Obavijest za cijepljenje protiv HPV-a

Do kraja 2016. godine omogućeno je za sve ženske i muške osobe starije od devet godina besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Osobe do 25 godina mogu se cijepiti dvovalentnim ili četverovalentnim cjepivom prema izboru, a stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom.

Za učenike i redovite studente cijepljenje će provoditi liječnici školske medicine nadležni za školu/fakultet koju učenik odnosno student polazi.

Za ostale, cijepljenje mogu provoditi liječnici obiteljske/opće medicine ili epidemiolozi te za žene i ginekolozi.

Molimo obiteljske liječnike i ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da osobe koje imaju u skrbi informiraju o ovoj mogućnosti te prema procjeni potreba naruče cjepivo u Službi za epidemiologiju nadležnog županijskog zavoda za javno zdravstvo (koji će im isporučiti cjepivo dostavom ili preuzimanjem u zavodu, ovisno o mogućnostima) i cijepe zainteresirane osobe, ili ih upute u Službu za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo.

Važno! Dvovalentno cjepivo će biti dostupno besplatno do travnja 2017. godine, te je potrebno s cijepljenjem započeti (primiti prvu dozu) do kraja listopada 2016. godine, kako bi se stigla primiti i treća doza besplatno.

Cijepiti se možete u ordinaciji opće/obiteljske medicine, ordinaciji školske medicine (učenici i redovni studenti kod školskog doktora), ginekološkoj ordinaciji ili zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv HPV-a možete obaviti i u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30 do 15.30 sati, Rockefellerova 2, Zagreb.

Za sve upite o organizaciji i načinu cijepljenja možete se obratiti Službi za epidemiologiju nadležnog županijskog zavoda za javno zdravstvo ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Više informacija i na hzjz.hr: http://www.hzjz.hr/novosti/novo-cijepljenje-protiv-humanog-papilomavirusa-hpv-a/

Cijepljenje protiv HPV-a