“Spreman za ljeto” – Ljetna akcija testiranja na HIV i sifilis

U cilju promicanja spolnog zdravlja Udruga Iskorak i Hrvatski zavod za javno zdravstvo su tijekom srpnja organizirali akciju testiranja na HIV i sifilis u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Rijeci, Zadru i Dubrovniku, u suradnji s nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Akcija se provodi brzim testovima na HIV i sifilis koji daju rezultate za 60 sekundi, uglavnom među populacijom muškaraca koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima (MSM), a koji su pod povećanim rizikom od infekcije HIV-a, sifilisa i drugih spolno prenosivih infekcija. Promicanje testiranja provodi se putem medija, Internet stranica i mobilnih aplikacija koje koriste MSM osobe. Uz testiranje, korisnicima se pružaju stručni savjeti o smanjenju rizika i zaštiti zdravlja te dijele besplatni kondomi i lubrikanti.  Akcija se provodi tijekom srpnja i traje do 4.8.2017. ili do isteka zaliha testova.

Testiranje kao jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om omogućuje ranije otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprečavanju daljnjeg širenja infekcije HIV-om. Liječenje suzbija HIV u tijelu na nemjerljivu razinu u krvi, što sprečava razvoj komplikacija vezanih uz tu infekciju,  te prijenos virusa na druge ljude. Stoga se testiranjem na HIV pokazuje odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju spolnih partnera.

 

 

Oglas u mobilnohj aplikaciji-Ljetna kampanja