Promicanje tjelesne aktivnosti, zdravlje i radno mjesto

Radno mjesto je, uz obitelj i školu, jedna od tri primarne društvene zajednice te time i jedna je od najvažnijih socijalnih odrednica zdravlja.

Stoga se u okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ provode aktivnosti promicanja tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, kao jedne od sedam komponenti modula „Tvrtka prijatelj zdravlja“.

Što uključuje promicanje tjelesne aktivnosti na radnom mjestu?

  • vježbe na radnom mjestu
  • sufinanciranje tjelesne aktivnosti za djelatnike
  • stimuliranje dolaska na posao pješice ili biciklom (osigurano parkiranje bicikla)
  • organiziranje zajedničkih druženja uz tjelesnu aktivnost

Predviđena su predavanja i radionice o tjelesnoj aktivnosti te edukacija o edukacija provedbe kompleksa opće pripremnih vježbi za djelatnike tvrtke. Ovaj kompleks vježbi namijenjen je radnoj populaciji koja ima uredski ili pretežno uredski posao, sa svrhom svakodnevnog vježbanja na radnom mjestu.

vjezbanje na radnom mjestu

Kompleks vježbi je sastavljen od vježbi istezanja i pokretljivosti koje se provode laganim, umjerenim pokretima i mogu se nesmetano izvoditi u svakodnevnoj radnoj odjeći (npr. i u haljinama, odijelima itd.). Jedna od osnovnih kvaliteta ovog načina vježbanja je doziranje: od broja ponavljanja, vremena trajanja i brzine izvođenja.

Na plakatu je naveden preporučeni broj ponavljanja, vrijeme trajanja i brzina izvođenja. Plakat možete preuzeti na ovoj poveznici: Svakodnevno vježbanje na radnom mjestu.

Osnovni cilj je tonizacija i istezanje mišića koji su zapostavljeni ili preopterećeni zbog prirode radnog mjesta te stvaranje zdrave životne navike svakodnevnog vježbanja, tj  svakodnevne tjelesne aktivnosti.