Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

logo-cervixRak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promjene i počnu nekontrolirano rasti. Razvija se u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Potrebno je mnogo godina da se promijenjene stanice razviju u rak vrata maternice. Srećom, stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se liječe, ali kako ne postoje očiti znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA test).
Ciljevi programa su uključiti što veći broj žena u organizirani program ranog otkrivanja raka vrata maternice, smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice za 60% 8 godina od početka provodjenja programa te smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80% 13 godina od početka provodjenja.
Ciljna skupina ovog programa su sve žene u dobi 25-64 godina koje u okviru programa mogu obaviti PAPA test svake tri godine. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Osnova probira za rak vrata maternice je pronaći promijenjene stanice vrata maternice u ranom stadiju kada se promjene lako odstranjuju, tako da se ne razviju u rak vrata maternice. Liječenje uznapredovalog oblika bolesti puno je teže i manje uspješno.

 

Letak nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice možete preuzeti OVDJE.

Letak-vrat maternice 2015.

 

  Besplatni telefoni za nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

besplatni-telefoni-vrat-maternice