SVJETSKI DAN MALARIJE

Svjetski dan borbe protiv malarije obilje┼żava se svake godine 25. travnja, a slogan je ÔÇ×Investirajte u budu─çnost. Pobijedite malarijuÔÇť.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od malarije godi┼ínje oboli vi┼íe od 200 milijuna osoba, a od posljedica bolesti umre oko 660 000, ve─çinom djeca dobi do 5 godina u sub-saharskoj Africi. U riziku od malarije otprilike je polovica svjetskog stanovni┼ítva u 97 zemalja, a najvi┼íe su pogo─Ĺena najsiroma┼ínija podru─Źja tropskih zemalja, posebice u Africi (sub-saharska podru─Źja) i Aziji. Malarija je zarazna bolest ─Źiji je uzro─Źnik parazit Plasmodium (5 vrsta plazmodija), a na ─Źovjeka se prenosi ubodom ┼żenke zara┼żenog komarca Anophelesa. Unesen u tijelo, parazit se umno┼żava u jetri, zatim inficira crvene krvne stanice. Bolest mo┼że, ako se ne lije─Źi, uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa i smrt.
Zbog velike pokretljivosti ljudi, ali i komaraca u Europi imamo neprekidan unos infekcija. Stoga je vrlo va┼żno djelovati preventivno ÔÇô otkrivati infekcije, lije─Źiti bolesne, educirati ljude i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca osobnom za┼ítitom kao i dezinsekcijom.

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena 1964. godine i danas se bilje┼że samo tzv. importirani slu─Źajevi, nastali u raznim malari─Źnim podru─Źjima svijeta kamo na┼íi ljudi odlaze radi posla, turizma ili drugih razloga.
Treba napomenuti da prenosioci malarije (komarci) u nas nisu iskorijenjeni, pa postoji mogu─çnost ponovnog uspostavljanja endemi─Źkih ┼żari┼íta, jer se svake godine registrira prosje─Źno 8 oboljelih od malarije, dok je 2012. godine registrirano 23 oboljelih koji su importirani iz tropskih i suptropskih krajeva, a takvi bolesnici predstavljaju stalnu opasnost, dok se pravovremeno ne otkriju i izlije─Źe.

Stoga se za putnike koji zbog posla ili turizma putuju u rizi─Źna podru─Źja u epidemiolo┼íkim slu┼żbama u zavodima za javno zdravstvo provodi savjetovanje o ─Źuvanju zdravlja na putovanju i op─çim mjerama za┼ítite (prikladna za┼ítitna odje─ça, primjena sredstava za odbijanja komaraca, za┼ítitnih mre┼żica) kao i propisivanje kemoprofilakse, preventivno uzimanje lijekova protiv malarije prije i tijekom puta te po povratku.