Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

logo-npp-dojka

 

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.
Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.
Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 25-30%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u većem postotku nego danas i time smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.
Ciljna skupina ovog programa su sve žene u dobi 50-69 godina koje u okviru programa mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Mamografija je rentgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

 

Letak nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke možete preuzeti OVDJE

Letak:  Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (pdf)

 

Besplatni telefoni za nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke: 0800 85 86

besplatni-telefoni-dojka