Nezarazne upalne bolesti crijeva i prehrana

Idiopatske kronične bolesti probavnog sustava obilježene su opetovanim upalama različtih dijelova probavnog sustava koje su, ovisno o zahvaćenom odsječku probavnog sustava te izraženosti i trajanju upale, popraćane raznolikim tegobama. U ovu skupinu bolesti ubrajaju se ulcerozni kolitis, Crohnova bolest i nedeterminirani kolitis. Ulcerozni kolitis zahvaća debelo i završno crijevo, a Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji odsječak probavnog sustava od usta do anusa. U oko 10% bolesnika s upalnom bolest crijeva upalne promjene se ne mogu svrstati ni u ulcerozni kolitis niti u Crohnovu bolest, pa se za takvo stanje rabi naziv nedeterminirani kolitis.

Dijetoterapija u bolesnika s upalnim bolestima crijeva ima važnu ulogu u nadoknadi povećane energetske potrošnje, sprječavanju prekomjerne razgradnje tkiva i sprječavanju i nadoknadi gubitka bjelančevina uslijed narušene cjelovitosti crijeva i gubitka crijevnih funkcija. Pravilna prehrana je osobito važna u bolesnika s teškim oblikom bolesti u kojih se zbog predstojećeg operacijskog liječenja očekuje više od sedam dana gladovanja, te u djece kako bi se unatoč bolesti održao neometan rast i razvoj. Enteralna prehrana je prirodan način prehrane uzimanjem hrane na usta i uz dodatak probiotika, prebiotika, vitamina i minerala te lako probavljivih bjelančevina i masti, te kao takva predstavlja najjednostavniji način prehrane s visokom učinkovitošću i s najmanje komplikacija.

Pristup pacijentu s navedenim bolestima je individualan, budući da nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose. Oboljela osoba se mora aktivno uključiti u odabiru vrste hrane tako da prati koje joj namirnice odgovaraju, a koje ne. Hranu bi trebalo birati prema vlastitim tjelesnim reakcijama tj. namirnice koje uzrokuju pogoršanje bolesti treba eliminirati iz prehrane.