MSM i virusni hepatitisi: rizici i zaštita

Mu┼íkarci koji imaju spolne odnose s mu┼íkarcima (MSM) izlo┼żeni su ve─çem riziku infekcije virusima hepatitisa A, B i C. Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahva─çaju jetru, a mogu uzrokovati akutnu ili kroni─Źnu bolest. Podaci iz literature pokazuju da se oko 10 posto slu─Źajeva infekcija virusima hepatitisa A i oko 20 posto slu─Źajeva infekcije virusima hepatitisa B javlja me─Ĺu MSM populacijom. U zadnjim su desetlje─çima u nekoliko europskih zemalja zabilje┼żene epidemije hepatitisa A u MSM populaciji. U Europi i Hrvatskoj┬á je 2017. godine zapo─Źela epidemija hepatitisa A koja jo┼í uvijek traje, u kojoj se prijenos infekcije zna─Źajnim dijelom odvijao spolnim putem.┬áMu┼íkarci koji imaju spolne odnose s mu┼íkarcima tako─Ĺer imaju pove─çan rizik infekcije virusom hepatitisa C, posebice ako koriste droge injektiranjem.

Kako se prenose virusi hepatitisi?

Hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem ÔÇô uno┼íenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zara┼żene osobe ili rukama one─Źi┼í─çenim stolicom zara┼żene osobe, ─Źime se unosi virus hepatitisa A u usta. No hepatitis A se mo┼że prenijeti i spolnim putem, tijekom kontakta koji uklju─Źuje genitalije jednog i usta drugog partnera i fekalno-oralne izlo┼żenosti. Spolnim putem, virus hepatitisa A se mo┼że ┼íiriti tijekom oralno-genitalnog spolnog odnosa, analno-oralnog kontakta ili indirektno putem predmeta ili prstiju koji se koriste tijekom analno-oralnog odnosa s osobom koja je zara┼żena virusom hepatitisa A. Infekcija se mo┼że brzo pro┼íiriti bliskim kontaktima (ku─çnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima).

Hepatitis B se prenosi neza┼íti─çenim spolnim odnosom, krvlju (naj─Źe┼í─çe kori┼ítenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga) ili sa zara┼żene majke na novoro─Ĺen─Źe. Dovoljna je mala koli─Źina virusa da do─Ĺe do infekcije.

Hepatitis C se prvenstveno prenosi krvlju, kontaktom s krvlju zara┼żene osobe (naj─Źe┼í─çe kori┼ítenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga). U rje─Ĺim slu─Źajevima mo┼że do─çi do prijenosa spolnim putem, prilikom neza┼íti─çenih spolnih odnosa, posebice ako uklju─Źuju krvarenja, te tijekom poroda. Kod spolnog je puta prijenosa najve─çi rizik analni spolni odnos u kojem je pasivni partner/-ica izlo┼żen ve─çem riziku.

Prijenos hepatitisa B i C krvlju uklju─Źuje direktni unos zara┼żene krvi u krvotok ili kontakt sluznica i zarazne krvi ili tjelesnih teku─çina s primjesama krvi.

Koji su simptomi virusnog hepatitisa?

Simptomi virusnog hepatitisa ovise o dobi osobe i tipu virusa kojim je osoba inficirana. Postoji i razlika izme─Ĺu akutnog i kroni─Źnog hepatitisa: kod akutnog hepatitisa se simptomi, ako se pojave, javljaju nekoliko tjedana do mjeseci nakon infekcije, dok se simptomi kroni─Źnog hepatitisa mogu javiti tek nakon vi┼íe godina, ─Źak i desetlje─ça nakon infekcije, bez obzira ┼íto osoba prije nije imala nikakvih simptoma.

Naj─Źe┼í─çi su simptomi hepatitisa povi┼íena temperatura, slabost i umor, gubitak apetita, mu─Źnina, povra─çanje, bolovi u trbuhu, taman urin, ┼żutilo ko┼że i sluznica, bolovi u zglobovima,a kao posljedica kroni─Źnog hepatitisa mogu se javiti ciroza i rak jetre.

Prevencija virusnih hepatitisa

Savjeti za smanjenje rizika od izlaganja virusima hepatitisa

Hepatitis B i C

  • Odgovorno spolno pona┼íanje
  • Kori┼ítenje za┼ítite kondomom
  • Izbjegavanje kori┼ítenja alkohola i droga
  • Izbjegavanje me─Ĺusobnog dijeljenja igala i ostalih predmeta za osobnu upotrebu kao ┼íto su ─Źetkice za zube, grickalice za nokte ili ┼żileti sa zara┼żenom osobom.
  • Izbjegavanje ┬átetoviranje ili stavljanje piercinga u neovla┼ítenim/neprofesionalnim salonima

Hepatitis A

  • osiguranje zdravstveno ispravnih uvjeta
  • provedba higijenskih sanitarnih mjera
  • prakticiranje pravilnih higijenskih navika, osobito higijene ruku
  • odgovorno spolno pona┼íanje radi spre─Źavanja ili smanjenja rizika prijenosa spolnim putem, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno kori┼ítenje odgovaraju─çe za┼ítite da se smanji fekalno-oralna izlo┼żenost.
  • putnici u zemlje pove─çanog rizika za hepatitis A: izbjegavanje konzumiranja sirovog vo─ça i povr─ça te izbjegavanje konzumiranja vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora

Cijepljenje

Za za┼ítitu od hepatitisa A i B postoji u─Źinkovita i sigurna za┼ítita cijepljenjem. Za sada ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

U Hrvatskoj su osobe ro─Ĺene 1987. godine i mla─Ĺe cijepljene protiv hepatitisa B putem Programa cijepljenja. No, ve─çina osoba ro─Ĺenih prije 1987. godine u Hrvatskoj nije cijepljena protiv hepatitisa B.

Preporuka medicinske struke je da se homoseksualni i biseksualni mu┼íkarci cijepe protiv hepatitisa A i hepatitisa B. Cjepivo se mo┼że dati samostalno ili u kombinaciji. Cjepivo pru┼ża dugotrajnu, naj─Źe┼í─çe cjelo┼żivotnu za┼ítitu.

Cijepljenje protiv hepatitisa A se preporu─Źuje u slu─Źaju putovanja u zemlje u kojima je pove─çan rizik infekcije hepatitisom A.

Mjere prevencije hepatitisa B za novoro─Ĺen─Źad majki zara┼żenih virusom hepatitisa B su cijepljenje protiv hepatitisa B u roku od 12 sati nakon ro─Ĺenja i primjena specifi─Źnog imunoglobulina.

Prije cijepljenja protiv hepatitisa B se preporu─Źuje doznati je li osoba inficirana ovim virusom ili je ve─ç razvila za┼ítitu protutijelima preboljenjem hepatitisa B, jer u tom slu─Źaju cijepljenje nije potrebno niti se preporu─Źuje.

Testiranje na virusne hepatitise

Besplatan i anoniman test na hepatitis B, hepatitis C, HIV i sifilis se mo┼że napraviti u Savjetovali┼ítu za HIV i spolno zdravlje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, utorkom od 10 do 15 sati ili ─Źetvrtkom od 15 do 18 sati.

Pomo─çu Europskog pretra┼żiva─Źa za testiranje mo┼żete doznati gdje se u Europi mo┼żete testirati na HIV, hepatitis i druge spolno prenosive infekcije i na─çi lokaciju u svojoj blizini na kojoj se mo┼żete testirati.

Osobe koje nisu cijepljenje protiv hepatitisa B a imaju negativan rezultat testa na hepatitis B, mogu se besplatno cijepiti protiv hepatitisa B u epidemiolo┼íkoj ambulanti Slu┼żbe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (ponedjeljak-petak) od 8.30-15.30 sati, Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb. Mogu─çe je i cijepljenje protiv hepatitisa A, me─Ĺutim ono nije besplatno.

Popis svih lokacija u Hrvatskoj gdje je mogu─çe anonimno i besplatno testiranje na hepatitis B ili C mo┼żete vidjeti na poveznici: http://javno-zdravlje.hr/gdje-se-u-hrvatskoj-moze-savjetovati-i-testirati-na-hiv-2/

Dodatne informacije se mogu dobiti pozivom na brojeve telefona  01 46 83 004, 01 46 83 005 i 01 4863 -345 ili upitom na e-adrese: hiv.savjet@hzjz.hr  ili  epidemiologija@hzjz.hr

Pomo─ç i savjet potra┼żite u:

 

Detaljnije informacije o virusnim hepatitisima mo┼żete prona─çi na internetskoj i mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu.