Savjetovanje i testiranje na HIV u zajednici – LGBT Centar Zagreb

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru rada Centra za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (HIV Savjetovališta) u suradnji s Iskorakom  organizira anonimno i besplatno testiranje brzim testovima na HIV za gej i biseksualne muškarce u LGBT centru, Petrinjska 27.

Testiranje u zajednici -LGBT Centar Zagreb

LGBT centar Zagreb (udruga Iskorak), u suradnji s HZJZ – brzi test na HIV
Petrinjska 27, Zagreb
Telefon: 091/2444-666
Radno vrijeme: Sri i Pet 16:30 – 18:30 [LJETNA STANKA OD 15.7 do 31.8]
Moguće je testirati se na: HIV (anonimno i besplatno)
Čekanje nalaza: 20 minuta (brzi testovi)

 

Kako izgleda testiranje?

Testiranje na HIV se provodi brzim testovima iz sline ili krvi, testiranju prethodi kratki razgovor sa savjetnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz usta (obrisak desni) ili jagodice prsta (ubod u vrh prsta) te se razultat očitava nakon 20 minuta.

Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan. Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na virus HIV-a. Ako je osoba koja se testira bila u situaciji u kojoj se mogla zaraziti HIV-om u zadnja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg zaražavanja. Ako je rezultat testa reaktivan, testirana osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi mogli utvrditi konačnu dijagnozu HIV infekcije.

Kome se preporuča testiranje na HIV?

HIV se najlakše prenosi analnim spolnim odnosom bez kondoma. Istraživanje iz 2010. godine pokazuje da svaki drugi HIV pozitivni gay/bi muškarac u Zagrebu ne zna da je zaražen. Za gay i bi muškarce koji su seksualno aktivni preporučeno je testirati se na HIV najmanje jednom godišnje čak iako su u monogamnoj vezi ili uvijek koriste kondome. Češće testiranje (svakih 3 – 6 mjeseci) preporučuje se ako ne koriste kondome s novim partnerima.

Zašto je važno testirati se na vrijeme?

Testiranje na HIV je ključ za pravovremeno liječenje i prevenciju  – HIV testiranje omogućava ranu dijagnozu i uspješnije liječenje koje sprečava ili smanjuje moguće komplikacije bolesti te omogućuje duži i kvalitetniji život oboljelima. Ujedno se sprečava nehotično širenje infekcije na druge.

Letak – testiranje na HIV LGBT Centar