Važno je piti dovoljno tekućine

Ljetne vrućine i povećana temperature tijela rezultiraju pojačanim znojenjem, čime se izlučuje više tekućine, što može dovesti do dehidracije tijela. Čak i manji nedostatak tekućine u tijelu može uzrokovati glavobolju, mučninu i vrtoglavicu.

Voda je važna sastavnica tijela, čini više od polovine ukupne mase odraslih osoba i nešto više kod djece. Pravilna hidracija neophodna je za održavanje mnogih funkcija i za optimalno funkcioniranje organizma. Promet vode u organizmu regulira se neodvojivo sa solima otopljenim u tjelesnim tekućinama i postoje mehanizmi koji održavaju  njihovu optimalnu ravnotežu. Potreba za unosom tekućine može se zadovoljiti sokovima od voća i povrća, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlijekom.

No, obična voda ipak je najbolji izbor!

Piti treba i kada ne osjećate žeđ, redovito tijekom dana. Dobro bi bilo sa sobom nositi bočicu vode i osvježiti se kada god se sjetite.

Količina tekućine dostatna za organizam individualna je i ovisi o brojnim čimbenicima (o fizičkoj aktivnosti, dobi, načinu prehrane, trudnoći, dojenju…). No jedan od jednostavnih pokazatelja stupnja hidracije tijela boja mokraće. Kod normalne hidracije mokraća je blijedo do svijetlo žuta, dok tamnija boja može upućivati na dehidraciju.

Priložena tablica pomoći će vam da otkrijete imate li dovoljno tekućine i dati kratke upute što učiniti kako bi vaše tijelo zadržalo ili povratilo normalnu razinu hidracije.

 

   BOJA MOKRAĆE I STUPANJ HIDRACIJE

mokraća i hidracija

Vrlo je važno napomenuti da se optimalni dnevni unos vode odnosi na svu unesenu količinu tekućine, a to uključuje hranu i sve napitke (primjerice, juhu, varivo, voće, povrće, čaj, kavu, mlijeko i mliječne napitke, sokove). Treba izbjegavati kavu, alkohol jer oni potiči izlučivanje tekućine iz organizma.