Sedam jednostavnih vježbi za prevenciju osteoporoze

Radite vježbe 10 do 15 minuta na dan, najmanje tri puta tjedno!

1. Vježba

 

1. Položaj sjedeći na stolici:

Savijte ruke u laktovima i duboko udišući potiskuje unazad ruke i ramena. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.

 

2. Vježba

 

2. Položaj klečeći, oslonjeni na ruke i koljena:

Podignite nogu, savijenu u koljenu. Spustite nogu. Vježbu ponoviti 8 puta. Vježbu ponoviti s drugom nogom.

 

3. Vježba

 

3. Položaj ležeći na trbuhu s malim jastukom ispod trbuha:

Ispružite ruke i udišući odižite ruke od poda, zajedno s glavom. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponovite 8 puta.

 

4. Vježba

 

4. Položaj ležeći na leđima:

Ispružite ruke iznad glave. Udišući istežite ruke i noge, a križa potiskujte na podlogu. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.

 

5. Vježba

 

5. Položaj ležeći na leđima:

Privucite koljena na prsa, udišući. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.

 

6. Vježba

 

6. Položaj ležeći na leđima sa savijenim koljenima:

Stavite laktove u visinu ramena. U tom položaju pritisnite laktove uz podlogu, udišući. Ostanite u tom položaju dok lagano ne izbrojite do 3. Opustite se izdišući. Vježbu ponoviti 8 puta.

 

7. Vježba

 

7. Položaj ležeći na boku:

Glavu položite na ispruženu ruku, a drugom se rukom oslonite na podlogu. Podignite ispruženu nogu. Spustite ispruženu nogu. Vježbu ponovite 8 puta. Vježbu ponoviti s drugom nogom.