Svjetski dan zaštite okoliša

5. lipnja je Svjetski dan za pozitivno djelovanje na okoliš radi njegove zaštite. Na taj dan je održana Konferencija Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine i prihvaćen je Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša je vrhunac svih aktivnosti koje se odvijaju kroz cijelu godinu, a usmjerene su k očuvanju okoliša, uključujući sve sudionike od svugdje.

Ova manifestacija obilježavanja zaštite okoliša je postalo glavno sredstvo Ujedinjenih naroda potiču svijest ljudi u svijetu i sve akcije zaštite okoliša. Svaki čovjek bi trebao s razumijevanjem preuzeti odgovornost za zaštitu okoliša i očuvanje Zemlje.Tijekom godina se proširila globalna platforma za javnost kojom se često uveličavaju zainteresirane strane za zaštitu okoliša u više od sto zemalja. Ona služi kao ‘dan ljudi’ kad svatko može raditi nešto pozitivno za okoliš. Ovakvo ohrabrivanje akcija pojedinaca generira eksponencijalni kolektivnu snagu pozitivnog utjecaja na cijeli naš planet. Ovaj dan je prilika za sve da shvate ne samo odgovornost da se brinu za Zemlju nego i da postanu sami nositelji promjena.

Uz podršku Ujedinjenih Naroda 2014. godina je imenovana kao Međunarodna godina malih otočnih država u razvoju(SIDS). Svjetski dan zaštite okoliša ove godine je usvojio kao temu razvitak malih otočnih država u kontekstu klimatskih promjena. Cilj je da se pomogne stvoriti i izgraditi preduvjete prema Trećoj međunarodnoj konferenciji o malim otočnim državama u razvoju u rujnu ove godine i potaknuti veće razumijevanje o njihovoj važnosti i hitnosti zaštite usprkos rastućim rizicima i ranjivosti, posebno od ekstremnih klimatskih promjena. Svjetski dan zaštite okoliša je odlična prilika za poziv na solidarnost s izoliranim malim otocima.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao početkom 2014. na otvaranju Međunarodne godine malih otoka i zemalja u razvoju: “Planet Zemlja je naš zajednički otok, neka nam se pridruže sve snage kako bi ga zaštitili.”

Preuzeto i adaptirano sa stranice http://www.scpclearinghouse.org