Mjerenje tjelesne temperature

Tjelesna temperatura predstavlja ravnotežu između unutarnje temperature, stvorene mijenom tvari u stanicama tkiva i organa, i površinske temperature, koja se odaje na površini tijela isparavanjem, znojenjem i izlučevinama. Promjene tjelesne temperature ukazuju na zdravstveno stanje organizma.

Normalna tjelesna temperatura zdrava čovjeka, izmjerena na površini kože, kreće se između 36 i 37 0C . Temperatura izmjerena na sluznicama viša je za 0,1 do 1,0C.

Tijekom dana normalna tjelesna temperatura niža je ujutro, a viša poslijepodne. Također je viša kod male djece nego kod starijih ljudi, pri tjelesnom naporu i jačim emocijama, kod žena nakon ovulacije i u prvim mjesecima trudnoće.

Tjelesna temperatura mjeri se toplomjerom sa živom, obojenim alkoholom ili elektronskim toplomjerom. Prije mjerenja toplomjer treba stresti tako da se živa ili alkohol skupe u rezervoaru, a ne u cjevčici. Osoba kojoj se mjeri temperatura treba mirovati i opustiti se.

Mjesta za mjerenje tjelesne temperature su: između dva nabora kože – u pazuhu ili preponi, na sluznicama – u ustima ispod jezika, u debelom crijevu i u rodnici.

U pazuhu se temperatura mjeri tako da se toplomjer stavi u potpazušnu jamu koja treba biti suha, ruka se savije u laktu i dlan stavi na suprotno rame. Toplomjer ne smije dodirivati odjeću. Mjerenje traje 8- 10 minuta.

U ustima se toplomjer stavi pod jezik, na jednu stranu i lagano pridržava usnama. Prije mjerenja ne smije se uzimati hrana i piće. Mjerenje traje 5 minuta, a vrijednosti su za 0,3 C više u odnosu na temperaturu u pazuhu. Toplomjer mora biti osobni i važno je održavati mu čistoću.

Za mjerenje temperature u debelome crijevu radni dio toplomjera treba namazati vazelinom, pažljivo staviti u rektum i pridržavati jer ga stalni rad crijeva može izbaciti. Mjerenje traje 2-3 minute, a vrijednosti su za 0,5 0C  više od temperature mjerene u pazuhu. Taj je način mjerenja uobičajen kod male djece i treba ga izvoditi pažljivo.