SVJETSKI DAN MALARIJE

Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava se svake godine 25. travnja, a slogan je „Investirajte u budućnost. Pobijedite malariju“.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od malarije godišnje oboli više od 200 milijuna osoba, a od posljedica bolesti umre oko 660 000, većinom djeca dobi do 5 godina u sub-saharskoj Africi. U riziku od malarije otprilike je polovica svjetskog stanovništva u 97 zemalja, a najviše su pogođena najsiromašnija područja tropskih zemalja, posebice u Africi (sub-saharska područja) i Aziji. Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodium (5 vrsta plazmodija), a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca Anophelesa. Unesen u tijelo, parazit se umnožava u jetri, zatim inficira crvene krvne stanice. Bolest može, ako se ne liječi, uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa i smrt.
Zbog velike pokretljivosti ljudi, ali i komaraca u Europi imamo neprekidan unos infekcija. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno – otkrivati infekcije, liječiti bolesne, educirati ljude i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca osobnom zaštitom kao i dezinsekcijom.

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena 1964. godine i danas se bilježe samo tzv. importirani slučajevi, nastali u raznim malaričnim područjima svijeta kamo naši ljudi odlaze radi posla, turizma ili drugih razloga.
Treba napomenuti da prenosioci malarije (komarci) u nas nisu iskorijenjeni, pa postoji mogućnost ponovnog uspostavljanja endemičkih žarišta, jer se svake godine registrira prosječno 8 oboljelih od malarije, dok je 2012. godine registrirano 23 oboljelih koji su importirani iz tropskih i suptropskih krajeva, a takvi bolesnici predstavljaju stalnu opasnost, dok se pravovremeno ne otkriju i izliječe.

Stoga se za putnike koji zbog posla ili turizma putuju u rizična područja u epidemiološkim službama u zavodima za javno zdravstvo provodi savjetovanje o čuvanju zdravlja na putovanju i općim mjerama zaštite (prikladna zaštitna odjeća, primjena sredstava za odbijanja komaraca, zaštitnih mrežica) kao i propisivanje kemoprofilakse, preventivno uzimanje lijekova protiv malarije prije i tijekom puta te po povratku.