Zaštita od bolesti koje prenose životinje i insekti

Izravan ili posredan dodir s životinjama ili insektima može prouzročiti više raznih zaraznih bolesti. Do toga može doći ubodom insekta, ugrizom ili ogrebom životinje, ili pak posredno, dodirom s njihovim izlučevinama, na primjer preko zagađene vode. K tome treba dodati da su na primjer ujed zmije, ubod škorpiona i dr. sami po sebi opasni.

U svrhu zaštite zdravlja treba se stoga pridržavati određenih mjera opreza i zaštite koje u nastavku ovog članka sažeto navodimo.

Zaštita od bolesti nastalih dodirom s životinjama i insektima

• Za smanjenje svih opasnosti i rizika zajedno, potrebno je općenito u svim krajevima izbjegavati neposredne kontakte s divljim, a i domaćim životinjama i tako smanjiti mogućnost ugriza i ogreba, nadalje izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, koje su sigurno zagađene životinjskim izlučevinama i stoga su opasne.

• Protiv insekata se može zaštititi prikladnom odjećom i obućom, zaštitnim mrežama za vrijeme spavanja, preparatima koji tjeraju komarce i ostale insekte (repelenti), ili primjenom otrova (insekticidi).

• Općenito vrijedi i preporuka da se u slučaju zmijskog ujeda, ugriza ili ogreba bilo koje životinje, kao i kod pojave bolesti s visokom temperaturom svakako što prije javite liječniku.

• Osim ovih općih mjera za neke bolesti iz ove skupine postoje i posebni oblici medicinske zaštite. To mogu biti zaštitna cijepljenja ili pak uzimanje određenih lijekova unaprijed (kemoprofilaksa). To se za svakog putnika posebno propisuje prema području u koje odlazi.

• Uz ove općenite opasnosti, u pojedinim područjima svijeta mogu se javiti i drugi povećani zdravstveni rizici na primjer vezani uz neke epidemije među ljudima  ili među životinjama o čemu se putnici uvijek dopunski obaviješćuju i savjetuju.

Malarija
Malarija je opasna, a može biti i fatalna bolest koju prenose komarci. Proširena u mnogim tropskim i suptropskim zemljama.

Ako putujete u područja u kojima prijeti zaraza malarijom, morat ćete se pridržavati nekoliko preventivnih zaštitinih mjera. Prije svega prijenosnicima bolesti, ženkama anofelesa (Anopheles) ne treba dati nikakve šanse da vas ubodu. Kožu namazati sredstvima koja ih odbijaju (repelentima), a čitavo tijelo, pogotovo u sumrak, zaštititi prikladnom odjećom, odnosno mrežom protiv komaraca! Također, oni putnici koji odlaze u rizična područja, trebaju profilaktički uzimati lijekove protiv malarije, prema uputama epidemiologa.

Nekoliko savjeta za izbjegavanje uboda komaraca

Komarci, osim što nam smetaju i dosađuju, mogu uzrokovati lokalne reakcije na mjestu uboda, te biti prijenosnici nekih zaraznih bolesti (npr. malarija, žuta groznica).

Komarci mogu napasti svoju žrtvu u bilo koje doba dana, no najviše ubadaju u sumrak i poslije zalaska sunca.

1. Prikladno se odjenite – nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom).

2. Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim
sredstvom i obnavljati ga nakon 4 –do 6 sati – pažljivo pročitajte upute proizvođača, i nikako ga nemojte nanositi na lice te pazite da ne dođe u dodir sa sluznicama!

3. Pošpricajte sobu u kojoj ćete spavati sa insekticidnim sredstvom, te uključite aparatić sa tabletama impregniranim insekticidom; ako je po noći otvoren prozor, treba imati zaštitnu mrežicu. U slučaju da spavate u hotelu sa klimatizacijom, ne trebate sobu tretirati insekticidom, pod uvjetom da su preko noći zatvoreni prozor i vrata.
4. Ako spavate u prirodi, šatoru ili sobi koja nema zaštitnih mrežica na prozorima i vratima, najbolja zaštita je, uz upotrebu repelenata, zaštitna mrežica protiv komaraca impregnirana insekticidom. Na trižištu su dostupne takve mrežice, malih dimenzija, prikladne za putovanja – različitih oblika, boja i veličina.