Putovanje zrakoplovom

Putovanje zrakoplovom ima neke svoje osobitosti. Tijelo je izloženo okolišnim i fiziološkim stresovima u koje spadaju sniženi barometarski tlak i parcijalni tlak kisika, neprekidna izloženost buci, vibracijama i turbulenciji, promjenama zračne cirkulacije, promjenama temperature okoline, niskoj vlažnosti zraka u prostoru za putnike, promjenama ritmova budnosti i spavanja i neprekidnom mirovanju kod dužeg leta.

Usprkos nabrojenome, putovanje zrakoplovom najbrže je i najsigurnije. Zdravstvene smetnje zbog leta javljaju se uglavnom kod osoba koje već imaju neku bolest. Prije takvoga puta, s liječnikom se svakako trebaju posavjetovati plućni i kardiovaskularni bolesnici, osobe koje su kratko prije puta imale opsežniji operativni zahvat, osobe s problemima s ušima, oni koji imaju tešku anemiju i žene u visokoj trudnoći. Svi putnici koji redovito uzimaju lijekove trebaju ih staviti u ručnu prtljagu i imati uza se. To se posebno odnosi na dijabetičare i srčane bolesnike. Mala djeca i dojenčad, ako su zdravi, let podnose bolje od drugih načina putovanja.

Protiv mučnine u zrakoplovu pomaže čvrsto zategnut pojas jer, što se tijelo manje kreće, to je bolje. Najmirnije je sjedalo odmah iza krila, ne uz prozor. Bolje je oči držati zatvorene ili se nečim zabavljati, nego gledati van i disati polako. Tijekom leta nije dobro pušiti (neke kompanije to dopuštaju), piti kavu, alkoholna pića i rabiti jake parfeme. Na put je dobro ići odmoran, naspavan i nakon laganog, nemasnog obroka. Ako je potrebno, na vrijeme uzmite lijek protiv mučnine.

 

putovanje zrakoplovom