Ljeto i odgovorno spolno ponašanje

Odgovorno spolno ponašanje uvijek i svugdje
Odgovorno spolno ponašanje uvijek i svugdje

Velik broj ljudi ljeti svoje stalno prebivalište zamijeni morskim ili sličnim odredištima tijekom godišnjih odmora ili ljetnih praznika. Putovanje i promjena mjesta boravka mijenjaju uvjete okoline i ponašanja na koje smo navikli, i mogu biti povezani s određenim zdravstvenim rizicima. Ljeto i opuštena atmosfera na odmoru pogodni su za sklapanje novih poznanstava, veza, ljubavi, ljetnih ljubavi i avantura, i samim time češćih situacija neplaniranog (nepromišljenog) spolnog odnosa. Kod adolescenata se ljeti češće događaju prve ljubavi i prvi spolni odnosi. Pri tom ne treba zaboraviti na brigu o zdravlju i odgovorno spolno ponašanje s ciljem izbjegavanja negativnih posljedica, spolno prenosivih bolesti i maloljetničke ili neželjene trudnoće.

Uz oprez pri izlaganju suncu i vrućinama, treba se čuvati nepromišljenih spolnih odnosa. Spolno prenosive bolesti mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje. Dobro je upamtiti: odgovorno spolno ponašanje uvijek i svugdje!

 

Donosite pravilne odluke za zdravlje. Znanje i odgovorno ponašanje najbolja su prevencija.

1. Odgodite spolne odnose dok ne budete spremni.
U spolne odnose ne stupati prerano (sluznica spolnih organa je kod mlađih osjetljivija te lakše dolazi do infekcije). Za spolni odnos važna je psihička zrelost i spremnost na spolni odnos koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova oba partnera. Do trenutka dok mlada osoba nije spremna za što spremnije i sigurnije započinjanje seksualnog života, suzdržavanje od spolnih odnosa je najbolji mogući izbor. U redi je ne žuriti.

2. Koristite zaštitu.
Uporaba kondoma (prezervativa) najbolja je zaštita od mogućih opasnih i neželjenih posljedica spolnog odnosa, a to su u prvom redu spolno prenosive bolesti, među kojima je najvažnija HIV/AIDS i neželjena trudnoća. Zapamti: Spolni odnos bez zaštite s osobom koja ima spolno prenosivu infekciju nosi rizik od zaraze. Spolni odnos s nepoznatima uvijek je rizičan.

3. Ne mijenjajte često spolne partnere.
Veći broj i često mijenjanje spolnih partnera povećava rizik zaraze.

4. Ne koristite alkohol i droge!
Korištenje alkoholna i drugih psihoaktivnih sredstava pridonosi rizičnom spolnom ponašanju jer uzrokuje omamljenost i nekritičnost (veća vjerojatnost nekorištenja zaštite, većeg broja partnera…)

5. Zapamtite! Spolno prenosive infekcije često imaju oskudne ili nemaju nikakve simptome!
Oskudni simptomi spolno prenosivih infekcija ili njihov posvemašnji izostanak olakšavaju širenje sa zaražene osobe na nezaraženu. Spolno prenosive infekcije, ako se ne liječe i razviju komplikacije, mogu uzrokovati teška oštećenja organa, neplodnost i ozbiljno ugroziti zdravlje i život. Također, spolno prenosive infekcije olakšavaju prijenos i zaražavanje HIV-om. Važno je ići na redovite preventivne preglede kod liječnika kao i na pregled i testiranje poslije rizičnog spolnog odnosa.

Uz ove savjete za zaštitu spolnog zdravlja, podsjećamo i na ostale važne preduvjete zdravog života: pravilna prehrana, dovoljno tekućine, odmora i sna, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu i ljetnim vrućinama.

Izaberite zdravlje kako bi doživljaj ljetnog zadovoljstva bio potpun, a ljetni mjeseci ostali u lijepom sjećanju.

 

Izaberi zdravlje
Izaberi zdravlje