Pravilna upotreba kondoma

Na što treba obratiti pažnju kada kupujemo kondome?

Kada je o kondomima riječ, marka (brend) nije osobito važna. Dobro je pripaziti na to gdje je roba proizvedena (možda je bolje kupiti kondome proizvedene u Europi nego one proizvedene u Aziji, samo zato jer za ove druge postoji veći rizik da nisu bili dobro uskladišteni prije i tijekom transporta).

Postoji nekoliko stvari koje su doista važne kada kupujemo kondome:

  • jesu li kondomi izrađeni od lateksa (kod nas su gotovo svi od lateksa)
  • jesu li pravilno testirani
  • kada im ističe rok trajanja.

Sve tri informacije moraju biti otisnute na kutijici. Ako slučajno nisu, potražite drugu vrstu.

Čuvanje na odgovarajućem mjestu

Kondom treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu u neoštećenom omotu.  Obratite pažnju i provjeravajte rok trajanja, jer nakon isteka roka trajanja lateks od kojeg su kondomi napravljeni mijenja svojstva i oni postaju neupotrebljivi.  Neodgovarajuća mjesta su topla i mjesta s malo prostora, gdje se događa pritisak ili trenje (npr. u džepu hlača, u pretincu automobila, novčaniku…) jer to može oštetiti  lateks. Pri otvaranju i upotrebi potrebno je paziti da ih se ne ošteti.

Koji kondomi pucaju češće, a koji rjeđe?

U pravilu, kvalitetni kondomi pucaju izrazito rijetko, najčešće zbog toga jer nisu pravilno stavljeni na muški spolni organ (najbolje pročitajte upute prije prvog korištenja) ili zato jer su oštećeni prije ili prilikom stavljanja (oštećenja uzrokovana noktima ili zubima kod otvaranja i slično).

Vrlo, vrlo rijetko, širina (ne dužina) muškog spolnog organa (penisa) može biti problem, odnosno može povećati rizik od pucanja. To je jednostavno zaobići kupovinom tzv. XXL kondoma koje obično prodaju u specijaliziranim prodavaonicama (tzv. sex shopu).

Da ponovimo!

Niti jedan kondom ne pruža apsolutnu zaštitu, odnosno nije 100% siguran. To znači da ne pruža savršenu zaštitu, ali pruža dobru, djelotvornu zaštitu.

Kondom, uz pravilnu uporabu, istodobno štiti od neplanirane trudnoće i od spolno prenosivih infekcija. To znači da ga treba staviti prije no što spolni odnos započne, a ne u toku.

 

Više o pravilnoj upotrebi kondoma, zaštiti od spolno prenosivih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju pročitajte na portalu spolnozdravlje.hr u članku „Kako se zaštititi“ na poveznici http://spolnozdravlje.hr/clanak.php?id=12369.