Nacionalni program “ŽIVJETI ZDRAVO”

LOGO Živjeti zdravo

Što je potrebno da bismo ŽIVJELI ZDRAVO?

Prvo je potrebno odgovoriti na pitanje što je zapravo zdravo, a što nije. Poznato je da su danas smanjenje kvalitete života, dugo i najčešće doživotno trajanje bolesti, invaliditet, prijevremeno umiranje i dr. glavne karakteristike kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes tip II, kronične opstruktivne plućne bolesti, mentalne bolesti) koje u razvijenim svjetskim zemljama i u Republici Hrvatskoj čine jako velik javnozdravstveni problem. Nedovoljna tjelesna aktivnost zbog sjedilačkog načina obavljanja posla ili preveliko opterećenje poslom, izloženost stresu i životnim navikama štetnim po zdravlje predstavljaju najčešće uzroke „nezdravog života“.

Programi i aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti.

Željeni doprinosi Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ su:
1. osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja
2. potaknuti građane na mijenjanje promjenjivih loših životnih navika
3. smanjiti obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti
4. porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske.

 

 

Provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ pod nadzorom tadašnjeg Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo započela je 2002. godine. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godine organizirali su nastavak provedbe ovog programa čije je predstavljanje bilo u Virovitici 27.10.2014. na Prvoj županijskoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti pod visokim pokroviteljstvom prim. Siniše Varge, dr. med. dent., ministra zdravlja. Zašto u Virovitičko-podravskoj županiji? Riječ je o prvoj u nizu konferencija koje će se održati u svim hrvatskim županijama, a namijenjena je svim dionicima na lokalnim i regionalnim razinama. U Hrvatskoj skupina kardiovaskularnih bolesti u svim županijama je skupina vodećih uzroka smrti, a najveći udio ove skupine u ukupnom broju umrlih, kao i najveću stopu smrtnosti bilježi Virovitičko-podravska županija. Nastavak provedbe programa u prosincu 2014. održat će se u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

1. Konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, Virovitica, 27.10.2014.

 

U provedbi ovog Nacionalnog programa sudjeluju mnoga međuresorna tijela državne uprave i druge institucije, a pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su:
1. Zdravstveni turizam (projekt Hodanjem do zdravlja )
2. Zdravstveno obrazovanje (projekt Poligoni, projekt 10′ vježbanje, Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole)
3. Zdravlje i prehrana (projekt Jamstveni žig “Živjeti zdravo” (HZJZ), Program pravilne prehrane u školama)
4. Zdravlje i radno mjesto (projekt Tvrtka prijatelj zdravlja)
5. Zdravlje i okoliš (projekt Volonteri u parku)

Nacionalnim programom predviđeno je i otvaranje Centara za promicanje zdravlja u županijskim zavodima za javno zdravstvo s besplatnim i dostupnim savjetovalištima za stanovnike, kao što je to već učinjeno u HZJZ-u, u kojem se nakon otvorenja Centra za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost te Centra za mentalno zdravlje predviđa i otvaranje Centra za spolno zdravlje.

Za više informacija o Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ posjetite www.hzjz.hr !

 

Slike sa aktivnosti “Hodanjem do zdravlja”, Slatina 25.10.2014