Neću rak! – prevencija raka vrata maternice

 

Siječanj je mjesec posvećen važnoj temi prevencije raka vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 15. siječnja, a treći je tjedan prvog mjeseca u godini već tradicionalno posvećen Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice.

Kao i u razvijenim zemljama u svijetu, tako se i u Hrvatskoj posljednjih nekoliko desetljeća primjećuje smanjenje broja oboljelih od raka vrata maternice. Ipak, svake godine prosječno više od 300 žena oboli, a nešto više od 100 žena godišnje umre od ove vrste bolesti. Drugim riječima, u Hrvatskoj svaki dan jedna žena dobije dijagnozu, a svaki će treći dan jedna žena umrijeti od raka vrata maternice. Rak vrata maternice i dalje je četvrti najčešći rak žena u svojem punom fertilnom kapacitetu (u dobi od 30 do 39 godina), nakon raka dojke, štitnjače i melanoma.

Važno je napomenuti – rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih oblika raka što znači da se u velikoj mjeri može spriječiti otkrivanjem u ranoj fazi te pravodobnim cijepljenjem protiv HPV-a, glavnog uzročnika. Upravo je zbog ovih činjenica prevencija i liječenje raka vrata maternice jedan od javnozdravstvenih prioriteta, a provedba programa probira raka vrata maternice predstavlja nužnost suvremene medicine i standard modernog vremena.

Budući da su usprkos mogućnostima i dosezima moderne medicine, pojavnost i smrtnost raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja  i dalje vrlo visoki,  tijekom 2020. usvojena je Globalna strategija za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice kojoj je cilj da se barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina cijepi protiv HPV-a te da 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. Prošle je godine na razini Europe usvojen  Europski plan protiv raka u kojem se kao nužni koraci navode usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano je liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena kao i povećanje cijepnog obuhvata na 90% do 2030. godine.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenice i učenika 8. razreda osnovne škole kao i za ostale zainteresirane osobe mlađe od 25 godine (ovisno o dostupnosti cjepiva).

Na našoj internetskoj stranci možete pronaći sve važne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka maternice, ali i druge važne informacije poput popisa ginekoloških ambulanti u Hrvatskoj, cijepljenju protiv HPV-a i spolnom zdravlju općenito. Tijekom prošle godine održali smo  brojne e – edukacije o različitim temama ženskoga zdravlja koje su pripremali ginekolozi i drugi relevantni stručnjaci, a dostupni smo i za eventualne upite iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca.

Podsjećamo, rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih oblika raka – uz dostupne metode prevencije (poput redovitih pregleda, cijepljenja) možete odabrati i reći: „Neću rak!“

I ne zaboravite poruku prenijeti vama dragim djevojkama i ženama.

Pozivamo vas da pogledate kratki edukativni video i saznate još poneku važnu informaciju o važnosti prevencije raka vrata maternice.