Savjeti za sigurniji spolni odnos

Oni koji su spolno aktivni, trebaju znati pravila “sigurnijeg seksa” (eng. safe sex) koja značajno smanjuju rizik za zarazu HIV-om i drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti (infekcija). Pritom treba imati na umu da rano stupanje u spolne odnose, veći broj i često mijenjanje spolnih partnera, spolni odnos s nepoznatom ili nedovoljno poznatom osobom ili osobom s rizičnim ponašanjima, nekorištenje ili nepravilno korištenje kondoma pri spolnom odnosu, postojanje neke spolno prenosive bolesti od ranije te spolni odnosi pod utjecajem alkohola i drugih psihoaktivnih predstavljaju rizične čimbenike za zarazu od spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica te neplanirane trudnoće.

Prije bilo koje seksualne aktivnosti:

 • razmislite o savjetima za sigurniji spolni odnos (engl. safe sex)
 • odredite svoje granice
 • posavjetujte se s liječnikom o metodama kontracepcije
 • nabavite kondome i budite sigurni da ćete ih imati kada Vam zatrebaju
 • razgovarajte sa svojim partnerom o zaštiti te o tome kako ćete Vi i Vaš partner/ica postupiti ako se zarazite spolno prenosivom bolesti ili ako se dogodi trudnoća
 • razmislite o tome poznajete li dovoljno svog partnera/ricu i njegove/njezine osjećaje prema Vama
 • razmislite o tome poznajete li dovoljno svog partnera/ricu po pitanjima važim za zaštitu od spolno prenosivih bolesti (je li zaražen/zaražena nekom spolno prenosivom infekcijom, broj i značajke partnera/ica koje je imao/la prije tebe, je li u prethodnim vezama uvijek koristio/la kondom, je li Vaš muški partner imao spolne odnose s muškarcima, uzima li drogu injekcijom, je li se tetovirao/la ili radio/la piercing u neadekvatnim uvjetima itd.)?

 

Savjeti za sigurniji spolni odnos

 • Ne koristi alkohol i droge! Uzimanje alkohola i drugih psihoaktivnih sredstava pridonosi rizičnom spolnom ponašanju. Opijenost smanjuje sposobnost razboritog prosuđivanja, pojačava nagon, a slabi samokontrolu i može dovesti do nepromišljenih postupaka.
 • Drži se svojih granica. Ako želiš odgoditi spolni odnos, jasno reci što želiš i gdje su tvoje granice. Nemoj dopustiti da se zbog alkohola, droge ili privlačnog partnera zaboraviš zaštititi (prirodna potreba da se svidimo drugima može ponekad prouzročiti nepromišljene postupke).
 • Posavjetuj se s liječnikom prije prvog spolnog odnosa (razgovor o zaštiti od SPB i neplanirane trudnoće). Odlazi na redovite preventivne preglede kod liječnika, te preglede u slučaju pojave simptoma SPB.
 • Ne upuštaj se u spolne odnose dok nisi spreman/a (fizička i psihička zrelost) – odgađanjem prvog spolnog odnosa mlada osoba stigne sazrijeti fizički i psihički. Sluznica spolnih organa je kod mlađih osjetljivija nego što je sluznica odraslih, te lakše dolazi do zaraze SPB i posljedice su teže nego kod odraslih. Dio brige o spolnom zdravlju je i razgovor s partnerom/icom – upoznaj ga/ju, razgovaraj s njim/njom o zaštiti. Ako ne možeš o tome razgovarati, nemoj se u to niti upuštati!

 

 1. KORISTITE ZAŠTITU (kondom, prezervativ, gumica) kako bi spriječio/la međusobni kontakt sluznica i kontakt sluznica s tjelesnim tekućinama (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalna tekućina). Kondomi su najbolja zaštita u sprečavanju SPB ako se koriste dosljedno (pri svakom spolnom odnosu) i pravilno. Kondomi ne mogu spriječiti prijenos bolesti koje uzrokuju promjene na koži koju kondom ne prekriva, kao što je HPV infekcija, ali i u tom slučaju značajno smanjuju vjerojatnost prijenosa. Ujedno pružaju i zaštitu od neplanirane trudnoće. Pravilno korištenje podrazumijeva korištenje od samog početka i za cijelo vrijeme trajanja spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog), dakle da uopće ne dolazi do međusobnog kontakta s izlučevinama i sluznicama partnera. U slučaju puknuća kondoma tijekom spolnog odnosa postupi kao da nisi koristio/la zaštitu i posavjetuj se s liječnikom. Kondom neće smanjiti doživljaj spolnog odnosa, ali neplanirana trudnoća ili SPB hoće!
 2. LUBRIKANTI (OVLAŽIVAČI) mogu smanjiti mogućnost pucanja kondoma, što se može dogoditi kod odnosa „na suho”, posebice kod analnog odnosa. U slučaju korištenja kondoma u kombinaciji s dodatnim lubrikantom (sam kondom već sadrži lubrikant), treba koristiti onaj koji je odgovarajući – na vodenoj ili silikonskoj bazi, jer oni na bazi ulja (vazelin, razna ulja, ili kreme) mogu ošteti kondom.
 3. ZAŠTITA JE POTREBNA I KOD ORALNOG SPOLNOG ODNOSA . Oralni seksualni odnos nije safe sex! Oralni spolni odnos (stimulacija spolnih organa ustima i jezikom) također nosi određeni rizik od zaraze HIV-om ili drugom SPB, posebno ako tjelesne tekućine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je također veći ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje). Zaštita za oralni spolni odnos je kondom ili folija od lateksa ili poliuretana (mekana plastika) veličine oko 15cmx15cm kod oralnog odnosa kada muškarac pruža oralnu stimulaciju ženi. Tom folijom se može prekriti anus (čmar) ili ženski spolni organi tijekom oralnog spolnog odnosa (postoje komercijalne folije koje je kod nas dosta teško nabaviti, ali može se improvizirati s folijom za zamatanje u kućanstvu). Kondom ili folija služe kao tanka barijera koja će spriječiti kontakt sluznica i razmjenu tjelesnih tekućina, te time i prijenos uzročnika SPB sa zaražene osobe na zdravu, a istovremeno održati osjećaj kontakta.
 4. ŠTO U SLUČAJU RIZIČNOG SPOLNOG ODNOSA ILI POJAVE SIMPTOMA SPB? U slučaju rizičnog spolnog odnosa i/ili pojave simptoma, što prije otiđi liječniku. Rano otkrivanje bolesti (infekcije) omogućava uspješnije liječenje. U slučaju dijagnoze neke spolno prenosive bolesti, liječenje je nužno za oba partnera istovremeno kako se zaraza ne bi prenosila s jednog na drugog partnera (ping pong efekt).

 

SIGURNE AKTIVNOSTI

To su aktivnosti kod kojih nema opasnosti od zaraze HIV-om ili ostalim SPB.  Apstinencija (suzdržavanje od spolnih odnosa) jedina je apsolutna zaštita. Bez rizika su i intimni kontakti kao što su: milovanje, grljenje, ljubljenje usnicama, peting, masturbacija. U uzajamno vjernoj vezi zdravih partnera niti jedno neće biti izloženo riziku spolno prenosivih bolesti, pod uvjetom da se niti jedan od partnera ne izlaže riziku od SPB na drugi način tj. nema neko drugo rizično ponašanje (npr. dijeljenje igala i šprica pri injiciranju droga).

NESIGURNE/RIZIČNE AKTIVNOSTI

Kod rizičnih spolnih aktivnosti, rizik za dobivanje SPB je prisutan. Spolni odnos (vaginalni, analni, oralni) bez odgovarajuće zaštite vrlo je rizičan za prijenos SPB. Najveći je rizik kada ejakulat (sjemena tekućina), preejakulat (tekućina koja se luči prije ejakulacije), vaginalna tekućina (izlučevina rodnice)  ili krv dolaze u dodir sa sluznicama rektuma (završetak debelog crijeva), vagine (rodnice), penisa (sluznica muškog spolnog organa) ili usta. Zaraza HIV-om ili ostalim SPB pri nezaštićenom spolnom odnosu prenosi se izravnim kontaktom sluznice jednog spolnog partnera sa sluznicom drugog spolnog partnera ili direktnim kontaktom sluznice sa spolnim tjelesnim tekućinama (vaginalna tekućina, presjemena tekućina, sjemena tekućina) ili krvlju. U slučaju vaginalnog spolnog odnosa istovremeno postoji rizik od neplanirane trudnoće.

SIGURNIJE AKTIVNOSTI

Kako bi se smanjio rizik od zaraze HIV-om i ostalim SPB, treba spriječiti da tjelesne tekućine koje se izlučuju za vrijeme spolnih aktivnosti (ejakulat, preejakulat, vaginalna tekućina) ili krv dođu u dodir sa sluznicama. Za one koji su spolno aktivni, pravilna i redovita upotreba kondoma pri svakom spolnom odnosu značajno smanjuje mogućnost zaraze HIV-om i drugim uzročnicima SPB.