Stav uspješnih i poznatih osoba o tjelesnoj aktivnosti – Mario Valentić

Mario Valentić o tjelesnoj aktivnosti

U okviru našeg portala nastavljamo sa promocijom tjelesne aktivnosti, kroz intervjue sa uspješnim i poznatim osobama, o njihovom stavu spram navedenoj temi. Ovoga puta sa nama je popularni glumac Mario Valentić.

www.javno-zdravlje.hr: Koju vrstu tjelesne aktivnosti provodite i koliko često?
Mario: Svako jutro, prije doručka, 10ak minuta vježbam. To su prvenstveno vježbe razgibavanja i jačanja cijelog tijela s elementima pilatesa i power joge. Taj ritual, koji se s vremenom modificirao i pobpljšavao, obavljam od svoje 12 godine i siguran sam da ću ga upražnjavti vječno. To je moja „jutarnja kava“ koja se nikad ne preskače i to bi preporučio svima koji si žele unaprijediti kvalitetu života. Do svoje 24. godine sam bio natjecatelj u hrvanju grčko-rimskim stilom i do tad sam trenirao svakodnevno po 3 sata, a za vrijeme priprema i više. Danas vježbam znatno manje, ali puno mudrije. To se svodi na 2-3 intenzivna treninga snage (velike mišićne skupine, veće težine, kratke pauze, ukupno cca 30min/trening) i do 2 treninga pilatesa tjedno. Ubaci se tu još pokoje planinarenje, skijanje, ljeti ronjenje, plivanje, veslanje…

www.javno-zdravlje.hr: Što vas pokreće da tu naviku održavate?
Mario: To je jednostavno moj stil života. Kretanje je utkano u mene i ono je integralni dio mog stila života. Nakon vježbanja se čovjek jednostavno bolje osjeća, što ne čudi jer pritom dolazi do oslobađanja hormona dobrog raspoloženja. Vježbanje mi donosi samo koristi, bez ijednog štetnog djelovanja (ako se mudro provodi) i to je razlog da i u trenutcima kada mi se baš i ne da (a njih svakako ponekad ima), „preskočim sebe“ i održim kontinuitet vježbanja jer ključ je kontinuirano vježbati, a ne biti kampanjac.


www.javno-zdravlje.hr: Na koji način redovita tjelesna aktivnost utječe na Vašu radnu sposobnost i zdravlje?
Mario: Vježbanjem prvenstveno unapređujem svoj zdravstveni status; ništa me ne boli, kralježnica i svi zglobovi su mi zahvalno pokretni, svi aspekti snage su mi na zavidnoj razini, pravilno se držim. Vježbanje mi podiže razinu samopuzdanja i samosvijesti, njeguje kulturu pozitivnog razmišljanja i povećava moje radne kapacitete. Oraspoložuje me kad sam „jadniji“, razvedruje me kad sam tužniji, diže me iz kreveta kad sam boležljiviji, disciplinira me kad sam ljeniji, nagrađuje me kad to ne očekujem. Neosporno, vježbanje me čini boljom osobom, a moj život višestruko kvalitetnijim.

www.javno-zdravlje.hr: Poštovani gosp. Valentić, u ime uredništva portala i naših čitatelja puno hvala na promociji zdravlja i tjelesne aktivnosti.