Obavijest za cijepljenje protiv HPV-a

Do kraja 2016. godine omogu─çeno je za sve ┼żenske i mu┼íke osobe starije od devet godina besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Osobe do 25 godina mogu se cijepiti dvovalentnim ili ─Źetverovalentnim cjepivom prema izboru, a stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom.

Za u─Źenike i redovite studente cijepljenje ─çe provoditi lije─Źnici ┼íkolske medicine nadle┼żni za ┼íkolu/fakultet koju u─Źenik odnosno student polazi.

Za ostale, cijepljenje mogu provoditi lije─Źnici obiteljske/op─çe medicine ili epidemiolozi te za ┼żene i ginekolozi.

Molimo obiteljske lije─Źnike i ginekologe u primarnoj zdravstvenoj za┼ítiti da osobe koje imaju u skrbi informiraju o ovoj mogu─çnosti te prema procjeni potreba naru─Źe cjepivo u Slu┼żbi za epidemiologiju nadle┼żnog ┼żupanijskog zavoda za javno zdravstvo (koji ─çe im isporu─Źiti cjepivo dostavom ili preuzimanjem u zavodu, ovisno o mogu─çnostima) i cijepe zainteresirane osobe, ili ih upute u Slu┼żbu za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo.

Va┼żno! Dvovalentno cjepivo ─çe biti dostupno besplatno do travnja 2017. godine, te je potrebno s cijepljenjem zapo─Źeti (primiti prvu dozu) do kraja listopada 2016. godine, kako bi se stigla primiti i tre─ça doza besplatno.

Cijepiti se mo┼żete u ordinaciji op─çe/obiteljske medicine, ordinaciji ┼íkolske medicine (u─Źenici i redovni studenti kod ┼íkolskog doktora), ginekolo┼íkoj ordinaciji ili zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv HPV-a mo┼żete obaviti i u epidemiolo┼íkoj ambulanti Slu┼żbe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30 do 15.30 sati, Rockefellerova 2, Zagreb.

Za sve upite o organizaciji i na─Źinu cijepljenja mo┼żete se obratiti Slu┼żbi za epidemiologiju nadle┼żnog ┼żupanijskog zavoda za javno zdravstvo ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Vi┼íe informacija i na hzjz.hr:┬áhttp://www.hzjz.hr/novosti/novo-cijepljenje-protiv-humanog-papilomavirusa-hpv-a/

Cijepljenje protiv HPV-a