Samopregled vanjskih spolnih organa

Samopregled vanjskih spolnih organa jednostavan je pregled kojim sami možete provjeriti ima li znakova koji mogu označiti prisutnost spolno prenosive bolesti (SPB). Pri tome nemojte pokušavati sami postaviti dijagnozu. Ono što nađete može i ne mora biti znak bolesti, ali vas upućuje da morate potražiti pregled i savjet liječnika. Nekada znaci nestanu, što ne znači da ste ozdravili. Ako ste bez zaštite imali spolni odnos, imali ste ga sa svim osobama s kojima ih je imao i vaš partner. Treba znati da se neke SPB mogu prenijeti i bez spolnog odnosa, krvlju i dodirom.
Osim što samopregledom možete na vrijeme sami otkriti bolest, on može spriječiti i razvoj komplikacija. Neliječene, SPB mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme uključujući neplodnost, rak spolnih organa, bolesti srca ili oštećenje mozga. Neke se tijekom trudnoće i porođaja mogu prenijeti na dijete. Rano otkrivanje i liječenje sprečava komplikacije SPB i prijenos na treću osobu.

Samopregled vanjskih spolnih organa – za muškarce

Pregled muških spolnih organa počinje od pregleda ušća mokraćovoda na glaviću uda. Ako niste obrezani, povucite kožicu nadolje. Pogledajte cijeli glavić uokrug i potražite kvržice, crvenilo, ranice ili mjehuriće. Zatim potražite bradavice, koje izgledaju kao drugdje na tijelu. Neliječene, prerastaju u veće karfiolaste tvorevine. Ako ste primijetili bilo kakvu opisanu promjenu, otiđite svome liječniku. Nadalje, pregledajte tijelo uda do korijena i potražite iste znakove. Oko korijena uda razmaknite stidne dlake i pregledajte kožu ispod njih. Nemojte zaboraviti donju stranu uda. Ako je potrebno, poslužite se zrcalom. Dalje, nježno dirajućži testise pregledajte skrotum i potražite bilo kakvu oteklinu ili bolno mjesto na testisu. SPB mogu uzrokovati bol i pečenje pri mokrenju ili iscjedak iz uda. Sve to zahtijeva posjet liječniku. Ako ste spolno aktivni, posjeti liječniku trebaju biti redoviti.

Samopregled vanjskih spolnih organa – za žene

Pregled počinje od venerinog brijega prema dolje. Možete si pomoći zrcalom. Prvo razmaknite stidne dlake. Pažljivo potražite kvržice, ranice, mjehuriće na koži. Zatim potražite bradavice, koje izgledaju kao drugdje na tijelu. Neliječene, prerastaju u veće karfiolaste tvorevine. Ako nađete bilo što od opisanoga, javite se liječniku. Nakon toga razmaknite velike usne i pogledajte nabor kože oko klitorisa. Tražite iste promjene. Slijedi pregled malih usana s obje strane vanjske i unutarnje, te oko ušća mokraćovoda i rodnice. Nije preporučljivo da sami obavljate pregled dublje. Neke se promjene mogu zbivati u rodnici ili na ušću maternice, ali njih trebate isključiti pregledom kod liječnika. Znak SPB može biti i iscjedak iz rodnice, bol i pečenje kod mokrenja, bol u maloj zdjelici, krvarenje između menstruacija ili svrbež oko rodnice i u njoj. Ako ste spolno aktivni, posjeti liječniku trebaju biti redoviti, kako bi se SPB na vrijeme otkrila i spriječila pojava komplikacija ili zaražavanje treće osobe.

Uporaba kondoma (prezervativa)

Dosljedna i pravilna uporaba kondoma štiti od SPB. Za to je neophodno znati koji kondom upotrijebiti i na koji način. Od SPB najbolje štiti kondom od lateksa, koji treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, u neoštećenom ovitku. Najpouzdaniji su oni kondomi koji na ambalaži imaju datum proizvodnje, rok trajanja (ne stariji od tri godine), sadržaj spermicida i elektronsko testiranje. Pri rukovanju ih se ne smije oštetiti. Stavlja se neposredno prije svakog spolnog odnosa. Prstima se iz vrha kondoma istisne zrak da se dobije prostor za izljev sjemena. Kondom se stavlja na vrh uda kada on nabrekne (kada je u erekciji). Vrh kondoma i dalje se pridržava, a ostatak se razmota uzduž uda do kraja. Ako se kondom podere, odmah ga treba zamijeniti novim. Nakon izljeva sjemena, ud treba izvaditi dok je još nabrekao pridržavajući kondom uz njegovu bazu da se sjeme ne razlije. Kondom se rabi samo jednom.

 

Samopregled vanjskih spolnih organa