Neželjeni učenici izazvani uporabom kozmetike i kozmetovigilancija

 

Jeste li se ikad susreli s pojavom neugodnog crvenila, svrbeža ili oteknuća nakon uporabe kreme za njegu kože, sjenila za oči, tekućeg sapuna, boje za kosu  ili  nekog drugog kozmetičkog proizvoda?

Pojave su bile takve da nisu zahtijevale liječničku pomoć nego ste jednostavno prestali s uporabom preparata i koristili blagu neutralnu kremu.  Ovakve pojave nazivaju se neželjeni učinci izazvani uporabom kozmetike  a kategoriziraju se kao:

  • Iritantni kontaktni dermatitis (svrbež, crveni osip ili mrlje na koži, a najosjetljiviji dijelovi su očni kapci, suha koža i koža koja je ispucala.)
  • Alergijski kontaktni dermatitis  (kod osoba koji su alergični na neki od sastojaka):   simptomi najčešće uključuju crvenilo, otekline i svrab. Najčešće se na licu, očima, usnama,  ušima  i vratu  iako se može pojaviti bilo gdje na tijelu.

U slučaju pojave ovih simptoma uputno je kontaktirati liječnička  kako bi se otkrio uzrok odnosno liječili simptomi ukoliko je potrebno. Kontaktirajte proizvođača odnosno distributera koji je naveden na ambalaži, sanitarnu inspekciju,   kontaktirajte nas.  Ambalažu je potrebno sačuvati kako bi se po  broju šarže otkrio uzrok  – moguće zdravstveno neispravan proizvod.

Kada se isključi ta mogućnost tada razmišljamo o  preosjetljivost  na neki od sastojaka (poznata je preosjetljivost na npr. Metilkloroizotiazolinon – INCI :  Methylchloroisothiazolinone ).   Naime, iako je ovaj sastojak dopušten u kozmetici poznata je preosjetljivost na ovaj sastojak. Svaka prijava ovakvih slučajeva značajan su podatak za zdravstvene djelatnike za poduzimanje daljih mjera ali i proizvođače koji formuliraju proizvod.

Stoga, svaku pojavu neželjenog učinka na zdravlje PRIJAVITE  proizvođaču/ distributeru čiji se podaci nalaze na deklaraciji proizvoda.

 

Za razliku od ovih nuspojava posebno zabrinjavajuće su OZBILJNI NEŽELJENI UČINCI NA ZDRAVLJE uzrokovanih uporabom kozmetičkog proizvoda  u što spadaju:

–  bolničko liječenje

–   privremene ili trajne funkcionalne onesposobljenosti (gubitak okusa, mirisa itd,)

–   invaliditet

–   prirođena anomalija

–   po život opasno stanje ili smrt

Ovakve slučajeve  prijavljuju samo zdravstveni djelatnici, distributeri te proizvođači Ministarstvu  zdravlja na kozmetovigilancija@miz.hr 

Doznajte više o kozmetovigilanciji