Stav uspješnih i poznatih osoba o tjelesnoj aktivnosti – Ljilja Vokić

Ljilja Vokić, prof. o tjelesnoj aktivnosti

 

 

 

 

U okviru našeg portala nastavljamo sa promocijom tjelesne aktivnosti, kroz intervjue sa uspješnim i poznatim osobama, o njihovom stavu spram navedenoj temi. Ovoga puta sa nama je prof.Ljilja Vokić, ravnateljica VII gimnazije u Zagrebu.

www.javno-zdravlje.hr: Koju vrstu tjelesne aktivnosti provodite i koliko često?

Zahvaljujući svom suprugu, koji me «naučio» na šetnje postala sam gotovo svakodnevni šetač kroz Maksimir ili Sljeme. Taj predivni susret s prirodom u kojoj čovjek susreće sebe u najljepšem obliku odmora duše i tijela. Ta «nedužna radost prirode» kako ju je prozvao još u 19. stoljeću zagrebački nadbiskup Juraj Haulik postalo je nešto bez čega više gotovo da i ne mogu. Svaki dan vrijeme za Maksimir je predviđeno. Susret s prijateljicama, razgovor i šetnja gotovo od 2 sata. U šumu uđem umorna i blijeda, a iz šume izlazim nakon šetnje vedra i «rumena» kako kaže moja kolegica Ana. Za druge aktivnosti više nemam vremena, ali i aktivnosti u kući su aktivnosti, zar ne?

www.javno-zdravlje.hr: Što vas pokreće da tu naviku održavate?

Kako je napisao moj književni ljubimac Meša Selimović u «Neke stvari moraju postati navika prije nego postanu potreba « – E, pa u meni se susrela navika i potreba. Mislim da s vremenom potreba preuzima primat nad navikom. Ako kojim slučajem imam neodgodive obveze i ne odem u šetnju osjećam da mi nešto nedostaje. Moram priznati da sam u Maksimiru naučila sve pasmine pasa, susrela toliko divnih ljudi, koje s radošću susrećem, srdačno se pozdravljamo, a da o većini od njih ne znam tko su niti kako im je ime.

www.javno-zdravlje.hr:Na koji način redovita tjelesna aktivnost utječe na Vašu radnu sposobnost i zdravlje?

Svakodnevna šetnja učinila me sposobnijom za rad, odmornijom i psihički i fizički. Osjećam se vedrije, poletnije, kao ispunjena nekom novom energijom. Imam običaj reći pa i nije čudo što je tako. Gradovi su ljudsko djelo, a priroda Božje djelo, gdje se čovjek osjeća u simbiozi sa Stvoriteljem i prirodom. Čudi me da jedan tako lijepi i veliki grad nema šetača i rekreativaca. Sve drage sugrađane umorne dušom i tijelom pozivam na šetnju, kako bi sami sebi jednostavno uljepšali život.

www.javno-zdravlje.hr: Poštovana prof.Vokić, u ime uredništva portala i naših čitatelja puno hvala na promociji zdravlja.