Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

logo-debelo crijevoRak debelog i završnog crijeva jedan je od dva najčešća sijela raka i zahvaća više od 1 milijuna ljudi godišnje u svijetu. Rak debelog i završnog crijeva nastaje kad normalne stanice sluznice počinju nekontrolirano rasti i takva tvorba vrlo često dovodi do sitnog krvarenja u stolici, koje nije moguće vidjeti, ali se može testiranjem utvrditi.
Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izliječenje veliki. Moguće je i spriječiti nastanak ove vrste raka otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa).
Ciljevi programa su otkrivanje raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, te postići smanjenje smrtnosti 15% u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.
Ciljna skupina ovog programa su sve žene i muškarci u dobi 50-74 godina koje se pozivaju da provedu testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivana uzroka krvarenja.

 

Letak nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete preuzeti OVDJE

 

     Besplatni telefoni za nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

besplatni-telefoni-debelo-crijevo