S djecom na put

Putovanje s djecom, pogotovo onom malom, nikako nije bezgranično veselje – niti za roditelje, niti za suputnike. Djeca su na putu zahtjevna, uzbuđena, nemirna, radoznala i roditelji se trebaju naoružati strpljenjem da putovanje prođe bez problema.

Dobra je preporuka da dijete prije putovanja treba otići ranije spavati. Sve stvari trebaju biti spremljene i ujutro treba ostati dovoljno vremena za miran doručak. Ako putujete automobilom, u njega složite stvari tako da vam one koje će na putu biti potrebne djetetu ili vama budu na vrhu.

Djeca u automobilu sjede na stražnjem sjedalu, najbolje u desnom kutu, u svojoj stolici. Ako je dijete malo, dobro je da jedan roditelj sjedi pored njega. Nikako nemojte, ni na kratko, posjesti dijete na prednje sjedalo, suvozaču u krilo. To je mjesto za dijete naročito zabranjeno ako imate suvozačev zračni jastuk, koji u slučaju aktiviranja može zagušiti dijete. Ako je dijete preraslo svoju stolicu, poželjno je da netko sjedi kraj njega. Dobro je sobom uzeti dekicu i jastučić, jer neka djeca gotovo cijeli put prespavaju.
Dok je budno, dijete traži zabavu. Nemojte zaboraviti uzeti dudu i njegovu najdražu igračku, a imajte spremno i nekoliko drugih – kada se jedne zasiti, dajte mu drugu. Osnovno je pravilo da zabava djeteta ne smije ugrožavati vozača i vožnju. Pištaljka ili balon sigurno nisu najbolji izbor. U autu su članovi obitelji na okupu neko vrijeme, i to iskoristite za druženje. Pričajte mu ili ga pitajte da ono vama priča. I pjevanje ne bi trebalo smetati.

Tijekom putovanja treba češće stati, razgibati se, protegnuti ili s djecom rastrčati.

Kada je riječ o hrani, treba znati da je ona djeci više potrebna za “pod zub” nego za želudac. Neka djeca ne prestaju grickati cijelim putem. Neku treba na silu hraniti. Pri tome nemojte pretjerivati jer će dijete samo reći kad je gladno. Malo dijete lako je nahraniti. Putem možete pripremiti bočicu s mlijekom koju će vam rado podgrijati u svakom restoranu. Najmanje problema imaju majke koje doje. Većoj djeci treba putem dati hranu koja se ne mrvi, nije masna ili sočna. Posljedice takvog obroka brzo će se vidjeti na djetetu i svim suputnicima. Najbolja je suha hrana i voće koje nije pretjerano sočno. Za veće obroke uputno je stati i na miru ih obaviti.
Za piće su najprikladniji sokovi u tetrapaku ili slabo zaslađen čaj koji možete staviti u termos bocu.
Da bi spriječili mučninu i povraćanje djeteta, iskusni vozači autobusa preporučaju da dijete prvih sat vremena vožnje ništa ne jede. O davanju tableta protiv mučnine djetetu posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.
Od ostalih neophodnih stvari, ne smijemo zaboraviti vlažne maramice za brisanje ruku prije jela, toaletni papir, papirnate ručnike, najlonske vrećice za otpatke. Za malu djecu trebaju još rezervna duda i bočica, pelene za jednokratnu uporabu i možda “tuta” ako je dijete samo tako naučilo obavljati nuždu.
Da biste spriječili pojavu nekih oboljenja, prije puta dobro je dijete odvesti liječniku ili ga moliti za preporuku što je od lijekova dobro uzeti sa sobom. Uz moguće lijekove koje dijete uzima, dobro je uzeti tablete protiv bolova, povišene temperature (čepići su prikladniji), masti i kreme protiv opeklina, sredstva protiv uboda komaraca i alergija, nešto sterilnih gaza, koji zavoj, blaži dezinficijens za rane i toplomjer.

Na putu i tijekom boravka na odredištu treba nastojati da se ritam djeteta što manje promijeni, naročito u hranjenju i spavanju. Hranu prilagodite djetetu, jer često hrana za odrasle nije i za djecu.

Na plaži se dijete mora igrati igračkama. Ulazak u more, pogotovo prvi put, ne smije biti trauma. Pustite da samo za to pokaže želju. Najbolje je da se kanticom i lopaticom, za početak, igra u plićaku. Pri tome treba paziti da nije izloženo suncu, radi čega mora imati šeširić i laganu pamučnu majicu koja štiti ramena, prsa i leđa. Sunčanje počinje sa svega 4-5 minuta prvi dan, a onda se povećava svaki dan za 2-3 minute. Neophodno je dijete namazati kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, više puta na dan. Dijete stalno imajte pred očima jer se u gužvi začas može izgubiti. Ako još nije proplivalo, neophodan je dodatni oprez.

 

s djecom na put