Ljetna kampanja 2015. – preventivne poruke za zaštitu spolnog zdravlja na hrvatskim plažama

S ljetom dolaze i vrući dani, a s njima i sezona kupanja, zekanja i godišnjih odmora.

No da ne bi i ljeti bilo praznina u znanju, organizirali smo ljetnu kampanju.

Morske i ine plaže uvijek nas draže, zato podsjećamo; informiraj i štiti ste kako i moto kampanje kaže.

 

Ljeto je, obzirom da je to obično vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima i samim time češćih situacija neplaniranog spolnog odnosa, vrijeme kada su moguće češće situacije s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti i ili neželjene trudnoće.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao i prethodne dvije godine, zajedno sa suradnicima organizira javnozdravstvenu kampanju u ljetnim mjesecima s preventivnim porukama na posjećenim plažama. Cilj kampanje je promicanje odgovornog spolnog ponašanja. Moto kampanje i cijelog preventivnog programa je „Znanje pobjeđuje“. Na taj način želimo podsjetiti javnost, a posebice mlade da su edukacija, informiranje i odgovorno spolno ponašanje glavne mjere prevencije HIV infekcije i drugih spolno prenosivih bolesti te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

  • Edukacija i informiranje – znanje o rizicima i načinima kako se zaštititi
  • Testiranje – saznati HIV status- omogućava ranu dijagnozu infekcije i uspješnije liječenje, a ujedno se sprečava i širenje infekcije

 

Trajanje kampanje je od svibnja do rujna, a provodi se putem preventivnih poruka na oglasnim panoima i svlačionicama koje su postavljene na dvadesetak lokacija na hrvatskim plažama.

Ove godine kampanja ima novi vizual – pojas za spašavanje koji simbolično predstavlja i asocira na zaštitu, a moto je „Znanje je spas“. Preventivne poruke postavljene su u suradnji s tvrtkom B1 plakati d.o.o. , a bit će postavljene na svlačionicama na 10 lokacija u Istri i Dalmaciji (Poreč, Crikvenica, Rab, Zadar (Zaton) Sv. Filip i Jakov, Primošten, Split, Omiš, Makarska, Župa Dubrovačka) te na info panoima na 8 lokacija zagrebačkog Jaruna.

hiv SVLACIONICA 2

 

Preventivne poruke ljetne kampanje 2015 “Znanje je spas”:

INFORMIRAJ SE. ZAŠTITI SE. TESTIRAJ SE.

  • Odgodi spolne odnose dok nisi spreman/a
  • Koristi zaštitu
  • Ne mijenjaj često spolne partnere
  • Ne koristi alkohol i droge!
  • Zapamti! Spolno prenosive infekcije često imaju oskudne ili nemaju nikakve simptome!

Ljetna kampanja 2015 "Znanje je spas"

Ljetna kampanja 2015 "Znanje je spas"
Ljetna kampanja 2015 “Znanje je spas”

Link na ljetnu kampanju 2014 „Izaberi zdravlje“ : http://javno-zdravlje.hr/preventivne-poruke-na-hrvatskim-plazama/