad;
- vrijeme termičke obrade (pečenje, kuhanje, pirjanje itd.) prilagodite vrsti namirnica – hranu nemojte više puta podgrijavati.