Prevencija padova kod starijih osoba

Ako se osoba nađe u situaciji da svoj krivi položaj mora naglo ispraviti, a to ne uspije, dolazi do padanja. Manju brzinu i smanjenu sposobnost ispravljanja najčešće imaju stariji ljudi. Među nesrećama, padovi su najčešći uzroci smrti starijih osoba, i to češće žena nego muškaraca. Prijelomima rezultira 6-10% padova, a 10% teškim ozljedama.
Od prijeloma, najčešći su oni bedrene kosti – 44% i kostiju dlana – 32%.

Uzroci padova starijih ljudi razne su bolesti, lijekovi ili njihova kombinacija, alkohol i rizična okolina u kojoj se kreću.

Da bi starija osoba sama spriječila pad, neophodno je da prije svega što je moguće bolje vidi (nošenje naočala), nosi stabilne cipele i papuče s niskom petom, koje se ne skližu, izbjegava nošenje duge suknje, haljine ili spavaćice, redovno vježba koliko to zdravstveno stanje dopušta, polako ustaje sa stolice ili kreveta i sačeka da uspostavi ravnotežu, ne nosi velike predmete koji zaklanjaju pogled, pažljivo prati kretanje djece i domaćih životinja, kako zbog njihove iznenadne pojave ne bi izgubila ravnotežu, i ne penje se na stolice, ljestve i slično kako bi obavila neki posao. I okolinu u kojoj starija osoba živi treba prilagoditi njezinom kretanju. Podovi ne smiju biti skliski, a rubovi i uglovi sagova uvrnuti. Sva mjesta u kući moraju biti dobro osvijetljena, ali ne pretjerano da svjetlost bliješti. Posebno moraju biti osvijetljene stube i put od sobe do kupaonice ili WC-a. U kadama moraju biti nesklizajuće gumene podloge i dobri držači. Žice od kućanskih aparata ili telefona ne smiju biti po podu. Stepenice moraju imati ugrađene hrapave nesklizajuće rubove, a zadnjoj rub treba biti posebno obojen. Rukohvati trebaju, po mogućnosti, biti s obje strane, prošireni ili suženi na kraju da se dodirom može znati
gdje završašvaju. I okolina kuće treba biti sa što manje neravnina.

prevencija padova starije osobe