Nagradni kviz znanja “Spolno zdravlje i HIV/AIDS”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a -1.12. i mjseca borbe protiv ovisnosti -15.11.-15.12. organizira nagradni online kviz s ciljem edukacije o važnosti prevencije ovisnosti, prevencije HIV infekcije te važnost usvajanja odgovornog spolnog ponašanja za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja. Rješavanjem kviza provjerite svoje znanje o HIV/AIDS-u i drugim spolno prenosivim bolestima, a prvih deset sudionika koji točno odgovore na sva postavljena pitanja osvojit će majicu s preventivnom porukom. U nagradnom kvizu možete sudjelovati od 15. prosinca do 31. prosinca 2014. godine.

Za očuvanje i unapređenje zdravlja važno je odabrati životni stil i usvojiti ponašanja, koja imaju pozitivan utjecaj na trenutačno zdravlje, ali i buduće zdravlje. Spolnost je jedno od važnih područja života, rasta i razvoja, a kada govorimo o spolnom zdravlju, važno je poznavanje i izbjegavanje rizičnih čimbenika i usvajanje odgovornog spolnog ponašanja. Rizični čimbenici koji mogu doprinositi razvoju komplikacija i negativnih posljedica na spolno zdravlje su rano započinjanje seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba zaštite (kondoma).

Različita istraživanja su pokazala da rano seksualno iskustvo u adolescenciji nije izoliran događaj te da je povezan s drugim rizičnim ponašanjima s mogućim neposrednim i dugoročnim posljedicama. Dokazano je da za mlade koji su pušači i koji su skloni zlouporabi alkohola i drugih psihoaktivnih tvari postoji i veći rizik upuštanja u rane i rizične seksualne odnose (HBSC 2010, HZJZ) .

Uzimanje alkohola i drugih psihoaktivnih tvari pridonosi rizičnom spolnom ponašanju – utječe na sposobnost razboritog prosuđivanja može dovesti do nepromišljenih, neopreznih postupaka i spolno vezanih specifičnih rizika, ali i rizika za zdravlje općenito. Opijenost smanjuje racionalnost, pojačava nagon, a slabi samokontrolu. Stoga, alkoholu i drogama recite NE!

Oni koji su dovoljno zreli i žele se upustiti u spolni odnos, trebaju znati pravila “sigurnijeg seksa” koja uvelike smanjuju rizik od zaražavanja HIV-om, ali i drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti te rizik od ostalih negativnih posljedica neopreznog seksualnog ponašanja kao što je neželjena trudnoća. Ovdje pročitajte više o prevenciji spolno prenosivih bolesti i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja: Sprečavanje spolno prenosivih bolesti – više znanja, mogućnost zaraze je manja

U nagradnom online kvizu mogu sudjelovati svi zainteresirani građani Republike Hrvatske. Prvih deset sudionika koji točno odgovore na svih šest postavljenih pitanja i pošalju sliku ekrana s rezultatima i svoje podatke (ime, prezime, adresu stanovanja) bit će nagrađeni majicom s preventivnom porukom. Svako pitanje ima dva ili više ponuđenih odgovora od kojih je jedan, ili više njih točno i treba ga/ih označiti. U nagradnom kvizu možete sudjelovati od 15. prosinca do 31. prosinca 2014. godine. Nagrade će dobitnicima biti poslane poštom.

Objava rezultata nagradnog natječaja: 15. siječnja 2015. na www.javno-zdravlje.hr.

Podatke i sliku ekrana potrebno je poslati na:

  • e-poštu: hiv.savjet@hzjz.hr
  • ili na adresu:  Hrvatski zavod za javno zdravstvo                                                                                                                                                                                                        Služba za promicanje zdravlja, s naznakom “za nagradni kviz”                                                                                                                                                    Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb

 

Nagrade osigurava: udruga za unapređenje kvalitete življenja Let 

 

 

 

 

 

 

 

Ovdje možete pristupiti nagradnom kvizu znanja:
Spolno zdravlje HIV/AIDS