MSM i virusni hepatitisi: rizici i zaštita

Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM) izloženi su većem riziku infekcije virusima hepatitisa A, B i C. Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetru, a mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu bolest. Podaci iz literature pokazuju da se oko 10 posto slučajeva infekcija virusima hepatitisa A i oko 20 posto slučajeva infekcije virusima hepatitisa B javlja među MSM populacijom. U zadnjim su desetljećima u nekoliko europskih zemalja zabilježene epidemije hepatitisa A u MSM populaciji. U Europi i Hrvatskoj  je 2017. godine započela epidemija hepatitisa A koja još uvijek traje, u kojoj se prijenos infekcije značajnim dijelom odvijao spolnim putem. Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima također imaju povećan rizik infekcije virusom hepatitisa C, posebice ako koriste droge injektiranjem.

Kako se prenose virusi hepatitisi?

Hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem – unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, čime se unosi virus hepatitisa A u usta. No hepatitis A se može prenijeti i spolnim putem, tijekom kontakta koji uključuje genitalije jednog i usta drugog partnera i fekalno-oralne izloženosti. Spolnim putem, virus hepatitisa A se može širiti tijekom oralno-genitalnog spolnog odnosa, analno-oralnog kontakta ili indirektno putem predmeta ili prstiju koji se koriste tijekom analno-oralnog odnosa s osobom koja je zaražena virusom hepatitisa A. Infekcija se može brzo proširiti bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima).

Hepatitis B se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga) ili sa zaražene majke na novorođenče. Dovoljna je mala količina virusa da dođe do infekcije.

Hepatitis C se prvenstveno prenosi krvlju, kontaktom s krvlju zaražene osobe (najčešće korištenjem nesterilnog pribora za injektiranje droga). U rjeđim slučajevima može doći do prijenosa spolnim putem, prilikom nezaštićenih spolnih odnosa, posebice ako uključuju krvarenja, te tijekom poroda. Kod spolnog je puta prijenosa najveći rizik analni spolni odnos u kojem je pasivni partner/-ica izložen većem riziku.

Prijenos hepatitisa B i C krvlju uključuje direktni unos zaražene krvi u krvotok ili kontakt sluznica i zarazne krvi ili tjelesnih tekućina s primjesama krvi.

Koji su simptomi virusnog hepatitisa?

Simptomi virusnog hepatitisa ovise o dobi osobe i tipu virusa kojim je osoba inficirana. Postoji i razlika između akutnog i kroničnog hepatitisa: kod akutnog hepatitisa se simptomi, ako se pojave, javljaju nekoliko tjedana do mjeseci nakon infekcije, dok se simptomi kroničnog hepatitisa mogu javiti tek nakon više godina, čak i desetljeća nakon infekcije, bez obzira što osoba prije nije imala nikakvih simptoma.

Najčešći su simptomi hepatitisa povišena temperatura, slabost i umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, taman urin, žutilo kože i sluznica, bolovi u zglobovima,a kao posljedica kroničnog hepatitisa mogu se javiti ciroza i rak jetre.

Prevencija virusnih hepatitisa

Savjeti za smanjenje rizika od izlaganja virusima hepatitisa

Hepatitis B i C

  • Odgovorno spolno ponašanje
  • Korištenje zaštite kondomom
  • Izbjegavanje korištenja alkohola i droga
  • Izbjegavanje međusobnog dijeljenja igala i ostalih predmeta za osobnu upotrebu kao što su četkice za zube, grickalice za nokte ili žileti sa zaraženom osobom.
  • Izbjegavanje  tetoviranje ili stavljanje piercinga u neovlaštenim/neprofesionalnim salonima

Hepatitis A

  • osiguranje zdravstveno ispravnih uvjeta
  • provedba higijenskih sanitarnih mjera
  • prakticiranje pravilnih higijenskih navika, osobito higijene ruku
  • odgovorno spolno ponašanje radi sprečavanja ili smanjenja rizika prijenosa spolnim putem, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa odnosno korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.
  • putnici u zemlje povećanog rizika za hepatitis A: izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća te izbjegavanje konzumiranja vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora

Cijepljenje

Za zaštitu od hepatitisa A i B postoji učinkovita i sigurna zaštita cijepljenjem. Za sada ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

U Hrvatskoj su osobe rođene 1987. godine i mlađe cijepljene protiv hepatitisa B putem Programa cijepljenja. No, većina osoba rođenih prije 1987. godine u Hrvatskoj nije cijepljena protiv hepatitisa B.

Preporuka medicinske struke je da se homoseksualni i biseksualni muškarci cijepe protiv hepatitisa A i hepatitisa B. Cjepivo se može dati samostalno ili u kombinaciji. Cjepivo pruža dugotrajnu, najčešće cjeloživotnu zaštitu.

Cijepljenje protiv hepatitisa A se preporučuje u slučaju putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik infekcije hepatitisom A.

Mjere prevencije hepatitisa B za novorođenčad majki zaraženih virusom hepatitisa B su cijepljenje protiv hepatitisa B u roku od 12 sati nakon rođenja i primjena specifičnog imunoglobulina.

Prije cijepljenja protiv hepatitisa B se preporučuje doznati je li osoba inficirana ovim virusom ili je već razvila zaštitu protutijelima preboljenjem hepatitisa B, jer u tom slučaju cijepljenje nije potrebno niti se preporučuje.

Testiranje na virusne hepatitise

Besplatan i anoniman test na hepatitis B, hepatitis C, HIV i sifilis se može napraviti u Savjetovalištu za HIV i spolno zdravlje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, utorkom od 10 do 15 sati ili četvrtkom od 15 do 18 sati.

Pomoću Europskog pretraživača za testiranje možete doznati gdje se u Europi možete testirati na HIV, hepatitis i druge spolno prenosive infekcije i naći lokaciju u svojoj blizini na kojoj se možete testirati.

Osobe koje nisu cijepljenje protiv hepatitisa B a imaju negativan rezultat testa na hepatitis B, mogu se besplatno cijepiti protiv hepatitisa B u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (ponedjeljak-petak) od 8.30-15.30 sati, Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb. Moguće je i cijepljenje protiv hepatitisa A, međutim ono nije besplatno.

Popis svih lokacija u Hrvatskoj gdje je moguće anonimno i besplatno testiranje na hepatitis B ili C možete vidjeti na poveznici: http://javno-zdravlje.hr/gdje-se-u-hrvatskoj-moze-savjetovati-i-testirati-na-hiv-2/

Dodatne informacije se mogu dobiti pozivom na brojeve telefona  01 46 83 004, 01 46 83 005 i 01 4863 -345 ili upitom na e-adrese: hiv.savjet@hzjz.hr  ili  epidemiologija@hzjz.hr

Pomoć i savjet potražite u:

 

Detaljnije informacije o virusnim hepatitisima možete pronaći na internetskoj i mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu.